Nätverk

Nätverk-topImage

Ett stabilt och snabbt nätverk är en förutsättning för mycket i våra hem idag. I takt med att allt fler produkter i hemmet ansluts till internet blir vi alltmer beroende av ett fungerande nätverk.

Här har vi samlat allt du behöver veta om beståndsdelarna i ett nätverk, från nätverksuttag och nätverkskabel till mediaomvandlare och modem och ger tips på hur du kan förbättra ditt nätverk.

Bredbandsuttag för internet

Det finns flera olika typer av bredbandsuttag för att ansluta till internet. Här går vi igenom hur de ser ut och vilka möjligheter de ger för bredband.

Så fungerar mediaomvandlare

Vi går igenom mediaomvandlare och förklarar vad en mediaomvandlare är, vad den gör, hur den fungerar och vad som är skillnaden jämfört med en router och ett modem.

Val av nätverkskabel

Här reder vi ut skillnaderna mellan olika nätverkskablar, förklarar skillnaderna mellan Cat5 och Cat6 mm. och guidar dig i valet av kabel för ditt nätverk.

Modem vs Router

Modem och router används ibland lite slarvigt synonymt. Här går vi igenom vad de olika prylarna faktiskt gör.

Allt om mesh-nätverk

Vi förklarar mesh-nätverk. Hur fungerar det? Vilka för- och nackdelar finns med mesh-system jämfört med ett traditionellt nätverk, och vilket mesh-nätverk ska jag välja?

Vad är VPN, och hur fungerar det?

Här går vi igenom allt du behöver veta om VPN. Vad är VPN? Hur fungerar VPN? Varför ska man använda ett VPN? Vilka VPN-tjänster finns att välja bland på marknaden, och är det lagligt?

Allt om IP-adresser

Vi förklarar vad en IP-adress är, varför de behövs och vad IPv4 och IPv6 betyder. Vi ger dessutom tips på hur du tar reda på vilken IP-adress du har.


Mer information och läsning om bredband