Router

router

Oavsett om du ska beställa nytt bredband och vill kunna surfa trådlöst i hemmet via WiFi, eller om du bara vill förbättra din internethastighet så är valet av router viktigt. Faktum är att majoriteten av de problem som uppstår med uppkopplingen i hemmet kan härledas tillbaka till routern.

Här har vi samlat allt om routrar och svarar på frågor som Vad är en router, och vad gör den? Vilken router ska man köpa? Vilken router erbjuder respektive leverantör? Måste man välja operatörens router, eller kan man använda den man har? Vi ger även tips på hur man konfigurerar en router på bästa sätt.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken och logotyper tillhör sina respektive ägare.

Router, allt du behöver veta

Här besvarar frågor som Vad är en router? Måste man ha en WiFi router? Vilka olika tillverkare av routrar finns det, och vad kostar en router?

Router för mobilt bredband

Läs om router för mobilt bredband och hur routrar med SIM-kort till mobilt bredband fungerar. Vi går igenom leverantörernas mobila routrar och vilken router för mobilt bredband som är bäst i test.

Modem vs Router

Modem och router används ibland lite slarvigt synonymt. Här går vi igenom vad de olika prylarna faktiskt gör.

Om WiFi

I denna artikel går vi på Bredbandsval.se igenom WiFi och hur tårdlöst nätverk fungerar. Vi tittar också på trådlösa nätverksstandarder och förklarar hur WiFi utvecklats över tid.

Guide vid köp av router

Här går vi igenom vad man behöver tänka på för att det ska bli rätt – för det finns en del att tänka på när man ska köpa router.

Starta om router

Här förklarar vi hur man startar om en router, vad man ska tänka på och ger exempel på vilka problem en enkel omstart kan lösa.

Inställningar för WiFi-routers

Här går vi igenom hur man optimerar sin routers prestanda och säkerhet, och i förlängningen skapar bättre förutsättningar för snabb och trygg surf. Vi listar vi tips för dig som ska installera, eller konfigurera inställningarna på, din WiFi-router.

WPS – så funkar det

Här förklarar vi vad WPS står för, och hur WPS-knappen fungerar. Vi går även igenom nackdelar med att använda WPS och hur man gör för att inaktivera funktionen.

Allt om mesh-nätverk

Vi förklarar mesh-nätverk. Hur fungerar det? Vilka för- och nackdelar finns med mesh-system jämfört med ett traditionellt nätverk, och vilket mesh-nätverk ska jag välja?

Koppla in router till tv-uttaget

Är du ansluten till kabelnätet och har “tre hål i väggen”? Här förklarar vi hur du som har bredband via kabel-tv (FiberKoax) kopplar in din router.

ASUS router

Här går vi igenom ASUS routrar och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in, ändrar namn och byter WiFi-lösenord på en ASUS router.

D-Link router

Här går vi igenom D-Link routrar och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in, byter administrationslösenord och WiFi-lösenord på en D-Link router.

HUAWEI router

Här går vi igenom Huawei routrar och mesh-system och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in på en Huawei router och hur man kan göra för att återställa routern till fabriksinställningarna.

NETGEAR router

Här går vi igenom NETGEAR och ger exempel på populära routermodeller. Vi förklarar även hur man loggar in på en NETGEAR router.

TP-Link router

Här går vi igenom TP-Link routrar och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in, byter administrationslösenord och WiFi-lösenord på en TP-Link router.

WEP, WPA, WPA2 och WPA3

Här går vi igenom de fyra säkerhetsprotokollen för WiFi; WEP, WPA, WPA2 och WPA3 och reder ut skillnader, vilken man bör välja och hur man tar reda på vilket man använder.


Mer information och läsning om bredband