Starlink – bredband via satellit

Uppdaterad

konceptbild spacex starlink parabol. Photo cred: starlink.com

Få har väl undgått Tesla-grundaren Elon Musk. Däremot är det kanske inte lika många som vet att hans rymdbolag SpaceX även gör en storsatsning inom bredband. Här berättar vi mer om Starlink – Elon Musks satsning som ska hjälpa de som saknar en snabb och stabil internetuppkoppling.

De flesta känner till honom som en av de rikaste människorna på jorden. De som har följt serieentreprenören Elon Musk, och hans resa från betalningsföretaget Paypal till elbilsföretaget Tesla har kanske även hört om hans rymd- och raketbolag SpaceX.

Däremot är det kanske inte lika många som känner till hans satsning Starlink, som syftar till att erbjuda en nyutvecklad form av bredband via satellit till människor med begränsad tillgång till Internet via fast bredband.

Redan i augusti 2021 hade Starlink, enligt egen utsago, levererat 100 000 mottagare till kunder i elva länder och sedan en tid tillbaka kan även svenskar beställa Starlinks bredband via satellit.

Varför då, kanske du undrar? Här går vi igenom allt du behöver veta om Starlink och svarar på frågor som; Vad är Starlink? När kommer Starlink till Sverige? Hur snabbt är Starlink bredband? Vad kostar bredband från Starlink, och för vem är Starlink en bra lösning?

Starlink är en bredbandsleverantör som vill erbjuda bredband via satellit med låg latens över hela världen.

Starlink är även namnet på den division inom Elon Musks rymdbolag SpaceX som sedan 2015 utvecklar ett växande nätverk av satelliter i rymden. Sedan 2018, då den första satellit-prototypen skickades upp i omloppsbana kring jorden, har bolaget arbetat intensivt för att bygga upp ett nätverk av satelliter som på sikt ska ge möjlighet till internet för de som saknar bredbandsuppkoppling.

Starlink vill erbjuda snabbt och stabilt bredband via satellit till de som bor även på platser där internetuppkopplingen har varit opålitlig, för dyr eller helt enkelt obefintlig.

Starlinks satelliter skjuts upp i omloppsbana i omgångar. Redan 2019 sköts de första satelliterna upp, och i början av 2021 hade Starlink 1000 solcellsdrivna satelliter i omlopp runt jorden. Det var först då beta-testerna av Starlinks lösning för bredband via satellit inleddes på allvar.

SpaceX kortsiktiga mål är att ha 12000 satelliter i omloppsbana runt jorden och på sikt tror man att antalet satelliter ska stiga till 42000.

Om man vet var och när man ska titta går det att se Starlinks satelliter med blotta ögat. Starlinks satelliter ser ut som ett tåg av ljusa fläckar på natthimlen.

För att veta när de går att se satelliterna är det enklast att använda en mobilapp för satellitspårning. Exempel på en appar för att spåra satelliter är Satellite Tracker och Heavens Above.

Precis som andra aktörer som erbjuder bredband via satellit prioriterar Starlink att göra tjänsten tillgänglig för personer på landsbygden och delar av världen som inte redan har tillgång till snabbt bredband. Sedan en tid tillbaka erbjuder dock Starlink täckning i hela Sverige.


starlink täckning

Bildkälla: starlink.com


Starlink har utfört beta-tester av tjänsten under ett antal år. Under dessa tester har nedladdningshastigheten varierat mellan 50 Mbit/s och 150 Mbit/s.

Enligt företaget själva utlovar man betydligt högre hastigheter framöver och siktar dessutom på att kunna leverera sin tjänst med mindre fördröjning. Enligt Starlink själva siktar man på att ha en latens på mellan 20 och 40 millisekunder, vilket är lågt för bredband via satellit.

Företaget själva skriver på sin hemsida att "När vi har fler satelliter, installerar fler markstationer och förbättrar våra program kommer hastigheter, latens och drifttid att förbättras dramatiskt."

Enligt en ny undersökning genomförd av analysföretaget Ookla (som ligger bakom Speedtest.net som liknar Bredbandskollen) har det visat sig att datahastigheterna för Starlink börjat minska i samband med att fler börjat använda tjänsten.

När du beställer Starlink får man ett Starlink Kit som innehåller allt du behöver för att ansluta till internet. Kittet innehåller en Starlink parabol, kablar, en WiFi-router med strömförsörjningskabel samt en ställning. Det som skiljer Starlinks parabol från andra paraboler är att de är gjorda för att kunna placeras på marken på en ställning.


Starlink kit

Bildkälla: starlink.com


Tanken är att det ska vara enkelt att installera. För att hitta bästa positionen för din Starlink parabol har Starlink utvecklat en app för Android och iOS som använder AR (augmented reality) för att hjälpa kunden att hitta den bästa platsen för mottagaren.

Starlinks prismodell är väldigt transparent, vilket även innebär att man tydligt kan se att priset justerats ned.

I dagsläget erbjuder Starlink två olika paket till privatpersoner (standard och Prioritet – 1TB) med möjlighet till att köpa (äga) eller hyra utrustningen. Standardpaketet är dock det som man rekommenderar för hushåll.

På en adress i mellansverige som vi testat skulle totalkostnaden första året för standardpaketet, inklusive hårdvara och frakt, uppgå till 7937 kronor, fördelat på:

  • Hårdvara: 4900 kr
  • Månadskostnad: 599 kr
  • Frakt- och hanteringsavgift: 250 kr

Det innebär att jämförpriset år 1, som vi brukar använda oss av på Bredbandsval.se för att underlätta jämförelser mellan kampanjer, skulle landa på 661 kronor per månad för ett standardpaket. Andra året, när hårdvaran är betald, är jämförpriset 599 kronor.

Föredrar man istället att hyra hårdvaran blir kostnaden för standardpaketet istället enligt nedan:

  • Hyra av hårdvara: 115 kr /månad
  • Månadskostnad: 599 kr
  • Frakt- och hanteringsavgift: 250 kr

Det innebär att totalkostnaden första året för hyra av Starlink standard är 8818 kr. Dock slipper man betala de 4900 kronor som hårdvaran kostar att köpa. Jämförpriset år 1 är 734 kr och år 2, när frakt- och hanteringsavgiften är betalad, blir jämförpriset för hyra av Starlink standard är 714 kronor.

714 kronor per månad är mycket för bredband, särskilt när man väger in att hastigheten inte är i närheten av en det man får med bredband via fiber.

Dock ska man komma ihåg att alternativet, att installera fiber, ofta innebär en initial investering på mellan 15 000 - 25 000 kronor och att Starlink främst riktar sig till de som inte ens kan beställa indragning av fiber.

För den som känner på sig att fiber aldrig kommer bli tillgängligt på adressen erbjuder Starlink även ett premiumabonnemang, främst riktat till storanvändare och mindre företag, som kallas Starlink Prioritet. Skillnaden, jämfört med standardpaketet, är att man får nätverksprioritet och prioriterad support.

Månadskostnaden på Starlink Prioritet – 1TB är 1890 kr. Paket finna även med 2TB och 6TB nätverksprioritet. Dessa kostar dock 3780 kronor, respektive 11400 kronor, per månad

Värt att notera är att Starlink accepterar betalningar med Apple pay.

Om man är på språng, i husbil eller på camping, finns även ett mobilt alternativ. Abonnemanget, som kallas "Starlink mobil", kommer med en mindre och mobil parabol som installeras och riktas in på ett par minuter. Även för detta abonnemang finns två varianter – regional och global.

Abonnemanget kostar 699 kronor per månad och kan pausas.

Starlink är designad och testad för att kunna hantera temperaturskillnader och väderomslag. Enligt företaget själva har Starlink visat sig motstå både extrem kyla och värme, hagel, snöslask, kraftigt regn och stormvindar – och parabolen kan till och med smälta snö.

Fiber, eller bredband via markbunden fiberoptisk kabel, ger betydligt snabbare upp- och nedladdningshastigheter än bredband via satellit. Det är också billigare för de flesta svenskar.

Men att jämföra Starlink med bredband via fiber är orättvist. I Sverige, som är ett litet land och en liten marknad, är vi bortskämda med ett väl utbyggt fibernät. Diskussionen här, och regeringens omdebatterade bredbandsmål, handlar om ifall 95 eller 100 procent av invånarna kommer ha blixtsnabbt bredband inom de närmaste åren.

I andra länder, däremot, ser det annorlunda ut. Där är ADSL, bredband via kabel-tv och Fast bredband via mobilnätet (FWA) i bästa fall bärande tekniker, samtidigt som avstånden är betydligt längre. Att bygga fiber ut på landsbygden i USA, för att inte tala om andra stora länder med betydligt svagare ekonomi, är varken ekonomiskt hållbart eller ens möjligt att åstadkomma inom den närmaste framtiden.

Därför bör Starlink som alternativ inte ställas emot bredband via fiber i ett stadsnät, utan snarare som ett alternativ när fast bredband saknas.

Starlink har nyligen lanserat bredband via satellit för båtar. Produkten kallas Starlink Maritime och Starlink beskriver själva att man kan erbjuda allt från handelsfartyg till oljeriggar och premiumyachter snabbt internet via satellit.

Starlink är inte tänkt att ersätta mobilt bredband eller 5G-tekniken. Starlink är en fast internettjänst som är designad för att kunna ge fast bredband på otillgängliga platser – såsom landsbygden till sjöss.

Läs mer om bredband via satellit