Vad är skillnaden mellan en WiFi repeater och en WiFi extender?

Uppdaterad

wifi-forstarkare-wifi-repeater-wifi-extender

Om du har svårt att få bra WiFi-signal i vissa rum eller delar av trädgården kan en WiFi-repeater eller en WiFi extender vara lösningen. Både WiFi repeaters och WiFi extenders är gjorda för att förbättra WiFi-signalen, men på två helt olika sätt. Här hittar du allt du behöver veta om WiFi repeaters och WiFi extenders så att du kan ta reda på vilken lösning som passar just dina behov.

För att förbättra räckvidden på ditt WiFi kan du ibland behöva ta lite hjälp. Det är här WiFi-förstärkare kommer in i bilden. Olika WiFi-förstärkare fungerar på olika sätt men har gemensamt att de förbättrar räckvidden på ditt WiFi.

WiFi-förstärkare

Räckviddsförlängare, accesspunkt, WiFi boosters och WiFi-förlängare – listan kan göras lång. På senare tid har det blivit allt svårare att hålla isär vad som egentligen är vad när man är ute efter att förbättra sitt WiFi i hemmet.

Faktum är att gränsen mellan de olika produkterna, som från början gjorde helt olika jobb, kommit att suddas ut. Idag är det många WiFi-förstärkare som både fungerar som repeaters och extenders.

Både WiFi extenders och WiFi repeaters kan hjälpa till och förstärka din WiFi-signal och räckvidd, men på olika sätt. Medan en WiFi extender ansluts direkt till din router och skapar ett nytt WiFi-nätverk ansluts en WiFi repeater trådlöst till det befintliga WiFi-nätverket och skickar vidare din befintliga nätverkssignal.

För att hålla isär begreppen och förstå vad som är va kan det ändå vara smart att hålla sig till de ursprungliga (engelska) benämningarna.

repeater+router-techbuddy

En router och WiFi-repeater.

Vad är en WiFi repeater?

Genom att ansluta en WiFi repeater till din router och placera den på en optimal plats i ditt hem skickar den vidare signalen så att det trådlösa nätverket kan täcka ett större område. Du kan höra det i namnet – den “repeterar” din routers signal. Det som kan vara klurigt är att veta var repeatern ska placeras i hemmet. Man brukar säga “en optimal plats” - men vad betyder det? Jo, det optimala är att placera repeatern mellan platsen du vill använda din enhet att surfa på och din router.

De flesta WiFi repeaters ansluts enkelt till ett eluttag på en plats som har en god WiFi-signal. Om man placerar repeatern på en plats med svag WiFi-mottagning kommer den bara att kunna sända den svaga signalen vidare med halva styrkan.

Eftersom WiFi repeaters är trådlösa, påverkas signalerna negativt av WiFi-bromsar såsom tjocka väggar, mikrovågor, metallföremål och elektroniska apparater som finns mellan din router och WiFi-repeater. Detta kan du läsa mer om i vår artikel med tips på hur du förbättrar ditt WiFi.

Även om en WiFi repeater ökar räckvidden för ditt WiFi så försvagas signalen i samband med att den skickas vidare. Eftersom repeatern skapar ett nytt nätverk som du behöver ansluta till får man räkna med att kapaciteten minskar med cirka 50%. Det betyder att internethastigheten blir långsammare, särskilt om du streamar eller överför stora filer över ditt nätverk.

accesspunkt+repeater-techbuddy

Koppling mellan router och accesspunkt.

Vad är en WiFi extender?

En WiFi extender (eller accesspunkt) fungerar på liknande sätt som repeatern - den placeras på en "optimal plats" i ditt hem och skickar sedan ut WiFi-signalen därifrån. Den största skillnaden är att en WiFi extender är trådbunden.

Extendern ansluts till nätverket med en nätverkskabel och ger i grund och botten samma effekt som om du skulle lägga till en router på den plats som signalen är svag i ditt hem.

Installationen är, precis som med en repeater, enkel och skiljer sig beroende på vilken modell du har, men ofta loggar du in i accesspunktens gränssnitt och slutför installationen på några minuter.

En nackdel med accesspunkter för vissa kan vara som tidigare nämnt - de är trådbundna, vilket innebär att du behöver dra kablar för att placera repeatern på platsen du vill ha den. Alltså; är du inte ett fan av kabeldragning är en accesspunkt kanske inte för dig.

Eftersom en WiFi extender använder en trådbunden anslutning påverkas inte signalen negativt av avstånd eller WiFi-bromsarna som en WiFi repeater. Man behöver inte heller logga in på olika WiFi-nätverk med en extender, utan kan surfa vidare på samma nätverk.

Eftersom en WiFi extender använder en trådbunden anslutning är det ett bra alternativ för ytor som inte nås av WiFi-signalen från routern. WiFi extender är dock ofta dyrare och mer komplicerade att installera än en WiFi-repeater.

Om någon i hushållet håller på med gaming i källaren är en WiFi extender att föredra framför WiFi repeatern.

Den största fördelen däremot är att accesspunkter inte bara utökar räckvidden på nätverken. Den förbättrar även WiFi-signalen, vilket repeatern inte gör. Vilken är bäst - accesspunkt eller repeater? Om du endast är ute efter att utöka räckvidden på ditt WiFi-nätverk och vill slippa krångel med kablar är en WiFi-repeater troligtvis bästa lösningen för dig.

Vill du däremot utöka räckvidden och förbättra signalen på WiFi:t - och inte har något emot kabeldragning rekommenderar vi accesspunkter.

Vad är en WiFi-booster?

En WiFi-booster är en generell term för både WiFi repeaters och WiFi extenders. Eftersom båda enheterna förstärker din nätverkssignal är det inte ovanligt att termen WiFi-booster används istället.

Vilken WiFi-förstärkare behöver jag?

Om du är ute efter att utöka räckvidden för ditt WiFi-nätverk till ett fåtal rum med svag uppkoppling är en WiFi repeater ofta ett prisvärt alternativ. Är du däremot ute efter att utöka din WiFi-signal på en specifik plats utan WiFi-signal lite längre bort är det en WiFi extender du behöver. Med detta sagt finns det idag många produkter på marknaden som fungerar som repeaters och extenders samtidigt.

Ett alternativ, om du upplever att du har sämre täckning på flera platser i hemmet och vill förbättra täckningen överallt, som vi skrivit om i en annan artikel är mesh-system.

Ta reda på vilken WiFi-förstärkare du behöver

För att ta reda på vilken WiFi-förstärkare du behöver är det smart att använda ett WiFi-analysverktyg. Det finns ett flertal gratisappar som testar ditt WiFis signalstyrka. Om du hittar en plats med en stark signal mellan din router och den plats som saknar täckning kan du ofta spara lite pengar genom att välja en repeater.

Om du däremot behöver en dedikerad anslutning till specifika enheter i ditt hem (till exempel en gaming-dator) är ofta en extender ett bättre val. Om du inte vill dra nätverkskablar överallt kan man ibland utnyttja elnätet och använda Homeplugs. Tänk på att nätverket kan påverkas av elektriska störningar från andra enheter i nätet.

För täckning i hela hemmet utan påverkan på internethastighet och prestanda är ett Wi-Fi-mesh-system det bästa valet. Ofta räcker det med två noder för att få samma effekt som en extender ger men mesh-system är dock dyrare.

Om routern är problemet

Om du har en gammal router kan det hända att den inte är tillräckligt kraftfull för att nå ut i alla vrår. Överväg att köpa en nyare router, gärna en med stöd för WiFi 6.

Hjälp vid installation

Våra kompisar på Hemfixarna hjälper dig gärna med WiFi-optimering i ditt hem. Självklart kan de även utföra andra tekniska supportärenden. Boka en Hemfixare idag!