Mobilt eller fast bredband, vad passar dig bäst?

Uppdaterad

mobilt vs fast bredband

När vi pratar om bredband i hemmet menar vi oftast fast bredband men faktum är att det inte alltid är ett alternativ. Förutsättningarna, vilka indragna infrastrukturer som finns på en adress, avgör ofta om man ska välja fast eller mobilt bredband.

Här jämför vi mobilt och fast bredband och förklarar skillnaderna för att du ska kunna se vilket som passar dig bäst.

Mobilt eller fast bredband

En fast bredbandsanslutning innebär att du har en infrastruktur hemma som ger tillgång till bredband via exempelvis fiber, kabel-tv-uttaget eller ADSL. För att en fast bredbandsanslutning ska fungera behöver du dock alltid koppla in hårdvara (modem och router) i hemmet för att det ska fungera.

Om du inte kan (eller vill) ha en fast bredbandsanslutning i ditt hem finns i princip alltid mobilt bredband som alternativ. Ett mobilt bredband är inte knutet till en adress så du kan ta med dig din mobila router och bredbandet till sommarstugan, fritidshuset eller husvagnen.

Mobilt bredband använder samma teknik som används för att ta emot och skicka data med mobiltelefoner. För att få ut max av ett mobilt bredband behövs en mobil router som du kopplar upp dig mot när du vill ansluta till internet.

De flesta abonnemang för mobilt bredband på den svenska marknaden begränsar den mängd data som går att ta emot eller skicka, och man köper abonnemangen med en månatlig datapott. Datamängden kan då köpas i olika stora paket. Idag finns det även operatörer som erbjuder obegränsat mobilt bredband vilket gör det möjligt att surfa fritt och därmed använda det mobila bredbandet som ett alternativ till fast bredband.

Här jämför vi mobilt och fast bredband och förklarar skillnaderna för att du ska kunna se vilket som passar dig bäst.

Fördelar med mobilt bredband

  • Enkelt att komma igång med – kräver ingen installation
  • Flexibelt och portabelt - finns väldigt utbrett i Sverige och du kan ta med dig det mobila bredbandet nästan var du än befinner dig i Sverige.
  • Fungerar ofta bra för streama film och TV.

Mobilt bredband är förmodligen det bästa alternativet om du inte har så höga hastighetskrav, om du inte har en fast anslutning hemma, eller om du reser mycket och behöver uppkoppling på olika platser.

Fördelar med fast bredband

  • Alltid obegränsad data – surfa hur mycket du vill.
  • Pålitligt och stabilt – fast bredband har låg latens (mindre fördröjning om du spelar spel online), vilket gör det bättre för exempelvis gaming och videosamtal.
  • Höga överföringshastigheter såväl ned som upp.

Generellt sett är fast bredband det bästa alternativet för de flesta. Du kan vanligtvis få ett bättre erbjudande, det är mycket mer tillförlitligt och du slipper risken att "slå i taket" gällande hastigheter och dataanvändning.

Vill du dessutom spela spel, streama HD-video eller skicka och ladda ner större filer inom rimlig tid, eller om flera personer behöver surfa samtidigt är det i princip det enda valet. För även om du kan ansluta flera enheter till ett mobilt bredband ger fast bredband vanligtvis mer bandbredd.

Mobilt bredband passar bra om du behöver tillfälligt internet, eller om du kommer att resa mycket under de kommande veckorna eller månaderna.

Sammanfattning

Det som främst styr valet mellan mobilt eller fast bredband är hur du kommer använda bredbandet. Är du ofta på resande fot, och vill kunna vara flexibel, så är mobilt bredband troligtvis det bästa valet för dig.

Bortsett från detta är det alltid förutsättningarna på adressen som styr. Om det inte finns fasta alternativ, och det inte är aktuellt att dra in fiber på adressen, så är mobilt bredband kanske ditt enda val.

Har man tillgång till fiber och behov av snabba överföringshastigheter och obegränsad data bör du dock överväga fast bredband.