Tips för bättre WiFi

Uppdaterad

WiFi logo på papper ute

Få saker är lika frustrerande som när ens WiFi i hemmet strular. Obefintlig täckning i vissa rum och långsamt internet kan få vem som helst ur balans. Här har vi samlat några tips för att förbättra ditt WiFi.

Vi går även igenom vad man kan göra kan för att få bra WiFi utomhus, och vad man kan göra för att brygga sitt nätverk för att få WiFi-täckning i gästhuset eller andra byggnader på tomten.

1. Placera om din router

Placeringen av din router är A och O för ditt WiFis täckning, och därmed internethastigheten i det trådlösa nätverket. Ju närmare du är routern, desto högre hastighet kommer du att få.

Placera därför din router så centralt i ditt hem som möjligt – gärna på en "öppen hylla” eller ett bord cirka 1 meter ovanför golvhöjd.

Undvik att gömma routern i en garderob eller ett mediaskåp då det påverkar såväl hastigheten som räckvidden.

Undvik även att placera routern i närheten av prylar som riskerar att försämra signalen mellan din trådlösa router din enhet. Exempel på material som kan försvaga WiFi-signalen är glas, keramik och stål.

Se till att routern inte är skymd och att inga elektroniska apparater eller vitvaror står i direkt anslutning då det kan störa ditt WiFi.

WiFi-bromsarna

Exempel på enheter som använder samma frekvensband som din router är trådlösa övervakningskameror, mikrovågsugnar och "baby monitors". Det finns även ett antal andra prylar i hemmet som du alltid ska hålla din router borta ifrån:

  • Frysen
  • Kylen
  • Tvättmaskinen
  • Torktumlaren
  • Akvarium

Så en generell regel blir ju att inte ha routern i köket eller tvättstugan ;)

2. Välj rätt frekvensband

Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, 2,4 GHz (gigahertz) eller 5 GHz. Eftersom de flesta trådlösa nätverken använder 2,4 GHz är det ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat.

Eftersom fler ska samsas om samma frekvens ökar risken för störningar. 2,4 GHz-bandet har generellt sätt lite bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter.

Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet, men bara en del nyare routrar och enheter stödjer 5 GHz-bandet. Om du inte har möjlighet att välja 5 GHz kan det vara läge att skaffa en ny router. För bästa möjliga upplevelse är det bäst att välja produkter som använder sig av båda frekvensbanden, något som ofta kallas för "dual-band". Detta oavsett om du väljer att köpa en ny router, powerline-adaptrar eller en repeater.

3. Skaffa ny router

Har du en gammal router som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare WiFi än du betalar för. Kanske har du en router som använder sig av en gammal nätverksstandard och enbart stödjer 2,4 GHz-bandet?

Har din router endast stöd för 802.11b eller 802.11g bör du uppgradera till en modell som klarar av 802.11ac eller 802.11ax. Genom att göra detta kan du räkna med både högre internethastigheter och ökad räckvidd. Tänk på att de enheter och den tekniska utrustning du kopplar upp mot ditt WiFi även de behöver uppfylla dessa trådlösa nätverksstandarder.

Att skaffa en ny router behöver inte kosta särskilt mycket, det är också så att vissa bredbandsleverantörer inkluderar en router i abonnemanget om du väljer att binda om ditt abonnemang.

Tips: Vi har samlat all information du behöver när du ska välja router i vår guide vid köp av router.

4. Skaffa repeaters

Om man bor lite större, eller på två våningar kan det vara svårt för en router att nå alla vrår i hemmet. En enkel lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är att köpa en så kallad WiFi repeater, även kallad extender eller räckviddsförlängare. Dessa apparater fångar upp de trådlösa signalerna och skickar sedan ut dem på nytt igen.

En nackdel med en repeater är att hastigheten minskar något vid vidaresändningen. Se därför till att ha ett abonnemang med ordentligt hastighet redan från start.

5. Bygg ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen

HomePlugs använder powerline-tekniken och tar hjälp av de befintliga elledningarna i din bostad för att utöka nätverket till olika rum i hemmet eller mellan olika våningsplan. Adaptrarna sätter du i vanliga vägguttag, där du behöver nätverk.

Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att fungera precis lika bra som om de är anslutna till routern. För nätverk över elnätet krävs två HomePlugs som kan utökas med fler om extra nätverksanslutningar behövs.

Tips! Läs vårt inlägg om den senaste generationens trådlösa nätverk – WiFi 6.


WiFi utomhus

I takt med att vi blir alltmer uppkopplade i vår vardag och jobbar mer och mer hemifrån växer behovet av ett stabilt och snabbt WiFi på allt fler ställen. WiFi i hemmet är sen gammalt, men hur får man egentligen bra WiFi-täckning utomhus?

Inte minst under sommarmånaderna är det praktiskt att kunna utnyttja sitt WiFi och surfa utomhus i trädgården, eller sammankoppla byggnader på tomten med ett bra trådlöst nätverk.

Bättre WiFi-täckning i trädgården

Ett vanligt misstag i jakten på bra täckning utomhus är att man byter antennerna på hemmets router. Det är dock inget som rekommenderas. För att få bättre trådlös surf via WiFi i din trädgård behöver du istället komplettera routern med en accesspunkt som förstärker din WiFi.

Det viktigaste att tänka på när du väljer accesspunkt, eller WiFi-förstärkare, för trädgården är att det är anpassat för utomhusbruk, och därmed väderresistent– samt att det ger tillräcklig räckvidd.

Det finns många bra WiFi-förstärkare på marknaden men de flesta är anpassade för hemmet och det är långt ifrån alla som tål väta, damm och varierande temperatur. Om du vill hitta en hållbar lösning som ger dig stabil uppkoppling i hela trädgården bör du alltså satsa på att skaffa en väderresistent Wi-Fi-förstärkare.

Dessa hittar du oftast genom att lägga till nyckelordet “outdoor” i din sökning på extender, eller helt enkelt googla “WiFi extender outdoor”. Om det inte framgår om den WiFi-förstärkare du tittar på är anpassad för utomhusbruk kan man även leta efter termer som “Robust design” i produktspecifikationen.

Bygg ut mesh-system

Om du redan har ett mesh-system, eller om du planerar att skaffa ett, kan det hända att det räcker för att få WiFi-täckning på tomten. Om din trädgård inte är enorm så kan det räcka med att bygga ut Mesh-nätverket med en eller ett par enheter.

Tänk på att kontrollera om hårdvaran är väderresistent. Ifall de inte tål väder och vind behöver du tänka till kring placeringen och placera dem i närheten av fönster åt det håll du vill få täckning för att även få täckning utomhus. Detta är dock inte alltid en lika bra lösning som en väderresistent WiFi-förstärkare.

Så väljer du rätt WiFi-extender för utomhusbruk

För några år sedan var det nästintill omöjligt att hitta en Wi-Fi-förstärkare för privat utomhusbruk, i alla fall till ett rimligt pris. Detta då de främst tillverkades för parker, företag och skolor. På senare tid har dock utbudet av accesspunkter för privat utomhusbruk ökat. Här följer några tips på vad du ska tänka på när du väljer Wi-Fi-förstärkare för utomhusbruk:

  • Scanna av marknaden: Priserna på Wi-Fi-förstärkare varierar en del. Sätt en budget och kolla runt bland de tillverkare som erbjuder WiFi-förstärkare för utomhusbruk. Exempel på tillverkare som gör det är Netgear, Ubiquiti, EnGenius och Hawking.

  • Kontrollera routerkompatibilitet: Mycket har hänt på routermarknaden den senaste tiden och nya modeller är ofta av standard 802.11ac (WiFi 5) eller 802.11ax (WiFi 6). Även om de flesta accesspunkter som tillverkas är bakåtkompatibla och därmed fungerar bra med de flesta trådlösa nätverksstandars är det viktigt att du säkerställer att din router fungerar tillsammans med Wi-Fi-förstärkaren. Detta framgår av produktspecifikationen och den angivna trådlösa nätverksstandarden.

  • Kontrollera IP-kod och min-/ maxtemperatur: Beroende på var i landet du bor och var i trädgården du tänkt placera förstärkaren så är robusthet och väderresistens såklart avgörande. Det finns flera sätt att ange väderresistens och olika e-handlare gör det på olika sätt. IP-kod (Ingress Protection Code) beskriver hur bra enheten står emot damm och vatten. Om du bor norröver, eller i en del av landet med stora temperaturväxlingar, är det även viktigt att se till så att enheten klarar de temperatursvängningar som den kan komma att utsättas för.

WiFi-täckning i gästhus

Om du har ett gästhus eller garage som du önskar sammanlänka med det trådlösa nätverket i huvudbyggnaden så är du inte ensam. Sedan 2014 har byggnationen av Attefallshus fullkomligen exploderat och de allra flesta är måna om att få en väl fungerande WiFi-täckning till sina fristående byggnader.

Om man har svårt att få WiFi-täckning från routern eller Mesh-systemet man har kan så kallade WiFi-bryggor (radiolänkar) vara lösningen för dig. Genom att sammanlänka byggnader med ett separat trådlöst nätverk förlängs räckvidden av det trådlösa nätverket.

Vi ger ett exempel:

I huvudbyggnaden finns ett trådlöst nätverk med två SSIDn – Bredbandsvalsnät 2.4 Ghz och Bredbandsvalsnät 5.0 GHz.

För att möjliggöra surf på samma nätverk ute i gästhuset placeras en accesspunkt i huvudbyggnaden som riktas mot gästhuset. I gästhuset monteras en WiFi-brygga med riktning mot huvudbyggnaden. Accesspunkten och bryggan konfigureras till ett separat trådlöst nätverksnamn som heter – Bredbandsvalslänk 2,4 GHz.


WiFi-brygga


Bredbandsvalslänk 2,4 GHz används bara för sammanlänkningen mellan huvudbyggnaden och gästhuset. SSID går även att dölja i konfigurationen så att ingen får för sig att försöka koppla upp sig mot Bredbandsvalslänk 2,4 GHz.

Ute i gästhuset kommer det nu vara möjligt att koppla upp sin mobil, surfplatta eller dator mot samma lokala trådlösa nätverk (Bredbandsvalsnät 2.4 GHz och Bredbandsvalsnät 5.0 GHz) som i huvudbyggnaden, vilket exempelvis gör det möjligt att starta en utskrift från gästhuset på en skrivare i nätverket som står i huvudbyggnaden.