Mät din internethastighet – få bredbandskoll direkt!

Testa hastigheten på ditt bredband med Bredbandsvals speedtest. Mät din faktiska internethastighet och bredbandsuppkopplingens stabilitet oavsett om du har bredband via fiberADSLkabel-tv eller mobilt bredband.

Förutom nedladdningshastighet och uppladdningshastighet ser du även ping och jitter samt vilken bredbandsleverantör du har och vilken IP-adress du surfar från.

Tryck på “GÅ” nedan för att påbörja mätningen.

OBS! Testet utförs av Oookla och Bredbandsval.se sparar inga uppgifter om data som samlas in i samband med testet. Läs mer i vår integritetspolicy.

Vanliga frågor om Bredbandsvals speedtest och internethastighet

Visar Speedtest verkligen rätt?

För att få exakta resultat i din mätning rekommenderar vi dig att du:

  1. Säkerställer att enheten är uppkopplad på det nätverk du vill testa.
  2. Stänger ner andra flikar och streamingtjänster (t.ex. videos och musik).
  3. Stoppar eventuella nedladdningar eller andra program som kan ta bandbredd.
  4. Ser till så att du har en stark Wi-Fi-anslutning eller är är uppkopplad med ethernet-sladd.

Vad är ping?

När du surfar på nätet skickas datapaket fram och tillbaka mellan din enhet och den server du kommunicerar med. Ping, eller Pingtid, är ett mått på responstid till en server – alltså hur lång tid det tar för en server att starta upp kommunikationen och “svara”. Namnet härstammar från terminalprogrammet med namnet Ping som finns inbyggt i de flesta operativsystem för att mäta just responstid. När du startar mätningen med Bredbandsvals Speedtest mäts även tiden det tar för ett datapaket att åka fram och tillbaka mellan din enhet (t.ex. dator, mobiltelefon eller läsplatta) och servern.

Vad är jitter?

Eftersom internetkommunikation bygger på att datapaket skickas fram och tillbaka mellan din enhet och den server du kommunicerar med upprepas samma förlopp med mellanrum. Om denna kommunikation inte är stabil, det vill säga att pingtiden varierar tyder det på störningar i kommunikationen. Jitter är ett mått på hur mycket pingtiden skiljer mellan olika mätningar. Om man har mycket jitter kan det vara ett ännu större problem än höga pingtider.

Vilken internethastighet behöver man?

Läs våra rekommendationer.

Hur kan jag förbättra min hastighet?

Ofta är problemet att ditt Wi-Fi underpresterar. Här är våra tips för att förbättra Wi-Fi.