Ta reda på vilken internetleverantör du har

Uppdaterad

vem är operatören för mitt bredband

Osäker på vilken internetleverantör du har? Kollar man i Google-statistik, och i olika forum på nätet, märker man att det är många som undrar samma sak. Tyvärr är denna fråga svår att besvara för någon annan än den som är kund. Här ger vi tips på hur du enkelt kan ta reda på vilken bredbandsleverantör du har idag.

Vi får ofta frågan "vilken internetleverantör har jag"? För att kunna säga upp det befintliga bredbandet behöver man ju veta vem som levererar bredband idag.

Kanske betalar du interneträkningen med autogiro, eller att det är respektive som står på abonnemanget? Eller har du haft samma bredbandsleverantör länge, och helt enkelt glömt bort vilken du har?

Det är inte heller ovanligt att man tecknade bredband hos en leverantör som genom uppköp eller sammanslagningar blivit en del av en annan internetleverantör?

Det finns såklart även dem som inte själva tecknat avtalet, utan tagit över ett avtal. Om du exempelvis bor i andrahand och har bredbandet inkluderat i hyran och plötsligt behöver kontakta operatören för någon fråga är det svårt att veta var man ska vända sig. En sak är säker – många har svårt att hitta svaret på vilken internetleverantör man har.

Vilken internetleverantör har jag?

Nedan har vi samlat några tips på hur du enkelt kan kolla vilken internetleverantör du har avtal med och surfar från idag.

  1. Fakturan: Säkraste källan. För de som får fakturan hem i brevlådan eller till sin e-post varje månad är det enkelt att se vem som är avsändare, och därmed internetleverantör. Om du har autogiro eller e-faktura kan du logga in på din internetbank för att se vilken internetleverantör som står som mottagare varje månadsslut. Om ni är fler i familjen, och det inte är du som står på abonnemanget, kan alltid respektive göra samma sak.
  2. Whoismyisp.org: Med hjälp av din IP-adress tar denna smarta tjänst fram information om vem som är din internetleverantör.
  3. Speedtest: Anslut dig med sladd, eller till ditt WiFi hemma, och starta ett Speedtest. När mätningen börjar presenteras den internetleverantör du har, samt ditt IP-nummer nere till vänster.
  4. Bredbandskollen: Efter genomförd mätning av din hastighet på på www.bredbandskollen.se visar Bredbandskollen även vem som är din operatör. (Se bild nedan).
  5. Grannen i bostadsrättsföreningen med gruppavtal: Har ni gruppavtal i föreningen så har alla grannarna oftast samma operatör. Knacka på hos närmaste granne och fråga om dom vet vem som levererar bredband till föreningen.
  6. Tidigare hyresgäst eller ägare: Är du nyinflyttad? Fråga den tidigare hyresgästen eller ägaren om de kanske glömt bort att säga upp sitt abonnemang. Ibland händer det att bredbandet från den tidigare hyresgästen eller ägaren är betalt över tillträdesdagen. Det märker du snabbt om bredbandet funkar de första dagarna, men plötsligt skulle försvinna.

leverantör bredbandskollen


WhoismyISP.org

Mer om whoismyisp.org

Whoismyisp.org är en smidig gratistjänst som berättar för dig vilken ISP du surfar från idag för tillfället. Tänk på att vissa internetleverantörer, likt Telenor i bildexemplet ovan, äger varumärket Ownit. I detta fall är det dock Ownit som är leverantören.

Om du vill testa vilken internetleverantör du har i din bostad är det viktigt att du är uppkopplad i hemmet (via sladd eller trådlöst) när du gör mätningen. Om du gör du mätningen via mobilens bredbandsuppkoppling, eller på jobbet, kommer tjänsten ange din mobiloperatör, eller den operatör din arbetsgivare har valt.

Ta reda på vilken ISP du har på whoismyisp.org. OBS! Sidan spårar din IP-adress.

OBS! Tänk på att resultatet på whoismyisp.org kan bli missvisande ibland. Om en leverantör exempelvis har flera bolag i samma koncern eller ett separat varumärke kan söktjänsten visa moderbolaget trots att abonnemanget finns hos ett bolag eller varumärke med ett annat namn. Exempelvis visas Telia Sverige AB som leverantör även om abonnemanget finns hos Halebop.

Kontaktuppgifter till leverantörerna

Om du behöver kontakta din nuvarande bredbandsleverantör så har vi samlat kontaktuppgifter till bredbandsleverantörer.