Allt om routrar

Uppdaterad

Router

Dags att gå igenom routrar. Vad är en router? Hur vet man om man behöver en ny router? Vilken router erbjuder respektive leverantör? Måste man välja operatörens router, eller kan man använda den man har?

Oavsett om du ska beställa nytt bredband och vill kunna surfa trådlöst via WiFi, eller om du bara vill förbättra ditt nuvarande WiFi-nätverk så är valet av router viktigt. Faktum är att majoriteten av de problem som uppstår med uppkopplingen i hemmet kan härledas tillbaka till routern.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om routrar och svara på frågor som: Vad är en router, och vad gör den? Vilka olika typer av routers finns det? Behöver jag en ny router när jag beställer nytt bredband? Kan jag använda min Telia router med en annan operatör? Vilken router erbjuder respektive bredbandsleverantör, och vad är för- och nackdelarna med en egen router?

Om du redan bestämt dig för att köpa en ny router kan vi tipsa om sista delen av denna artikel där vi ger dig ett färdigskrivet manus som du kan använda för att hitta rätt router i elektronikhandeln, eller i kontakt med en säljare online.

Vad är en router?

En router (även "WiFi router") är egentligen en egen dator med processor och minne och har till uppgift att sortera s.k. "datapaket" som kommer in, och skicka de vidare till rätt mottagare. Det är routern som gör att du kan koppla upp dig mot internet på din dator etc.

Med en router behöver man inte ansluta enheten nätverkskabel utan man kan använda sig av ett trådlöst nätverk (WiFi) för att surfa, streama och spela spel online. Routern sammankopplar även olika nätverk och enheter emellan varandra så att man exempelvis kan ansluta en skrivare och skriva ut dokument från en dator.

Vilken router ska man köpa?

Det finns en del att tänka på när det gäller val av router. Beroende på vilken typ av bredbandsuppkoppling (infrastruktur) man har behövs olika routrar.

Till att börja med behövs olika routrar beroende på om det är fast bredband eller mobilt bredband.

Om man inte har fast bredband, utan letar efter en router för mobilt bredband, behövs en särskild router med sim-kort som kopplar upp sig mot mobilnätet.

Om man har fast bredband så finns det dessutom olika typer av anslutningar, som kräver olika typer av routrar. Har man bredband via fiber så behövs en särkild router för fiber. Om du däremot har bredband via kabel-TV-uttaget behöver du en WiFi-router särkilt anpassad för koaxialnätet.

De som fortfarande kan få bredband via ADSL behöver koppla routern till telejacket.

Behöver jag en ny router?

När du beställer nytt bredband erbjuder de flesta bredbandsleverantörerna möjligheten att välja till en router. Att välja router kan kännas komplicerat, men det behöver det inte vara. Ofta räcker det att bara läsa på lite, och ställa sig själv några frågor.

Om du har en router som du är nöjd med kan du oftast fortsätta använda den, även när du byter bredbandsleverantör, förutsatt att följande villkor uppnås:

 • Du äger routern själv / har betalat av den från din tidigare leverantör
 • Det nya abonnemanget är avsedd för samma typ av bredband (infrastruktur) som det förra abonnemanget, t.e.x bredband via fiber
 • Routern stödjer den internethastighet och räckvidd du behöver

Beroende på vilken trådlös nätverksstandard routern har stöd för, kan man behöva byta ut routern om man uppgraderar hastigheten från exempelvis 100/100 till 250/100.

Vem äger routern?

Fler och fler väljer att köpa router separat, snarare än att välja den som ingår i leverantörens abonnemang. En förklaring till detta är att det blir allt vanligare med öppen fiber, vilket bland annat innebär att du har fler operatörer att välja mellan och därför även kan behålla din router även om du väljer att byta leverantör.

Om du hade router inkluderat i abonnemanget hos din tidigare leverantör och bindningstiden har gått ut så är den betald och routern är din. Tänk dock på att om du varit bunden hos operatören i 24 månader, eller om det var länge sedan du bytte kan det vara värt att överväga att skaffa en ny.

Tidigare var det vanligt med operatörslåsta routers som inte gick att använda med någon annan leverantör under bindningstiden, eller tills den låstes upp. Hos Telia är exempelvis all modem och routrar som är inköpta före 2014-01-01 operatörslåsta till Telia. De produkter som är operatörslåsta kan låsas upp 12 månader efter inköp i Teliabutik för 300 kr.

Om du tecknade ditt abonnemang efter 2014 räcker det med att kolla så att bindningstiden har gått ut och att routern är din. Observera att ett fåtal bredbandsleverantörer hyr ut routern, vilket innebär att routern aldrig blir din.

Funkar min gamla router med mitt nya bredband?

Om du har en router, men väljer att byta från en bredbandsleverantör till en annan behöver du säkerställa att den router du har är av samma typ och stödjer den bredbandsuppkoppling du har på det nya abonnemanget. Om du haft bredband via fiber och bara byter till en annan leverantör av fiber, exempelvis i ett öppet stadsnät, kan du i regel fortsätta använda samma fiber-router.

En fiber-router är särskilt utrustad för att stödja bredband via fiber men om du går från en leverantör som levererat bredband via kabel-TV eller bredband via ADSL kommer du behöva en ny router som är anpassad för fiber. Detta då de olika infrastrukturerna kräver olika anslutningar och kablar routern. Läs mer om vad som gäller för Kabel-TV och ADSL i vår artikel om skillnaden mellan ett modem och en router.

En del trådlösa routers har inbyggda landskoder, vilket gör att de kan identifiera i vilket land de är avsedda att användas. Om routern används i ett annat land kan det faktiskt påverka prestandan för andra trådlösa enheter i närheten. Rekommendationen är därför att vara en "god granne" och endast använda routern i det land du köpte den i.

Vilken hastighet stödjer min router?

Något förenklat kan man säga att “uppgradering av bredbandshastigheten kräver uppgradering av router”. Det vill säga att om du vill gå från ett abonnemang med 100/100 Mbit/s till ett på 250/250 Mbit/s så kommer du behöva en ny router för att se effekten när du surfar trådlöst via WiFi.

En annan sak som påverkar hastigheten, och därmed valet av router, är hur många trådlösa enheter som använder samma anslutning. Nuförtiden har det genomsnittliga svenska hushållet över sju trådlösa enheter, såsom datorer, SmartTVs, smarta telefoner, klockor, surfplattor, spelkonsoler mm, som alla delar på samma anslutning.

Om antalet uppkopplade enheter är oförändrat och routern fungerat väl tidigare kan du ofta behålla samma router. Tänk dock på att en router kan bli överbelastad och arbeta långsammare om fler enheter ansluts och delar på samma bandbredd.

Tips! Om du har problem med din WiFis täckning eller räckvidd så behöver en ny router inte alltid vara lösningen. Läs vår artikel om hur du kan förbättra ditt WiFis räckvidd.


Router från internetleverantören

De flesta leverantörer erbjuder idag möjligheten att göra ett tillval, d.v.s. att välja till en modern router som passar det abonnemang man beställer.

I takt med att kraven på allt högre internethastighet ökat utvecklas nya routers och standarder som gör det möjligt att surfa snabbare trådlöst, koppla upp fler enheter och öka räckvidden på WiFi. Ett exempel är det man kallar för band steering (bandstyrning) vilket gör att routern kan sända signaler via både 2.4GHz och 5.0 GHz till ett nät.

Förr hade en router ofta två separata nät, ett för 2.4GHz och ett för 5.0GHz. Detta ställde tyvärr till det för visa apparater, såsom äldre telefoner etc som enbart fungerade med 2.4GHz nät. Nedan följer en enkel sammanställning över de största bredbandsleverantörernas routers.


Telia router

Kunder som beställer Telia bredband via fiber erbjuds att kostnadsfritt välja till en s.k. “Smart Wifi-router”. Denna router heter egentligen Sagemcom F@st 5370. Om du har bredabnd via ADSL ingår istället wifi-routern Technicolor DGA433OTS.

Telia smart WiFi-router Sagemcom F@st 5370e (fiber-router)

Sagemcom F@st 5370e är en dual band fiber-router med bandstyrning som med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) optimerar ditt WiFi och ser till att den snabbaste frekvensen, den kanal som utnyttjas minst, används för trådlös surf.

Du installerar routern med Telias app “Smart Wifi-app” och kan även felsöka ditt wifi, skapa gästnätverk och ställa in föräldrakontroll mm.

Telia Sagemcom- F@st 5370e

(Bildkälla: telia.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Sagemcom
 • Modell: F@st 5370/ F@st 5370e
 • Trådlösa standarder: 802.11a/b/g/n/ac/ax med band steering
 • Dataöverföringshastighet: 1,700 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

Om du har en Sagemcom F@st 5370 installerad kan du logga in genom att kopiera och klistara in följande nummer i din webläsare: 192.168.1.1.


Technicolor DGA433OTS (ADSL/VDSL-router)

De Teliakunder som har fast bredband via ADSL har möjlighet att välja till en router som heter Technicolor DGA433OTS.


Telia TECHNICOLOR DGA433OTS

(Bildkälla: telia.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Technicolor
 • Modell: DGA433 / DGA433OTS
 • Trådlösa standarder: 802.11n/ac
 • Dataöverföringshastighet: ingen uppgift
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

Tele2 router

Precis som Telia samarbetar även Tele2 med Sagemcom men man har även en router från Compal. Tele2 har fyra olika modellerna på marknaden. Tillvalet av router skiljer sig beroende på om du har bredband via fiber (FiberLAN) eller bredband via kabel-TV (FiberKoax).


Sagemcom Tele2 WiFi Hub L2 (fiber-router)

Tele2 WiFi Hub L2

(Bildkälla: tele2.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Sagemcom
 • Modell: Tele2 WiFi Hub L2
 • Trådlösa standarder: 802.11ax (WiFi 6) med band steering
 • Dataöverföringshastighet: 1,000 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

WiFi Hub L2 är även den router som Boxer erbjuder kunder som väljer till router.


Compal Tele2 WiFi Hub L1 (fiber-router)

Tele2 WiFi Hub L1

(Bildälla: tele2.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Compal
 • Modell: Tele2 WiFi Hub L1
 • Trådlösa standarder: 802.11a/b/g/n/ac
 • Dataöverföringshastighet: 1,000 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

Sagemcom WiFi Hub C3 (router för Kabel-TV)

Tele2 WiFi Hub C3

(Bildkälla: tele2.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Sagemcom
 • Modell: Tele2: WiFi Hub C3
 • Trådlösa standarder: 802.11ax Wi-Fi 6 med band steering
 • Dataöverföringshastighet: 2,500 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

Sagemcom WiFi Hub C2 (router för Kabel-TV)

Tele2 WiFi Hub C2

(Bildkälla: tele2.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Sagemcom
 • Modell: Tele2: WiFi Hub C2
 • Trådlösa standarder: 802.11a/b/g/n/ac Wave 2 med bandsteering
 • Dataöverföringshastighet: 1,000 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5GHz
 • Färg: Vit

Telenor router

Telenor har nyligen uppdaterat sin router för ge den ett designmässigt ansiktslyft, samtidigt som den stödjer Wi-Fi 6-standard. Routern är en så kallad 8x8-router från Icotera, vilket innebär att den har åtta sändande antenner och åtta mottagande antenner medan det i Wi-Fi 5-routrar oftast finns fyra sändande och fyra mottagande antenner.


Icotera i4882 (fiber-router)

Telenor i4882 router

(Bildkälla: telenor.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Icotera
 • Modell: i4882
 • Trådlösa standarder: 802.11ax med band steering och beamforming
 • Dataöverföringshastighet: 2,500 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz (4x4 antenner)/5GHz (8x8 antenner)
 • Färg: Vit

Bredband2 router

Bredband2 har erbjuder sina kunder möjligheten att välja till en fiber-router från Tilgin. Routern, som har ett mer traditionellt utseende.


Mesh Router Tilgin HG2501 (fiber-router)

tilgin router bredband2

(Bildkälla: bredband2.se)

Tekniska specifikationer

 • Tillverkare: Tilgin
 • Modell: Mesh Router Tilgin HG2501
 • Trådlösa standarder: 802.11n/ac
 • Dataöverföringshastighet: Ingen uppgift
 • WiFi-frekvensband: 2,4 GHz/5 GHz
 • Färg: Vit

Egen router vs. hyra eller köpa

Många användare hör av sig till oss och undrar om man måste välja just den router som operatören erbjuder som tillval, men så är det givetvis inte.

Fördelar och nackdelar med att köpa egen router

Vi på Bredbandsval brukar faktiskt rekommendera, särskilt de som har tillgång till öppen fiber, att köpa en egen router – om ekonomin tillåter. Detta då du får större frihet som bredbandskund, och kan välja att byta leverantör om du inte skulle vara nöjd samtidigt som du behåller din router.

Även om routern ingår, till en till synes relativt låg kostnad, får man väga in det faktum att man binder upp sig på ett abonnemang. En router kan ibland nästan skapa en inlåsningseffekt, då vissa tycker att det är jobbigt att byta och/eller skicka tillbaka routern.

De som väljer att köpa en egen router har möjlighet att välja en router som är anpassad efter förutsättningarna i hemmet. Bor man exempelvis ensam i en mindre lägenhet och inte spelar spel online kan en mindre avancerad, och därmed billigare router, fungera utmärkt. Detsamma gäller de som bor stort, eller har specifika krav – då kan man behöva en kraftigare router än de som leverantörerna erbjuder.

På minussidan hittar vi dock det som är avgörande för många – att det är mindre bekvämt. Det är såklart enklare att välja till en router från leverantören. Det är just därför vi skapat en Lathund för dig som vill köpa egen router som du hittar längst ner i denna artikel.

Fördelar och nackdelar med att hyra eller köpa en router från operatören

Fördelarna med att välja att köpa eller hyra en router från operatören har mycket att göra med enkelhet. Om du väljer till en router kan du vara säker på att du får en router som är anpassad efter det abonnemang du valt. Dessutom så vill leverantören såklart att du som kund ska bli nöjd med ditt bredband, vilket innebär att de oftast uppdaterar sina modeller i takt med utvecklingen på marknaden.

På minussidan finns den tidigare nämnda “inlåsningseffekt” som tillvalet av router från en leverantör oftast medför. Att välja till router innebär nämligen alltsom oftast att du behöver binda ditt abonnemang i minst 12 månader.

Vissa leverantörer erbjuder även hyra av router, vilket både har sina för- och nackdelar. Att hyra router är enkelt, och du kan räkna med att du får rätt sorts router som troligtvis även är av relativt ny modell. Även här skapas dock en viss form av inlåsningseffekt då du som kund är skyldig att skicka tillbaka hårdvaran om du skulle välja att säga upp ditt bredbandsabonnemang.

Tillverkare av routrar

Under senare år ha marknaden för routrar fullkomligen exploderat. Routern är inte känd för att vara den vackraste prylen i våra hem (många ser mer ut som små rymdskepp eller drönare) vilket har skapat en marknad för mindre tillverkare som fokuserar på design. Några exempel är Nest, Eero och Ubiquiti, varav de två förstnämda dock blivit uppköpta av Google respektive Amazon.

Eftersom vi är en oberoende sajt väljer vi att inte rekommendera en specifik router. Här följer i alla fall en lista över kända tillverkare av populära routermodeller;

 • Asus
 • D-link
 • Eero (Amazon)
 • Google Nest
 • Linksys
 • Netgear
 • TP-link
 • Zyxel

Vad kostar en router?

Priserna på routrar skiljer sig mycket beroende på produktspecifikation och hur avancerad routern är. Förenklat kan man säga att en kraftigare router med högre överföringskapacitet och räckvidd kostar mer. De senaste modellerna är ofta dyrare och iochmed övergången till den nya WiFi 6-standarden så kan priserna variera en hel del.

Du kan få en mindre avancerad router, men som ändå “gör jobbet” för 250 kronor. Samtidigt kan du behöva betala över 8000 kronor för den allra senaste och kraftigaste modellen.

**Tips: Dustin erbjuder dig som använder Bredbandsval.se rabatt på utvalda produkter för att anpassa bredbandet efter dina behov. För att ta del av rabatterna registrera dig som förmånskund här.

Lathund vid köp av egen router

Lugn, du behöver inte veta allt om routrar för att få ditt bredband att fungera där hemma. Om du inte är, eller vill bli, en routerexpert men ändå vill veta hur du ska gå tillväga för att välja rätt router har vi förberett ett "manus för att köpa en router", som du kan använda i butiken, eller när du kontaktar en säljare och handlar online.

Manus vid köp av router

Med detta manus kommer du garanterat "wow-a säljaren" och endast öppna upp för följdfrågor som du kommer kunna svara på.


Fusklapp vid köp av router-2


Router bäst i test ✅

I takt med att tekniken och trådlös nätverksstandard för WiFi utvecklats så har marknaden, och därmed utbudet, för routers exploderat. Som tur är görs det löpande tester av nya modeller av routrar och de som är bäst i test för olika ändamål rankas löpande.

Vi har valt att dela in routrarna (för fiber) i fem kategorier baserat på resultaten från tester utförda av PC för Alla, test.se, Pricerunner med flera och redovisa de som rankats högt i testerna:

 • Bästa router: Netgear Nighthawk AX12, TP-Link Archer AX11000 och Asus RT_AX82U.
 • Bästa billiga router med WiFi 6: TP-Link Archer AX1500, Asus RT-AX55 och D-LINK R15 EAGLE PRO AI.
 • Bästa MESH-nätverket: Netgear Orbi AC2200 RBK23, Eero Home Wi-Fi System och Google Nest Wifi AC2200.
 • Bästa premium-router: Asus ROG Rapture GT-AX11000, Asus ZenWiFi XT8 och NETGEAR NIGHTHAWK XR700.
 • Bästa routern för gaming: ASUS RT-AX82U/Asus RT-AX86U, TP-Link Archer GX90 och ASUS GT-AX11000 ROG RAPTURE.

Även om vi på Bredbandsval.se är oberoende, och därför inte rekommenderar ett enskilt varumärke, kan man vara lugn med att man i alla fall inte gör bort sig om man väljer någon av dessa routers.

Rekommenderade inställningar för WiFi-routers

För att optimera din routers prestanda och säkerhet, och i förlängningen skapa bättre förutsättningar för snabb och trygg surf kan det vara värt att tänka till lite extra när du installerar och konfigurerar din router. Här listar vi fyra tips för dig som ska installera, eller ändra inställningarna på, din WiFi-router:

 1. Ställ in ditt Wi-Fi-nätverk så att du använder ett unikt nätverksnamn
  Att välja ett unikt nätverksnamn (SSID) på din routers, eller repeaters, nätverk minskar risken för “konflikter” med andra WiFi-nätverk i närheten (exempelvis grannens WiFi). Med ett unikt namn hindrar du din dator, eller annan ansluten enhet, att automatiskt återansluta till ett annat (tidigare använt) WiFi-nätverk. Undvik generiska namn som innehåller ord som Asus, Linksys, Netgear, Dlink Tp-link, Google mesh etc.
 2. Använd INTE ett dolt nätverksnamn
  Ofta finns möjligheten att ställa in ett dolt nätverksnamn. Dolda nätverk har dock sämre säkerhet vilket i förlängningen kan leda till sämre prestanda och tillförlitlighet i nätverket.
 3. Ställ in WPA2 Personal för ditt WiFi-nätverk
  När du konfigurerar ditt trådlösa nätverks kryptering kan det finnas olika så kallade protokoll att välja mellan (WPA2, WPA, WEP, WPA-Personal etc.) WPA2 Personal är fortfarande den starkaste krypteringen som erbjuds för WiFi-produkter och är i princip omöjligt att avlyssna eller ta sig in i som utomstående. Dessutom får du bättre prestanda i ditt nätverk. Om du har en äldre WiFi-produkt i nätverket som inte stöder WPA2 Personal kan du med fördel välja WPA/WPA2 (ibland även kallat WPA Mixed Mode eller WPA blandat läge).
 4. Använd ett starkt lösenord för ditt WiFi-nätverk
  För att öka säkerheten i ditt nätverk är det bra att välja ett starkt lösenord när du ställer in eller vill byta lösenord på ditt WiFi. Om lösenordet är för enkelt att lista ut är risken att det blir enkelt för en obehörig att ta sig in på nätverket (så kallad WiFi-hacking) och komma åt känslig data med metoder som “sniffning” eller “kapning”.