Bredband med betalningsanmärkning

Uppdaterad

plånbok med tving

Idag är bredband och en fungerande internetuppkoppling i princip lika viktigt som el och vatten. Faktum är att det är väldigt svårt att klara sig utan internet för att fungera på ett normalt sätt i samhället. Tyvärr är det vanligt att personer med en betalningsanmärkning eller en skuld hos kronofogden kan stöta på patrull i samband med beställning av bredband. Detta då internetleverantörerna vet att en betalningsanmärkning ökar risken för att kunden inte ska betala sin räkning. Enligt en av Sveriges ledande leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster, UC, har cirka en halv miljon svenskar en betalningsanmärkning.

Här går vi igenom hur det fungerar att skaffa bredband trots betalningsanmärkning eller skulder hos kronofogden.

Kan man skaffa bredband trots betalningsanmärkning eller skuld hos kronofogden?

De flesta internetleverantörer utför en kreditkontroll i samband med beställning av bredband. Detta gör att det ibland kan vara mycket komplicerat att skaffa bredband med en betalningsanmärkning eller skulder hos kronofogden. Om den kreditupplysning som görs visar på en nedsatt betalningsförmåga kan tyvärr operatören neka dig att skaffa bredband via dem.

Olika bredbandsleverantörer har olika kreditkontroll

Operatörerna har olika hårda regler kring kreditkontroll och arbetar också med olika kreditupplysningsföretag.

Om du har en kreditskuld som du inte betalat kan du få vad som kallas en betalningsanmärkning. Ofta brukar man också kalla det för en "prick". Det är dock respektive kreditupplysningsföretag som beslutar om en betalningsanmärkning för en konsument och inte Kronofogdemyndigheten.

Börja med att undersöka vilka bredbandsleverantörer som levererar bredband på din adress. Du kan gratis använda vår söktjänst för bredband på din adress. Finns det operatörer på din adress som du vet att du inte blivit nekad av tidigare kan du alltid prova att lägga en beställning. Det kostar inget att jämföra bredband hos oss och om beställningen inte går igenom kommer det såklart inte heller kosta dig något.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Vill du veta om du har en aktuell betalningsanmärkning kan du ta kontakt med ett av kreditupplysningsföretagen. De vanligaste företagen för kreditupplysningar är:

  • Bisnode
  • UC
  • CreditSafe

Skaffa bredband med betalningsanmärkning

Som tur är finns det ändå vissa möjligheter att få bredband även om du har en betalningsanmärkning. Här har vi samlat några tillvägagångssätt och tips.

Förskottsbetala bredbandet

Om du blir nekad av en operatör kan du ändå höra med dem om det finns möjlighet att förskottsbetala bredbandet för en lägre period, exempelvis 6 månader eller 12 månader. Du kanske kan få betala för routern kontant eller köpa en router själv och inte inkludera den från operatören. Kan också finnas möjlighet att lägga någon form av deposition hos operatören.

Låt en borgenär stå för bredbandet

Låt någon familjemedlem eller god vän stå för bredbandet. Kan kännas jobbigt att fråga om detta, men då bredbandet är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig exempelvis nyheter, hålla kontakt med omvärlden och kanske söka jobb så finns det goda förhoppningsvis om att någon ställer upp.

Andra sätt att få bredband även om du har betalningsanmärkning

Om det inte går att beställa ett abonnemang, eller skaffa kontantkort, så finns det ju alternativ som är helt gratis:

  • Surfa på ett bibliotek (där finns ofta också datorer att låna)
  • Surfa på (eller i närheten av) café eller motsvarande
  • Surfa där det finns publikt Wi-Fi

Mobilt bredband trots betalningsanmärkning

Ett populärt alternativ är att förbetala bredbandet genom att skaffa mobilt bredband från Hallon. Dessa abonnemang finns med olika stora datapaket. Läs mer i vårt blogginlägg om du undrar vilken datapott du behöver för mobilt bredband.

Hos Hallon betalar du med ditt bankkort istället för faktura. Pengarna dras från din bank den 1:e varje månad. För att skaffa mobilt bredband hos Hallon behöver du vara över 18 år och folkbokförd i Sverige.

Godkända bankkort hos Hallon

  • Visa
  • Visa Electron
  • Diners Club
  • MasterCard

Datapaket hos Hallon

Hallon har flera olika datapotter som du kan välja på: