Mobilt bredband: Så här fungerar det

Bredband

Här går vi igenom allt du behöver veta om mobilt bredband. Vad är mobilt bredband? Hur snabbt är det? Hur mycket data ingår? Hur vet jag vilken täckning jag får, och vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra typer av bredband? Vi hjälper även till med lite tips på vad du bör tänka på när du jämför mobilt bredband så att du kan hitta det bästa mobila bredbandet för dig.

Tips! På Bredbandsval kan du jämföra och beställa mobilt bredband direkt från flera olika operatörer.


Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband betyder att din internetanslutning använder mobilnätet. All din datatrafik skickas och tas emot via mobilnätet i första hand med 4G, eller LTE (Long Term Evolution) som det ibland också kallas. Om det är dålig täckning för 4G där du är kan du oftast använda 3G, som dock är avsevärt långsammare än 4G.

Med mobilt bredband har du en mobil router eller 4G-modem och kan surfa trådlöst med 4G var du än befinner dig, till skillnad från fast bredband som är begränsat till en specifik bostad eller lokal. Det är alltså ett bredband du kan ta med dig.

Använda mobilt bredband

Det finns flera olika sätt att koppla upp sig mot internet med mobilt bredband.

 • Simkort kan sättas i telefonen eller surfplattan. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling (telefonen agerar då router).
 • Simkort sätts in i ett 3G-modem eller 4G-modem (även kallad dongel) som kan anslutas till en dator.
 • Simkort sätts in i en mobil router för att flera ska kunna dela på uppkopplingen.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Hastighet för mobilt bredband med 4G är normalt sett runt 10-20 Mbit/s. Det räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streama film.

Hastigheten är dock beroende på hur långt ifrån närmaste mobilmast du befinner dig när du gör mätningen och hur många andra personer i området det finns som också använder datatrafik just då. Det kan alltså gå avsevärt snabbare, eller långsammare, än siffran vi angav här.

Om du vill testa hur snabbt mobilt bredband är där du bor kan du till exempel använda Bredbandskollen och köra ett test direkt från din mobil (men se till att koppla bort dig från wifi så du mäter rätt sak). Notera att det du testar då är den specifika mobiloperatör du använder. Andra operatörer kan ha både bättre eller sämre överföringshastigheter där du är.


Datamängd för mobilt bredband

Mobilt bredband finns med både begränsade och obegränsade datapotter. Hur stor datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har.

Vanliga storlekar på datapotter

Leverantörerna paketerar ofta sina abonnemang lite olika men exempel på vanliga datamängder som erbjuds är:

 • 1 GB
 • 5 GB
 • 10 GB
 • 20 GB
 • 50 GB
 • 100 GB
 • 200 GB
 • 400 GB

Om du är osäker på vilken datamängd du behöver kan vi tipsa om vår guide som tittar på vad surfen räcker till.

Mobilt bredband obegränsat

Kanske känner du igen dig i att behöva skicka SMS till operatören och ”fylla på surfen” när den tagit slut? I så fall kan obegränsat mobilt bredband vara något för dig! Eftersom kostnaden snabbt springer iväg om man köper till extra data blir abonnemang med obegränsad surf blir allt vanligare.

Med obegränsat mobilt bredband kan du surfa hur mycket du vill under utan att kostnaden ökar. Abonnemanget kostar ofta lite mer men är ofta värt det om du använder ditt mobila bredband i jobbet, om det är många som använder internet och om du vill kunna streama rörligt innehål och film på SVT Play, Netflix, YouTube etc. utan att behöva oroa dig för att surfen ska ta slut.

För de som inte har tillgång till fast bredband, eller som kanske väntar på att få fiber installerat, är obegränsat mobilt bredband ett bra alternativ. Eftersom de flesta leverantörer även erbjuder obegränsat mobilt bredband utan bidningstid så fungerar det även under kortare perioder.

Tänk på att du behöver en router för ditt mobila bredband. Om du inte vill beställa med router från operatören kan du alltid köpa en egen mobilt bredband router.

Här är snabblänkar till operatörernas erbjudanden på obegränsat mobilt bredband:

Mobilt bredband obegränsat utan bindningstid

Mobilt bredband obegränsat med bindningstid


Hur ser täckningen ut för mobilt bredband?

Täckningen för mobilt bredband är bäst i och runt storstäderna och större tätorter. Täckningen kan dock variera avsevärt beroende på vilken internetleverantör du använder.

Turligt nog finns det täckningskartor som hjälper dig ta reda på hur det ser ut på de platser som är viktiga för dig, vare sig det är där du bor eller på kontoret eller ute på landet vid sommarstugan.

Alla leverantörer av mobilt bredband har täckningskartor, och dessa visar alltså var man normalt sett har goda möjligheter att ringa och surfa. Vi har i ett blogginlägg beskrivit hur det fungerar med täckningskartor för mobila bredband.

Bredband till husbil och husvagn

Självklart vill man ju ha bredbandet med sig i husbilen eller husvagnen när man reser iväg. Mobilt bredband finns tillgängligt i de flesta delarna av vårt avlånga land och obegränsat mobilt bredband passar därför semesterfiraren i Sverige som reser runt med husbil eller husvagn perfekt.

Beroende på om du kommer ha använding av ditt mobila bredband även efter semestern kan det vara värt att fundera på vilken bindningstid som passar bäst.

När du vill jämföra mobilt bredband

Precis som med vanliga mobilabonnemang finns det ett flertal olika leverantörer som konkurrerar med olika abonnemang, priser och erbjudanden för mobilt bredband.

För att göra en riktigt bra jämförelse mellan olika abonnemang bör du i huvudsak titta på:

 • Täckning
 • Surfpott
 • Bindningstid
 • Pris

Täckning

Det viktigaste du bör titta på med mobilt bredband är täckningen. Utan täckning hemma så är ju mobilt bredband värdelöst där. Operatörerna erbjuder olika bra täckning i landet. Du måste därför se till att välja en operatör som använder ett mobilnät med bra täckning där du surfar som mest.

Se vårt blogginlägg om täckningskartor för mer information om detta. Det kan vara väl värt att titta lite extra noga på täckningen för de mobiloperatörer du är mest intresserad av.

Mängden surf

Surfpotten behöver täcka din dataförbrukning per månad– varje månad. Om du överskrider din datamängd behöver du i värsta fall fylla på med mer surf vilket kan bli kostsamt då data som läggs till ett abonnemang ofta kostar mer per Gb. Samtidigt bör du undvika att välja mer data än du behöver då outnyttjad surf betyder att du troligtvis får betala pengar i onödan.

Vissa operatörer erbjuder möjligheten att spara outnyttjad data och därmed behålla oanvänd surfpott till nästa månad.

Bindningstid

Det finns mobilt bredband både med och utan bindningstid.

Fördelen med bindningstid är att du ofta får en mobil router på köpet och att du brukar få en lägre månadskostnad. Nackdelen med bindningstid är ju just att du är bunden under hela avtalsperioden.

Mobilt bredband utan bindningstid

Hallon är ett exempel på en operatör som erbjuder mobilt bredband utan bindningstid. De har har flera olika abonnemang utan bindningstid med varierande datapotter, exempelvis:

Pris

När du vet vilken operatör som har bra täckning på de platser som är viktiga för dig och har valt en datapott som passar dig så kommer ju också priset in i bilden.

Se till så att du räknar in alla kostnader när du jämför abonnemang för mobilt bredband mellan olika operatörer.


Tips! Du vet ju om att vi på Bredbandsval hjälper dig jämföra abonnemang för fast bredband. Du kan även jämföra mobilt bredband från olika leverantörer. Alltid snabbt, enkelt och gratis.


Fördelar och nackdelar med mobilt bredband

Fördelar

 • Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är just mobilt. Du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.
 • Fungerar bra för streaming.
 • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Nackdelar

 • Begränsningar i överföringshastigheten jämfört med fast bredband.

Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om fastigheten du bor i har det indraget.

Operatörer som erbjuder mobilt bredband

I Sverige finns det flera internetleverantörer som erbjuder mobilt bredband. Här hos Bredbandsval.se kan du jämföra mobilt bredband från alla de stora mobiloperatörerna.

Hur blir det med 5G?

5G är redan lanserat i begränsad omfattning men operatörerna bygger just nu ut näten i Sverige och över tid så kommer mobilnäten att få allt mer kapacitet och snabbare överföringshastigheter.

Mobilt bredband kommer med andra ord att potentiellt kunna bli mycket snabbare och få bredare användningsområden, även om 4G ofta räcker gott för de flestas behov redan idag.

Precis som du idag har tillgång både till 3G och 4G, så kommer du kunna nyttja 5G när tekniken finns på plats (förutsatt att din mobil eller mobila router stöder 5G).

Alternativ till mobilt bredband

Alternativen du har till mobilt bredband är olika typer av fast bredband, bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se.