Tips för bättre WiFi

Uppdaterad

WiFi logo på papper ute

Få saker är lika frustrerande som när ens WiFi i hemmet strular. Obefintlig täckning i vissa rum och långsamt internet kan få vem som helst ur balans. Här har vi samlat några tips för att förbättra ditt WiFi.

1. Kontrollera så att routern har stöd för önskad hastighet

En modern router har ofta stöd för internethastigheter på upp till 1 Gbit/s med nätverkssladd.

Om man betalar för internethastighet över Bredband 100/100 Mbit/s och inte har en ny router är det dock viktigt att säkerställer så att routern har stöd för den trådlösa nätverksstandarden, WiFi 4 alternativt WiFi 5. Tänk även på att de enheter du ansluter till ditt WiFi, till exempel din dator, måste ha stöd för den önskade internethastigheten.

2. Begränsa antalet uppkopplade enheter

Eftersom kapaciteten i varje WiFi-nätverk delas mellan alla anslutna enheter är det viktigt att se till så att antalet anslutna enheter inte överskrids. Moderna routers har ofta stöd för många enheter men om WiFi-routern har några år på nacken kan det vara så att routern "tyngs ner" av alla enheter som samsas på samma frekvensband

3. Välj rätt frekvensband

Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet. En modern router använder sig dock oftast av två olika frekvensband, 2,4 GHz (gigahertz) och 5 GHz. Eftersom de flesta trådlösa nätverken använder 2,4 GHz är frekvensbandet ofta mycket trafikerat.

När fler enheter delar på samma frekvens ökar risken för störningar. 2,4 GHz-bandet har generellt sätt lite bättre räckvidd medan 5 GHz ger högre internethastighet.

Om du inte har möjlighet att välja 5 GHz kan det vara läge att skaffa en ny router. För bästa möjliga upplevelse är det bäst att välja produkter som använder sig av båda frekvensbanden, något som ofta kallas för "dual-band". Detta oavsett om du väljer att köpa en ny router.

4. Placera om din router

Placeringen av din WiFi-router är A och O för ditt WiFis täckning, och därmed internethastigheten i det trådlösa nätverket. Ju närmare du är routern, desto högre hastighet kommer du att få.

Placera därför din router så centralt i ditt hem som möjligt – gärna på en "öppen hylla” eller ett bord cirka 1 meter ovanför golvhöjd.

Undvik att gömma routern i en garderob eller ett mediaskåp då det påverkar såväl hastigheten som räckvidden.

Undvik även att placera routern i närheten av prylar som riskerar att försämra signalen mellan din trådlösa router din enhet. Exempel på material som kan försvaga WiFi-signalen är glas, keramik och stål.

Se till att routern inte är skymd och att inga elektroniska apparater eller vitvaror står i direkt anslutning då det kan störa ditt WiFi.

WiFi-bromsarna

Exempel på enheter som använder samma frekvensband som din router är trådlösa övervakningskameror, mikrovågsugnar och "baby monitors". Det finns även ett antal andra prylar i hemmet som du alltid ska hålla din router borta ifrån:

  • Frysen
  • Kylen
  • Tvättmaskinen
  • Torktumlaren
  • Akvarium

Så en generell regel blir ju att inte ha routern i köket eller tvättstugan ;)

5. Skaffa ny router

Har du en gammal router som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare WiFi än du betalar för. Kanske har du en router som använder sig av en gammal nätverksstandard och enbart stödjer 2,4 GHz-bandet?

Har din router endast stöd för 802.11b eller 802.11g bör du uppgradera till en modell som klarar av 802.11ac eller 802.11ax. Genom att göra detta kan du räkna med både högre internethastigheter och ökad räckvidd. Tänk på att de enheter och den tekniska utrustning du kopplar upp mot ditt WiFi även de behöver uppfylla dessa trådlösa nätverksstandarder.

Att skaffa en ny router behöver inte kosta särskilt mycket, det är också så att vissa bredbandsleverantörer inkluderar en router i abonnemanget om du väljer att binda om ditt abonnemang.

Tips: Vi har samlat all information du behöver när du ska välja router i vår guide vid köp av router.

6. Skaffa repeaters

Om man bor lite större, eller på två våningar kan det vara svårt för en router att nå alla vrår i hemmet. En enkel lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är att köpa en så kallad WiFi repeater, även kallad extender eller räckviddsförlängare. Dessa apparater fångar upp de trådlösa signalerna och skickar sedan ut dem på nytt igen.

En nackdel med en repeater är att hastigheten minskar något vid vidaresändningen. Se därför till att ha ett abonnemang med ordentligt hastighet redan från start.

7. Bygg ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen

HomePlugs använder powerline-tekniken och tar hjälp av de befintliga elledningarna i din bostad för att utöka nätverket till olika rum i hemmet eller mellan olika våningsplan. Adaptrarna sätter du i vanliga vägguttag, där du behöver nätverk.

Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att fungera precis lika bra som om de är anslutna till routern. För nätverk över elnätet krävs två HomePlugs som kan utökas med fler om extra nätverksanslutningar behövs.

Tips! Läs vårt inlägg om den senaste generationens trådlösa nätverk – WiFi 6.