Täckningskarta för mobilabonnemang och mobilt bredband

Uppdaterad

täckningskarta exempel

När du bestämt dig för att skaffa mobilt bredband så är det viktigt att du väljer en internetleverantör som har bra täckning där du kommer befinna dig. Då kan det vara bra att titta på täckningskartor.

Här går vi igenom vad täckningskartor är, hur de fungerar, hur du använder dem, och länkar till operatörernas olika täckningskartor.

Vad är en täckningskarta?

En täckningskarta visar operatörens geografiska mobiltäckning och densamma gäller således för mobila bredband. Täckningskartan visar alltså var man normalt har goda möjligheter att ringa och surfa.

Operatörerna prioriterar tätbefolkade områden i Sverige för att täcka så hög procent av befolkningen som möjligt. Det innebär att de flesta mobiloperatörerna har ganska dålig täckning i Norrland och andra glesbefolkade områden.

I täckningskartorna är det möjligt att filtrera och se täckningen för beroende på plats, användningsområde, enhet och mobilnät. Genom att ange samtal eller surf, vilken mobiltelefon, router eller surfplatta man använder och om det är GSM-nätet, 3G, 4G eller 5G man vill se täckningen för kommer nivå av täckningen visas.

Täckningen anges i tre nivåer: bastäckning, god täckning, och mycket god täckning. Här går vi igenom vad de olika innebär.

Bastäckning

Här finns möjlighet att ringa, skicka meddelanden och surfa utomhus förutsatt att inte mottagningen dämpas av att telefonen till exempel ligger i en ficka eller i en väska.

God täckning

Här finns goda möjligheter att kunna ringa och surfa utomhus. Det går ofta även gå att ringa och surfa inomhus, särskilt om du står nära ett fönster. Täckningen kan försämras genom att ha telefonen till exempel i handen, fickan eller väskan.

Mycket god täckning

Här kan du sannolikt ringa och surfa både utomhus och inomhus. Inomhustäckningen påverkas dock av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har och även var i byggnaden du befinner dig.

Hur görs en täckningskarta?

Det som visas är en datorberäknad mobiltäckning. Information om täckning är endast vägledande och det går aldrig att garantera täckning på enskilda platser.

Beräkningen som görs av operatörerna tar hänsyn till många faktorer som kan påverka den verkliga täckningen och operatörernas mål är de ska kunna återge en så korrekt täckning som möjligt inom ett område.

Påverkningsfaktorer för täckningskartor

Det finns flertalet faktorer som påverkar radiosignalen, exempelvis tät skog, berg och dalar, men också många samtidiga användare. Olika mobiltelefoner, modem och surfplattor skiljer sig åt, vilket också påverkar.

Möjligheten att ringa eller surfa inomhus påverkas av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har samt var i byggnaden du befinner dig.

Hur använder jag täckningskartorna?

På respektive täckningskarta har du möjlighet att fylla i adress, kommun eller län. Du kan även zooma in för att få en mer detaljerad bild på mobiltäckningen eller täckningen för datatrafik.

Till exempel, om du vet att du vill kunna använda ditt mobila bredband både i hemmet och sommarstugan kan du kolla båda adresserna för att se att din valda internetleverantör har tillräckligt bra täckning på båda platserna.

Operatörernas täckningskartor

Täckningskarta Telia

Täckningskarta Telia

Täckningskarta Telenor

Täckningskarta Telenor

Täckningskarta Tele2

Täckningskarta Tele2

Täckningskarta Tre (3)

Täckningskarta Tre

Täckningskarta Comviq

Comviq är ett varumärke som tillhör Tele2 och använder Tele2s nät. Täckningskarta Comviq

Täckningskarta Vimla

Vimla är ett varumärke som tillhör Telenor och använder Telenors nät. Täckningskarta Vimla

Täckningskarta Halebop

Halebop är ett varumärke som tillhör Telia och använder Telias nät.Täckningskarta Halebop

Täckningskarta Hallon

Hallon är ett varumärke som tillhör Tre och använder Tres nät. Täckningskarta Hallon

När du i lugn och ro valt vilken operatör som har täckning ditt område kan du jämföra priser och datapotter via vår tjänst för mobilt bredband.