Vilken nätverkskabel ska jag välja?

Uppdaterad

Bild på 20 m RJ-45 kabel (Ethernet Cat6)

Vilken nätverkskabel behöver jag? Här reder vi ut skillnaderna mellan olika nätverkskablar, förklarar skillnaderna mellan Cat5 och Cat6 mfl. och guidar dig i valet av kabel för ditt nätverk.

Internetsladd, internetkabel, Ethernet-kabel och nätverkskabel, vad är egentligen vad? Det finns en uppsjö av kablar att välja mellan när du ska få ditt bredband och nätverk att fungera.

Inte blir det lättare av att man dessutom behöver särskilda kablar för att få nätverket att fungera. Beroende på om du har bredband via fiber, bredband via kabel-tv och bredband via ADSL kan valet av kabel skilja sig men vilken nätverkskabel ska du välja? Här reder vi ut skillnaderna mellan de olika kablarna och förklarar vilken typ av sladd du ska välja för ditt nätverk.

Vad är en nätverkskabel?

Nätverkskabel är ett brett begrepp för alla typer av kablar som används för att ansluta och överföra data mellan ett nätverk och datorer. Det finns en mängd olika typer nätverkskablar på marknaden och beroende på din uppkoppling/infrastruktur och router krävs olika kablar för olika nätverk och användningsområden.

Exempel på användningsområden

 • Nätverkskabel: Kabel som används för att koppla samman enheter i ett nätverk.
 • Patch-kabel: Kort kabel som används för att koppla samman enheter som är fysiskt nära varandra, t.ex. i ett mediaskåp.
 • Förlängningskabel: Längre nätverkskabel som används för att förlänga nätverket.

Tips! Här kan du också läsa mer om hur en fiberkabel fungerar.

Ethernetkabel

Ethernet är samlingsnamn på standardiserade metoder för datakommunikation med hög hastighet via nätverkskabel. Ethernetkabel används exempelvis för kabeldragning i lokala nätverk (LAN), storstadsnät (MAN) och wide area networks (WAN). Ethernet-kablar används bl.a. för att ansluta enheter som switchar, routrar och datorer och kallas ibland, PoE-kablar (Power over Ethernet) då de förutom dataöverföring även ger strömförsörjning.

Du som har bredband via fiber använder antagligen en Ethernetkabel med kontakttypen “RJ-45” mellan ditt fiberuttag, eller mediaomvandlaren, och routern. Ethernetkabeln används även när du vill ansluta din dator, TV-box eller annan hårdvara till nätverket med sladd istället för WiFi för snabbare och stabilare uppkoppling.

Olika kategorier av Ethernetkablar

Ethernetkablar delas in olika kategorier (förkortat “Cat”). Kategoriseringen är baserad på olika specifikationer och standarder för hastighet och bandbredd (Mhz) – kanske har du hört talas om förkortningarna Cat5 och Cat6.

För varje siffra ökar kraven på prestanda och kabelns förmåga att motverka störningar från annan elektronik, även kallat överhörning (XT), förbättras. Om kategorin har uppdaterats med en ny version får den även en bokstav. Cat5e är exempelvis en förbättrad version av Cat5 där “e” står för “enhanced” medan Cat6a är en förändrad version av Cat6 där “a” står för “augmented”.

Vad är skillnaden mellan Cat5e och Cat6?

Eftersom kablarna är snarlika till utseendet kan de vara svårt att se skillnad på en Cat5 och en Cat6-kabel. Däremot skiljer de sig på insidan, vilket är det som påverkar hastighet och bandbredd. Man brukar främst prata om två olika typer av kablar:

 • UTP (oskärmat tvinnat par)
 • STP (skärmat tvinnat par)

Med skärmning avses det skydd, eller hölje, som skyddar sladden från yttre påverkan och störningar. En annan faktor som påverkar hastigheten är om trådarna i kabeln är tvinnade eller inte – ju tätare tvinning desto högre hastighet.

Om man öppnar upp en Cat5e-kabel och jämför med en Cat6-kabel kommer man se att Cat5e-kabeln är partvinnad, vilket innebär att trådarna i kabeln har snurrats för att ge högre hastighet. Till skillnad från Cat6-kabeln är den däremot inte skärmad i mitten, vilket gör den mer känslig för yttre påverkan och störningar från annan elektronik. Cat6-kablar är tvinnade med tätare avstånd för att klara den högre bandbredden.

Ethernetkablar Cat5, Cat6, Cat6a och Cat7

Cat5e kabeln är den som de flesta har i hemmet eller på kontoret.

OBS! Bara för att du använder en Cat6-kabel betyder det inte att du kommer nå upp i nätverkshastigheter på 1 Gbit/s. Anslutningen blir nämligen aldrig snabbare än den svagaste länken, vilket innebär att varje anslutning i ditt nätverk måste stödja hastigheten.

Tabellen nedan visar vilken bandbredd respektive kategori klarar och vilka hastigheter som stöds.

Kategori Längd (meter) Maxhastighet (Mbit/s) Bandbredd
Cat5 100 m 100 Mbit/s 100 Mhz
Cat5e 100 m 1 Gbit/s 100 Mhz
Cat6 100 m (55 m för 10 Gbit/s) 1 Gbit/s 250 Mhz
Cat6a 100 m 10 Gbit/s 500 Mhz
Cat7 100 m 10 Gbit/s 600 Mhz
Cat8 30 m 25-40 Gbit/s 2000 Mhz

Som man kan se i tabellen klarar Cat6a bandbredden 500 MHz och stödjer hastigheter upp till 10 Gb/s, även på kablar som är 100 meter långa. Med högre kommunikationsfrekvens elimineras överhörning vilket möjliggör längre räckvidd vid högre hastigheter.

På senare tid har även Cat7 och Cat8-kablar utvecklats, vilka möjliggör ännu högre överföringshastigheter och större bandbredd. Viktigt att tänka på är att dessa kablar är betydligt dyrare än de tidigare versionerna och att Cat7 inte har samma kontakt som är standard för hårdvaran i de flesta svenska hem.

Kontakttyper och användningsområden

Beroende på användningsområde och var du ska ansluta din nätverkskabel finns olika kontaktyper. Förkortningen “RJ” står för Registered Jack beskriver vilken typ av jack som kabeln ska anslutas till.

 • RJ-11: Kontakt med 4 trådar som används för anslutning av telefonsladdar och ADSL- och VDSL-modem.

Skärmavbild 2021-08-06 kl. 22.31.44

 • RJ-12: Kontakt som är lik RJ-11 men som ofta används för anslutning av telefonsladdar. RJ-12 används ofta i telefoniväxlar.

 • RJ-45: Är du ute efter det vi till vardags kallar nätverkskabel, internetsladd eller internetkabel så är det ofta en RJ-45-kabel du är ute efter. Kontakten används ofta på ethernetkablar och ser ut som en större version av RJ-11. RJ-45 har 8 trådar inuti.

Ethernet RJ-45

 • BNC: BNC är en kontakttyp som i första hand används för anslutning av koaxialkabel. Kontakten som har en skruvanslutning är vanlig på antennkablar och kablar som överför digitala och analoga ljud- och bildsignaler och används exempelvis vid anslutning till vägguttaget om du har bredband via kabel-tv.

BNC-anslutning på Koaxialkabel

Koaxialkabel

Du som har Bredband via kabel-TV behöver använda en koaxialkabel mellan vägguttaget och din router, eller gateway. Koaxialkabeln består av en kopparledare i mitten som är omsluten av ett plastskikt som ger isolering. För att skydda kopparledaren från yttre störningar finns ett flätat metallhölje.

Om du vill surfa trådbundet ansluter du en Ethernet-kabel från routern, eller din gateway, till enheten som du vill ansluta till nätverket.

Koaxialkabel är även den typ av kabel som används för satellit, kabel, radio och marksänd digital-TV.

Det finns koaxialkabel för både inomhus- och utomhusbruk. Utomhuskabeln används dock sällan eftersom en bra inomhuskabel även fungerar utmärkt för kortare sträckor utomhus. Om kabeln ska grävas ner i marken bör man dock alltid använda utomhuskabel.

Vilken nätverkskabel behöver jag?

 • Om du har bredband via fiber och behöver en nätverkskabel för ditt mediaskåp (mellan mediaomvandlare och router) ska du välja en Patch-kabel med kategori Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45 kontakt.
 • Om du behöver en ny nätverkssladd för att koppla upp en dator, TV-box, Apple-TV eller liknande till din router eller ditt fiberuttag ska du skaffa en Ethernet-kabel med kategori Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45-kontakt. Det är den kabel vi i vardagligt tal kallar just nätverkskabel.
 • Om du har bredband via ADSL och letar efter en kabel från mellanproppen i telejackjet till routern/modemet ska du välja en ethernetkabel av typen RJ-11.
 • Om du har bredband via kabel-tv och behöver en ny sladd mellan vägguttaget och din gateway ska du välja en koaxialkabel med BNC-kontakt. Från din gateway vidare ut till andra enheter är det Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45-kontakt som gäller.

Om du vill dra kabel utomhus eller i väggar, där de kan utsättas för mer yttre påverkan, bör man välja en skärmad variant för mer skydd.

Vad kostar en nätverkskabel?

Priset på nätverkskablar varierar beroende på vilken kategori du väljer – ju högre siffra desto dyrare. Utöver kategori är längden det som påverkar priset mest.

Tips! Är du osäker på vilken nätverkskabel och anslutning du ska välja, och vad det kostar? Dustin har skapat en bra tjänst som gör det enkelt att hitta rätt kabel!