Bredband via fiber

Uppdaterad

Fiber bredband

Bredband via fiber är den fasta teknik för bredband som idag är störst i Sverige på konsumentmarknaden. Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via fiber. Vad är fiber bredband? Hur vet jag om jag kan få fiber? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna med bredband via fiber jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för bredband via fiber i Sverige?

Vad är fiber bredband?

Bredband via fiber är en typ av fast bredband och syftar på att dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber. Själva fibern är tillverkad i plast eller glas och är tunn som ett hårstrå.

En optisk fiberkabel ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad. Där kopplas den till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information.

Det fungerar likadant åt andra hållet när apparaterna i ditt hem skickar elektriska signaler som sedan omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern och ut på Internet.

Kan jag få bredband via fiber?

Många bostäder är redan idag anslutna med fiber via ett stadsnät eller andra öppna fibernät. Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress.

Vi jämför Sveriges största internetleverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden specifika för där du bor. Om du vill kan du beställa bredband direkt via oss! Din beställning skickas direkt till vald leverantör och vi stöttar dig med din uppsägning av tidigare bredbandstjänst, om du behöver hjälp!

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel bredband via kabel-TV eller ADSL. Målet med Bredbandsval.se är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internetabonnemang som passar dig bäst.

Om din bostad inte redan har en fiberuppkoppling kan du, beroende på hur och var du bor, dra in fiber till din bostad.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Fiber är idag den snabbaste och mest framtidssäkra bredbandsanslutningen.

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet och kategori av kabel (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6.

Vissa stadsnät har stöd för hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s, men då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen.

Det är alltså numera möjligt att hitta bredbandsabonnemang som levererar 1 Gbit/s och i allt fler fall hela 10 Gbit/s. Det typiska baspaketet för en fiberanslutning är dock ett abonnemang på 100 Mbit/s (både upp och ner, så ibland skrivs det 100/100 Mbit/s). Det finns även snabbare abonnemang med till exempel 250 Mbit/s och 500 Mbit/s.

Tips! Testa hastigheten på din fiber!

Vad kostar bredband via fiber?

Bredbandspriser kan skilja rätt mycket beroende på var du bor, vilka bredbandsleverantörer du har tillgång till, och naturligtvis vilken överföringshastighet du vill ha på ditt abonnemang. Det gäller även för bredband via fiber.

Andra faktorer som påverkar kostnaden är bindningstid, tillval av router, kampanjer etc.

För ett abonnemang med en maximal nedhastighet på 100 Mbit/s får du räkna med ett pris på runt 300 kr i månaden, och priset ökar naturligtvis ju snabbare överföring du väljer.

Med alla tillgängliga abonnemang sida vid sida kan du enkelt se och jämföra de bästa priserna för bredband. Ofta finns det kampanjer man kan utnyttja för att få avsevärt lägre månadskostnad.

Vilka leverantörer erbjuder fiber bredband?

Eftersom bredband via fiber är den senaste tekniken för bredband, och den som flest svenskar väljer om den finns tillgänglig på adressen, så erbjuder alla bredbandleverantörer bredband via fiber.

Vilka leverantörer som erbjuder bredband via fiber på just din adress beror dock på vilket fibernät, eller stadsnät, din adress är ansluten till. Det enklaste sättet att ta reda på vilka leverantörer som erbjuder bredband via fiber på din adress är att söka på adressen i vår tjänst.

Fiber ger obegränsad data

Precis som med andra typer av fast bredband kan den som har fiber njuta av obegränsad datamängd. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobilt bredband med begränsad surfpott.

Fördelar och nackdelar med bredband via fiber

Fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ).
  • Stabil och snabb ned- och uppladdningshastighet.
  • Fungerar bra för streaming och gaming.
  • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Trådlöst internet är ju något vi alla vill ha hemma numera, och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Tänk på att du måste ha en trådlös router som faktiskt kan leverera lika snabb dataöverföring som din bostads internetanslutning om du vill kunna utnyttja den till max.

Nackdelar

  • Det kostar mellan 15 000 - 25 000 kr att dra in fiber till en villa om du inte redan är ansluten.
  • Du kan ej ta med dig bredbandet som du exempelvis kan göra med ett mobilt bredband. Det är i och för sig det som "fast bredband" innebär så det bör ju inte vara en överraskning.

Överlag får vi konstatera att fiber faktiskt har väldigt få nackdelar idag, speciellt om det är fast bredband du är ute efter. Om du kan få bredband via fiber är det vad vi rekommenderar.

Vilka företag gräver fiber?

Om du inte hittar bredband via fiber på din adress så kan du använda verktyget Bredbandskartan och se vilka nätägare som finns i närheten och som eventuellt kan ansluta bostaden till det lokala fibernätet (och öppen fiber).

Exempel på några av de största fibernäten och nätägare som kan gräva in fiber är:

Utvecklingen för bredband via fiber

Bredband via fiber har vuxit snabbt de senaste åren. Sedan 2014 är fiber den vanligaste tekniken för fast bredband i Sverige och idag står den för tre fjärdedelar av alla fasta bredbandsabonnemang.

Den 31 december 2020 fanns det enligt PTS 3,1 miljoner fiberabonnemang på den svenska konsumentmarknaden, vilket är en ökning med 9% jämfört med 2019.

Kul fakta om fiber

  • Fiber är egentligen en glastråd eller plasttråd med en tjocklek ungefär som ett hårstrå.
  • Okänsligt för elektriska störningar eftersom ljus inte påverkas av det. Det innebär att man inte behöver ta hänsyn till närliggande kraftkablar.
  • I en fiberkabel transporteras data med ljuspulser i stället för elektriska pulser.
  • Fiber är okänsligt för störningar. Glastrådarna leder inte ström och ett åsknedslag kan inte gå längs kabeln och påverka utrustning.
  • En fiber kan transportera många olika typer av information.
  • Via fiberkabeln kan man få tillgång till Internet, TV, telefoni, m.m. Allt som går att överföra digitalt.
  • En fiberkabel har i princip obegränsad kapacitet.
  • En annan fördel med optiska ledare är att de är svåra att avlyssna eftersom de inte avger elektromagnetiska fält på samma sätt som elektriska ledare och koppartråd gör.

Alternativ till bredband via fiber

Om du inte har, eller kan få, bredband via fiber i din bostad så finns det andra typer av fast bredband (och mobila alternativ) som kan ge dig en snabb internetuppkoppling med obegränsad datamängd.

Här är några alternativ till fiber som kan vara värda att undersöka:

Om du är nyfiken på vilken typ av internetuppkoppling och vilka bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis!