Vilken nätverkskabel ska jag välja?

Uppdaterad

Bild på 20 m RJ-45 kabel (Ethernet Cat6)

Nätverkskablar är en grundläggande del av vår digitala infrastruktur, både i hemmet och på arbetsplatsen. De är avgörande för att skapa stabil och snabb anslutning mellan enheter och nätverk, oavsett om du surfar på internet, spelar spel online eller arbetar hemifrån. Här går vi igenom allt du behöver veta om nätverkskablar – från olika typer och hastigheter till hur du väljer rätt kabel för dina behov.

Internetsladd, internetkabel, Ethernet-kabel och nätverkskabel, vad är egentligen vad? Det finns en uppsjö av kablar att välja mellan när du ska få ditt bredband och nätverk att fungera.

Inte blir det lättare av att man dessutom behöver särskilda kablar för att få nätverket att fungera. Beroende på om du har bredband via fiber, bredband via kabel-tv och bredband via ADSL kan valet av kabel skilja sig men vilken nätverkskabel ska du välja? Här reder vi ut skillnaderna mellan de olika kablarna och förklarar vilken typ av sladd du ska välja för ditt nätverk.

Vad är en nätverkskabel?

Nätverkskabel är ett brett begrepp för alla typer av kablar som används för att ansluta och överföra data mellan ett nätverk och datorer. Det finns en mängd olika typer nätverkskablar på marknaden och beroende på din uppkoppling/infrastruktur och router krävs olika kablar för olika nätverk och användningsområden.

Exempel på användningsområden

  • Nätverkskabel: Kabel som används för att koppla samman enheter i ett nätverk.
  • Patch-kabel: Kort kabel som används för att koppla samman enheter som är fysiskt nära varandra, t.ex. i ett mediaskåp.
  • Förlängningskabel: Längre nätverkskabel som används för att förlänga nätverket.

Tips! Här kan du också läsa mer om hur en fiberkabel fungerar.

Ethernetkabel

Ethernet är samlingsnamn på standardiserade metoder för datakommunikation med hög hastighet via nätverkskabel. Ethernetkabel används exempelvis för kabeldragning i lokala nätverk (LAN), storstadsnät (MAN) och wide area networks (WAN). Ethernet-kablar används bl.a. för att ansluta enheter som switchar, routrar och datorer och kallas ibland PoE-kablar (Power over Ethernet) då de förutom dataöverföring även kan leda ström.

Orden nätverkskabel och Ethernetkabel används ofta synonymt. Detta då det är kablar som används för att ansluta enheter till ett nätverk, vanligtvis för att få tillgång till Internet eller för att sammanlänka enheter.

Ethernetkabel är en mer specifik term som syftar på en kabel som används i ett Ethernet-nätverk, vilket är den vanligaste typen av lokala nätverk (LAN). Ethernetkablar har ofta RJ-45-kontakter och kategoriseras efter hastighet och prestanda, som t.ex. Cat5e, Cat6 eller Cat7.

Du som har bredband via fiber använder antagligen en Ethernetkabel med kontakttypen “RJ-45” mellan ditt fiberuttag, eller mediaomvandlaren, och routern. Ethernetkabeln används även när du vill ansluta din dator, TV-box eller annan hårdvara till nätverket med sladd istället för WiFi för snabbare och stabilare uppkoppling.

Olika kategorier av Ethernetkablar

Ethernetkablar delas in olika kategorier (förkortat “Cat”). Kategoriseringen är baserad på olika specifikationer och standarder för hastighet och bandbredd (Mhz) – kanske har du hört talas om förkortningarna Cat5 och Cat6.

För varje siffra ökar kraven på prestanda och kabelns förmåga att motverka störningar från annan elektronik, även kallat överhörning (XT), förbättras. Om kategorin har uppdaterats med en ny version får den även en bokstav. Cat5e är exempelvis en förbättrad version av Cat5 där “e” står för “enhanced” medan Cat6a är en förändrad version av Cat6 där “a” står för “augmented”.

Vad är skillnaden mellan Cat5e och Cat6?

Eftersom kablarna är snarlika till utseendet kan det vara svårt att se skillnad på en Cat5 och en Cat6-kabel. Däremot skiljer de sig på insidan, vilket är det som påverkar hastighet och bandbredd. Man brukar främst prata om två olika typer av kablar:

  • UTP (oskärmat tvinnat par)
  • STP (skärmat tvinnat par)

Med skärmning avses det skydd, eller hölje, som skyddar sladden från yttre påverkan och störningar. En annan faktor som påverkar hastigheten är om trådarna i kabeln är tvinnade eller inte – ju tätare tvinning desto högre hastighet.

Om man öppnar upp en Cat5e-kabel och jämför med en Cat6-kabel kommer man att se att Cat5e-kabeln är partvinnad, vilket innebär att trådarna i kabeln har snurrats för att ge högre hastighet. Till skillnad från Cat6-kabeln är den däremot inte skärmad i mitten, vilket gör den mer känslig för yttre påverkan och störningar från annan elektronik. Cat6-kablar är tvinnade med tätare avstånd för att klara den högre bandbredden.

Ethernetkablar Cat5, Cat6, Cat6a och Cat7

Cat5e kabeln är den som de flesta har i hemmet eller på kontoret.

OBS! Bara för att du använder en Cat6-kabel betyder det inte att du kommer nå upp i nätverkshastigheter på 1 Gbit/s. Anslutningen blir nämligen aldrig snabbare än den svagaste länken, vilket innebär att varje anslutning i ditt nätverk måste stödja hastigheten.

Tabellen nedan visar vilken bandbredd respektive kategori klarar och vilka hastigheter som stöds.

Kategori Längd (meter) Maxhastighet (Mbit/s) Bandbredd
Cat5 100 m 100 Mbit/s 100 Mhz
Cat5e 100 m 1 Gbit/s 100 Mhz
Cat6 100 m (55 m för 10 Gbit/s) 1 Gbit/s 250 Mhz
Cat6a 100 m 10 Gbit/s 500 Mhz
Cat7 100 m 10 Gbit/s 600 Mhz
Cat8 30 m 25-40 Gbit/s 2000 Mhz

Som man kan se i tabellen klarar Cat6a bandbredden 500 MHz och stödjer hastigheter upp till 10 Gb/s, även på kablar som är 100 meter långa. Med högre kommunikationsfrekvens elimineras överhörning vilket möjliggör längre räckvidd vid högre hastigheter.

På senare tid har även Cat7 och Cat8-kablar utvecklats, vilket möjliggör ännu högre överföringshastigheter och större bandbredd. Viktigt att tänka på är att dessa kablar är betydligt dyrare än de tidigare versionerna och att Cat7 inte har samma kontakt som är standard för hårdvaran i de flesta svenska hem.

Kontakter och användningsområden

Beroende på användningsområde och var du ska ansluta din nätverkskabel finns olika kontakter. Förkortningen “RJ” står för Registered Jack beskriver vilken typ av jack som kabeln ska anslutas till.

RJ-11

RJ-11 är en liten kontakt som används för att ansluta telefoner och modem till telefonnätet. Den är mindre än den mer kända RJ-45-kontakten som används för nätverk. RJ-11 har oftast fyra eller sex stift, men bara två används i de flesta hem för att överföra telefonsignaler.

Även om RJ-11 mest används för äldre telefoner, fungerar den också för DSL-anslutningar där den kopplar modemet till telefonlinjen för Internet.

Skärmavbild 2021-08-06 kl. 22.31.44

RJ-12

RJ-12 är en kontakt som ofta används för att ansluta telefoner, telefonväxlar och vissa typer av modem. Den liknar den mindre RJ-11-kontakten, men har sex stift, varav alla sex används för att överföra signaler.

RJ-12 är främst vanlig i kontorsmiljöer och telefonväxlar där det finns behov av fler funktioner eller linjer för telefonkommunikation. De extra stiften möjliggör fler anslutningar/signalvägar, vilket gör den idealisk för mer avancerade telekommunikationssystem.

RJ-45

Om du letar efter det som i vardagligt tal kallas nätverkskabel, internetsladd eller internetkabel, är det oftast en RJ-45-kabel du menar. RJ-45-kontakten används främst på Ethernetkablar och är en standard för att ansluta datorer och andra enheter till nätverk.

RJ-45 ser ut som en större version av RJ-11, som används för telefonlinjer, men har plats för 8 trådar inuti. Dessa trådar möjliggör snabb dataöverföring mellan enheter och är det som gör RJ-45 till den mest använda kontakten för internet- och nätverksanslutningar i hem och kontor.

Ethernet RJ-45

BNC

BNC-kontakten är en typ av anslutning som huvudsakligen används för koaxialkablar, vilket gör den idealisk för överföring av både digitala och analoga signaler. Den är särskilt vanlig på antennkablar och används ofta för att överföra ljud- och bildsignaler. Tack vare sin skruvanslutning är BNC-kontakten robust och säker, vilket gör den populär i miljöer där en stabil anslutning är avgörande.

Ett vanligt användningsområde för BNC-kontakter är vid anslutning till vägguttaget när du har bredband via kabel-tv. Där hjälper BNC-kontakten till att överföra signaler på ett pålitligt sätt mellan enheter och nätverk, vilket gör den till en viktig del av många hem och kontor med sådana anslutningar.

BNC-anslutning på Koaxialkabel

Koaxialkabel

Du som har Bredband via kabel-TV behöver använda en koaxialkabel mellan vägguttaget och din router, eller gateway. Koaxialkabeln består av en kopparledare i mitten som är omsluten av ett plastskikt som ger isolering. För att skydda kopparledaren från yttre störningar finns ett flätat metallhölje.

Om du vill surfa trådbundet ansluter du en Ethernet-kabel från routern, eller din gateway, till enheten som du vill ansluta till nätverket.

Koaxialkabel är även den typ av kabel som används för satellit, kabel, radio och marksänd digital-TV.

Det finns koaxialkabel för både inomhus- och utomhusbruk. Utomhuskabeln används dock sällan eftersom en bra inomhuskabel även fungerar utmärkt för kortare sträckor utomhus. Om kabeln ska grävas ner i marken bör man dock alltid använda utomhuskabel.

Vilken nätverkskabel behöver jag?

  • Om du har bredband via fiber och behöver en nätverkskabel för ditt mediaskåp (mellan mediaomvandlare och router) ska du välja en Patch-kabel med kategori Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45 kontakt.
  • Om du behöver en ny nätverkssladd för att koppla upp en dator, TV-box, Apple-TV eller liknande till din router eller ditt fiberuttag ska du skaffa en Ethernet-kabel med kategori Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45-kontakt. Det är den kabel vi i vardagligt tal kallar just nätverkskabel.
  • Om du har bredband via ADSL och letar efter en kabel från mellanproppen i telejackjet till routern/modemet ska du välja en ethernetkabel av typen RJ-11.
  • Om du har bredband via kabel-tv och behöver en ny sladd mellan vägguttaget och din gateway ska du välja en koaxialkabel med BNC-kontakt. Från din gateway vidare ut till andra enheter är det Cat5e, Cat6 eller Cat6a med RJ-45-kontakt som gäller.

Om du vill dra kabel utomhus eller i väggar, där de kan utsättas för mer yttre påverkan, bör man välja en skärmad variant för mer skydd.

Vad kostar en nätverkskabel?

Priset på en nätverkskablar varierar beroende på faktorer som kabelns kategori, längd och kvalitet. Här är en ungefärlig prisöversikt:

  • Cat5e-kablar (vanlig för hemmabruk och medelhastigheter) kostar oftast mellan 50 och 150 kr för en kabel på 1 till 5 meter.
  • Cat6-kablar (för snabbare överföringar och framtidssäkert nätverk) ligger vanligtvis mellan 100 och 300 kr, beroende på längden.
  • Cat7-kablar (för mycket höga hastigheter och bättre skydd mot störningar) kostar runt 200 till 500 kr eller mer, beroende på längden.
  • Längre kablar (över 10 meter) kan kosta från 200 kr upp till 1000 kr eller mer, beroende på kategori och kvalitet.

Nätverkskablar kan man hitta i butiker som exempelvis Clas Ohlson, Kjell & Company eller Elgiganten.

Tips! Är du osäker på vilken nätverkskabel och anslutning du ska välja, och vad det kostar? Dustin har skapat en bra tjänst som gör det enkelt att hitta rätt nätverskabel!