Så här byter du bredband - en guide till att byta leverantör

Uppdaterad

tangentbord med köpknapp

Att byta bredband kan låta komplicerat, men i de flesta fall är det väldigt enkelt. Det tar bara några klick och några minuter att fylla i dina detaljer, så är du klar. Det finns dock några saker man kan behöva göra själv för att beställningen ska gå så smidigt som möjligt. Här guidar vi dig i ditt byte!

Byt bredband i tre enkla steg

  1. Sök på din adress: Ange din adress och sök på vår hemsida för att se vad som finns tillgängligt i ditt område.
  2. Jämför bredband: Se erbjudanden på bredband som är tillgängliga för dig och hitta det som passar dig bäst.
  3. Välj rätt erbjudande för dig: Klicka på det erbjudande som passar dig bäst, gå igenom vår checklista vid beställning av bredband och beställ kostnadsfritt och snabbt direkt på vår hemsida.

Anledningar att byta bredband

Det kan finnas många olika anledningar att byta bredband. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Jag vill ha billigare bredband

Som vi skrivit om tidigare är det tydligt att priset på bredband har ökat stadigt de senaste åren. Och inte blir det bättre av att inflationen har skjutit i höjden. Om du är kund hos en leverantör som höjt priserna så är det inte konstigt att du funderar på att byta leverantör.

Om du inte har bindningstid kvar på abonnemanget så är du fri att jämföra bredbandserbjudanden på din adress och se vad du kan byta till.

Jag vill ha bättre och mer tillförlitligt bredband

När det kommer till bättre bredband handlar det inte alltid bara om pris. Internethastighet och tillförlitlighet spelar ofta stor roll när man fattar beslutet att byta bredband. Många som upplever problem med svagt WiFi, låga hastigheter eller återkommande driftstörningar väljer att leta efter en snabbare och mer pålitlig internetleverantör.

Min bindningstid har gått ut

Det är inte ovanligt att leverantörer erbjuder attraktiva priser när man tecknar bredbandet första gången, men sedan höjer priset så fort ditt avtalet löper ut. Kunder som inte har byter eller förhandlar ner sitt pris på över två år riskerar successiva prishöjningar.

Om din bindningstid gått ut bör du definitivt överväga att byta bredband eftersom du i princip alltid betalar mer än när du tecknade abonnemanget. Ofta kan du få både snabbare och billigare bredband genom att byta leverantör.

Jag ska flytta

En flytt till en ny adress betyder inte nödvändigtvis att man måste byta bredband och internetleverantör. Om man fortfarande är bunden av sitt avtal kan man ofta fortsätta med samma leverantörer på den nya adressen – givet att leverantören kan leverera på den nya adressen.

Om man däremot inte längre är bunden i ett avtal kan det vara smart att kontrollera vilket bredband man kan ha.

Läs gärna vår artikel Flytta med bredband: så funkar det och ta en titt på vår checklista för flytt, som guidar dig i alla saker man behöver göra inför och efter en flytt.

Jag betalar för en tjänst jag inte behöver

Idag erbjuder många leverantörer tilläggstjänster och paketerbjudanden, såsom bredband med fast telefoni, TV-abonnemang och/eller streamingtjänster.

Om man har tecknat ett paket men exempelvis inte tittar på betal-TV-kanalerna, är ett byte av leverantör en utmärkt möjlighet att spara pengar. Tips: Ta en titt på de erbjudanden som endast innehåller bredband för att se vad det skulle kosta att endast betala för det du använder.

Checklista vid beställning av bredband

När du hittat det bästa bredbandet på din adress här på Bredbandsval.se och är redo att beställa – följ denna checklista. Om du flyttar eller inte har något aktivt bredbandsabonnemang med bindningstid idag kan vi tipsa om vår artikel om flytt av bredband.

1. Kontrollera bindningstid och uppsägningstid

Innan du beställer nytt bredband behöver du kontrollera så att du inte har bindningstid kvar hos din nuvarande bredbandsleverantör. Om du vet att du inte har någon bindningstid, utan bara uppsägningstid, kan du gå vidare till punkt 2.

Om du är osäker på vilken leverantör du har idag kan du följa vår guide som hjälper dig att ta reda på vilken internetleverantör du har idag.

Leverantörerna har lite olika villkor kring bindningstid och uppsägningstid. Telenor, till exempel, har sedan september 2018 helt slopat bindningstiden på sina abonnemang och tillämpar enbart en månads uppsägningstid.

En tumregel är att om du har bredband via öppna stadsnät kan du nästan alltid hitta ett bredbandsabonnemang utan bindningstid, men en månads uppsägningstid. Har du bredband där det ingår, eller om du hyr, hårdvara (ex. router) är det ofta längre bindningstid.

Tips! Vissa leverantörer har ofta vad de kallar “mina sidor” där du ibland kan se information om dina tjänster, bindningstid, uppsägningstid mm.

2. Säg upp nuvarande bredbandstjänst

När du jämför och beställer bredband via Bredbandsval.se blir du ombedd att fylla i önskat startdatum (aktiveringsdatum för tjänsten). Leverantören behöver helt enkelt veta vilken dag du vill att bredbandet från dom ska börja fungera.

Därför vill du, precis som vi förklarade i stycket “Planera slut- och aktiveringsdatum” ovan, se till att din nuvarande bredbandstjänst är avslutad precis innan den nya leverantören aktiverar sin tjänst.

Om du inte har bindningstid kvar på ditt abonnemang så kan vi hjälpa dig att säga upp ditt gamla bredband. När du gjort din beställning så får du mer information och hjälp!

3. Välj startdatum

Välj ett startdatum som passar dig! Om du har uppsägningstid kan det vara smart att sätta startdatum till dagen efter din nuvarande tjänst avslutas. Skulle du, mot förmodan, bli utan bredband i skiftet av leverantör är det enkelt att kontakta den leverantör du valde och be dom aktivera bredbandet direkt.

För dig som flyttar kan det vara smart att välja ett startdatum någon dag innan inflyttningsdatum så att bredbandet funkar, och eventuell utrustning finns på plats, när du flyttar in.

Planera slut- och startdatum noga

Många hör av sig och undrar om bredbandet man har aktivt riskerar att sluta fungera när man beställer nytt bredband. Så är det (tack och lov) inte.

Lugn, ditt gamla bredband försvinner inte!

Du blir alltså inte av med ditt aktiva bredbandsabonnemang bara för att du beställt ett nytt abonnemang från en annan internetleverantör. Dels handlar det om att det gamla abonnemanget oftast har en uppsägningstid på en månad, som inte bryts bara för att en ny beställning gjorts från en ny leverantör.

Men det beror även på att den nya leverantören inte ens kan aktivera ditt bredband förens den förra tjänsten avslutats. Du kan alltså inte ha “dubbelt bredband” via samma teknik, vilket vi fått frågor om.

Detta innebär också att du som väljer dagens datum, eller ett datum som ligger nära i tiden, som startdatum för ett nytt abonnemang kan stöta på patrull om det redan skulle finnas en aktiv tjänst på adressen via samma infrastruktur (d.v.s. samma teknik). Om du däremot bor i en fastighet med fiber och bredband via kabel-TV och beställer dubbelt så skulle du i princip kunna ha två bredbandsabonnemang aktiva samtidigt.

Det finns alltså en hake – det nya bredbandet kan inte aktiveras förens ditt gamla abonnemang avslutats. Det är därför viktigt att du själv planerar ditt byte så att övergången blir så smidig som möjligt.

Tyvärr kan varken vi, bredbandsleverantörerna eller stadsnäten avsluta en tjänst hos en annan leverantör – det är bara du som kund som kan göra det. Om du bor i en fastighet som är ansluten till något av de öppna stadsnäten är det till och med så att stadsnätet inte får lämna ut uppgifter om vilken operatör som levererar ditt bredband just nu.

Enkelt, tryggt och kostnadsfritt byte

När du hittat den bredbandstjänst du vill ha kan du beställa bästa bredbandet direkt via oss på Bredbandsval.se!

Vi hämtar in leverantörernas aktuella bredbandserbjudanden på adressen i realtid. Du slipper gå in på alla leverantörernas hemsidor och leta och jämföra hastigheter, priser, tillval och villkor.

När du vill beställa bredband klickar du bara på “beställ” i listan med bredbandsalternativ och fyller i dina personuppgifter i formuläret. Din adress är då redan förifylld, vilket gör beställningen av bredband ännu smidigare.

När du beställer bredband via Bredbandsval.se behöver du godkänna villkoren som gör att vi kan hantera beställningen åt dig. Vi tar din integritet på största allvar och alla uppgifter i din beställning krypteras och skickas via en säker anslutning till bredbandsleverantören du valt.

Vår tjänst är helt kostnadsfri och eftersom vi har kopplingar mot bredbandsoperatörernas system kommer din beställning dyka upp automatiskt i deras system så att de kan kontakta dig och hjälpa dig komma igång med ditt bredband på det datum som du önskat.