Mobilt bredband: Så här fungerar det

Bredband

Uppdaterad

Här går vi igenom allt du behöver veta om mobilt bredband. Vad är mobilt bredband? Hur fungerar det? Hur snabbt är det? Hur mycket data ingår? Hur vet jag vilken täckning jag får, och vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra typer av bredband?

Vi hjälper även till med lite tips på vad du bör tänka på när du jämför mobilt bredband så att du kan hitta det bästa mobila bredbandet för dig.

Vad är mobilt bredband?

Till skillnad från fast bredband, som oftast levereras via kablar och därmed är begränsat till en specifik adress (bostad eller lokal), fungerar mobilt bredband lite annorlunda. Ett mobilt bredband ansluter trådlöst till mobilnätet och skickar och tar emot data via 4G- eller 5G-nätet precis som när du använder din smartphone. Det innebär att man kan surfa så länge operatören har täckning och att man kan “ta med sig sitt bredband”.

Om det är dålig täckning via 4G och 5G där man befinner sig så kan man ofta surfa via 3G-nätet, dock ger det avsevärt långsammare internethastighet.

Är mobilt bredband samma sak som WiFi?

Det korta svaret är “nej”. Men eftersom mobilt bredband är trådlöst blandas det ofta ihop med WiFi.

Mobilt bredband en typ av bredband som ansluts direkt till mobilnätet medan WiFi är en trådlös nätverksstandard som kan ge fler enheter trådlös tillgång till ett nätverk – oavsett om bredbandsanslutningen är via fiber eller mobilt bredband.

Har man exempelvis en router för mobilt bredband så kan man ansluta till routerns WiFi för att ansluta fler enheter till det mobila bredbandets nätverk.

Tips! På Bredbandsval kan du jämföra och beställa mobilt bredband direkt från flera olika operatörer.

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar i princip som ett abonnemang för mobiltelefoni. Med ett abonnemang (eller kontantkort) för mobilt bredband får man ett sim-kort från operatören som ger tillgång till operatörens mobilnät. Till skillnad från mobiltelefoni, där samtal, sms och en datapott för datatrafik ingår, ger mobilt bredband endast datatrafik.

Eftersom olika enheter kan vara anpassade för olika storlekar använder de flesta operatörerna så kallade multi-sim med “tre sim-kort i ett”. Detta gör att man slipper oroa sig för att sim-kortet inte ska passa. Om man vill kunna ansluta flera enheter till det mobila bredbandet krävs en router för mobilt bredband. De flesta leverantörerna erbjuder möjligheten att lägga till en mobil router i abonnemanget.

Det man ska tänka på är att det både finns stationära och trådlösa routrar för mobilt bredband. En stationär router ger ofta högre hastigheter och bättre räckvidd än en trådlös router, men det sker också på bekostnad av flexibilitet. Ett mobilt bredband med stationär router kräver anslutning till ett eluttag. Med en trådlös router kan man däremot få tillgång till internet var du än befinner dig, både utomhus och inomhus.

Hur använder man mobilt bredband?

De flesta som har mobilt bredband använder en stationär eller trådlös router för mobilt bredband eller eller ett 4G-modem för att ansluta till internet men mobilt bredband finns i flera former. Här är några andra exempel på hur man kan ansluta till ett mobilt bredband:

 • USB-dongel: En liten sticka som påminner om ett USB-minne och som ansluts till USB-porten på en dator. Genom att sätta sim-kortet i USB-dongeln kan dongeln ansluta till mobilnätet och ge datorn tillgång till internet.

 • WiFi i bilen: Nya bilar har ibland en fast simkortshållare installerat i bilen. Det finns även särskilda mobila routers som är utvecklade för att passa i bilar. Genom att sätta in sim-kortet i enheten kan man upprätta en s.k. WiFi hotspot och dela internet till andra enheter i bilen. Perfekt om man vill kunna streama under en lång resa.

 • SIM-kort till mobil enhet: Genom att placera sim-kortet i en surfplatta eller mobiltelefon kan man ansluta till internet och surfa via det mobila bredbandet. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling (enheten agerar då router).

Hur snabbt är mobilt bredband?

Hastighet för mobilt bredband med 4G är normalt sett runt 10-20 Mbit/s. Det räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streama film och TV.

Hastigheten är dock beroende på hur långt ifrån närmaste mobilmast du befinner dig när du gör mätningen och hur många andra personer i området det finns som också använder datatrafik just då. Det kan alltså gå avsevärt snabbare, eller långsammare, än siffran vi angav här.

Om du vill testa hur snabbt mobilt bredband är där du bor kan du till exempel använda Bredbandskollen och köra ett test direkt från din mobil (men se till att koppla bort dig från wifi så du mäter rätt sak). Notera att det du testar då är den specifika mobiloperatör du använder. Andra operatörer kan ha både bättre eller sämre överföringshastigheter där du är.

Mobilt bredband via 5G

5G är redan lanserat i begränsad omfattning men operatörerna bygger just nu ut näten i Sverige och över tid så kommer mobilnäten att få allt mer kapacitet och snabbare överföringshastigheter.

Med 5G kommer man kunna surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än via 4G-nätet. I välutbyggda områden med god täckning kommer kunna komma upp i mellan 200 och 600 Mbit/s och där 5G-täckningen är som bäst ska det även gå att surfa i över 1 Gbit/s.

Precis som du idag har tillgång både till 3G och 4G, så kommer du kunna nyttja 5G när tekniken finns på plats (förutsatt att din mobil eller mobila router stöder 5G).

Operatörer som erbjuder mobilt bredband

I Sverige finns det flera internetleverantörer som erbjuder mobilt bredband. Här hos Bredbandsval.se kan du jämföra mobilt bredband från alla de stora mobiloperatörerna.

Vad kostar mobilt bredband?

Operatörernas priser på mobilt bredband varierar en del men styrs framförallt av storleken på datapott. Därför är det viktigt att man funderar på är hur mycket surf man behöver. Mobilt bredband finns med både begränsade och obegränsade data och kostnaden ökar ju mer surf man behöver.

Hur stor datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har. Leverantörerna paketerar ofta sina abonnemang lite olika men exempel på vanliga datamängder som erbjuds är:

 • 1 GB
 • 5 GB
 • 10 GB
 • 20 GB
 • 50 GB
 • 100 GB
 • 200 GB
 • 400 GB

Om man är osäker på vad surfpotten räcker till och vill veta vilken datamängd du ska välja kan vi tipsa om vår artikel om surfpott.

Mobilt bredband obegränsat

Kanske känner du igen dig i att behöva skicka SMS till operatören och ”fylla på surfen” när den tagit slut? I så fall kan obegränsat mobilt bredband vara något för dig! Eftersom kostnaden snabbt springer iväg om man köper till extra data blir abonnemang med obegränsad surf blir allt vanligare.

Med obegränsat mobilt bredband kan du surfa hur mycket du vill under utan att kostnaden ökar. Abonnemanget kostar ofta lite mer men är ofta värt det om du använder ditt mobila bredband i jobbet, om det är många som använder internet och om du vill kunna streama rörligt innehål och film på SVT Play, Netflix, YouTube etc. utan att behöva oroa dig för att surfen ska ta slut.

För de som inte har tillgång till fast bredband, eller som kanske väntar på att få fiber installerat, är obegränsat mobilt bredband ett bra alternativ. Eftersom de flesta leverantörer även erbjuder obegränsat mobilt bredband utan bidningstid så fungerar det även under kortare perioder.

Tänk på att du behöver en router för ditt mobila bredband. Om du inte vill beställa med router från operatören kan du alltid köpa en egen mobilt bredband router.

Här är snabblänkar till operatörernas erbjudanden på obegränsat mobilt bredband:

Mobilt bredband obegränsat utan bindningstid

Mobilt bredband obegränsat med bindningstid

Täckningen för mobilt bredband

Täckningen för mobilt bredband är bäst i och runt storstäderna och större tätorter. Täckningen kan dock variera avsevärt beroende på vilken internetleverantör du använder.

Turligt nog finns det täckningskartor som hjälper dig ta reda på hur det ser ut på de platser som är viktiga för dig, vare sig det är där du bor eller på kontoret eller ute på landet vid sommarstugan.

Alla leverantörer av mobilt bredband har täckningskartor, och dessa visar alltså var man normalt sett har goda möjligheter att ringa och surfa. Vi har i ett blogginlägg beskrivit hur det fungerar med täckningskartor för mobila bredband.

Varför ska man välja mobilt bredband?

Det finns flera anledningar till att välja mobilt bredband. Här listar vi de tre vanligaste anledningarna till att folk väljer mobilt bredband:

 • Alternativ till fast bredband: Den kanske vanligaste anledningen till att använda mobilt bredband är om fast bredband saknas eller helt enkelt inte är tillräckligt bra på en adress samtidigt som det finns god täckning i mobilnätet. Eftersom fasta alternativ är betydligt dyrare att installera kan även ekonomi vara en bidragande orsak.

 • Tillfälligt bredband: Det som är bra med mobilt bredband är att det är “plug-and-play”. Allt man behöver göra är att beställa, sätta i sim-kortet i enheten och surfa. Detta gör mobilt bredband till en idealisk tillsvidarelösning om du har problem med bredbandet hemma, om man precis har flyttat och inte har anslutit fast bredband ännu eller om man bor i tillfälligt boende i några veckor.

 • Mobilt bredband som komplement: Mobilt bredband fungerar bra som ett komplement till det fasta bredbandet där hemma om man exempelvis ofta jobbar på på olika platser, vill kunna streama i bilen utan att ta slut på mobilsurfen eller om vill använda internet när du reser.

Bredband till husbil och husvagn

Självklart vill man ju ha bredbandet med sig i husbilen eller husvagnen när man reser iväg. Mobilt bredband finns tillgängligt i de flesta delarna av vårt avlånga land och obegränsat mobilt bredband passar därför semesterfiraren i Sverige som reser runt med husbil eller husvagn perfekt.

Beroende på om du kommer ha använding av ditt mobila bredband även efter semestern kan det vara värt att fundera på vilken bindningstid som passar bäst.

Fördelar och nackdelar med mobilt bredband

Fördelar

 • Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är just mobilt. Du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.
 • Fungerar bra för streaming.
 • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Nackdelar

 • Begränsningar i överföringshastigheten jämfört med fast bredband.

Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om fastigheten du bor i har det indraget.

Så jämför man mobilt bredband

Precis som med vanliga mobilabonnemang finns det ett flertal olika leverantörer som konkurrerar med olika abonnemang, priser och erbjudanden för mobilt bredband.

För att göra en riktigt bra jämförelse mellan olika abonnemang bör du i huvudsak titta på:

 • Täckning
 • Surfpott
 • Bindningstid
 • Pris

Täckning

Det viktigaste du bör titta på med mobilt bredband är täckningen. Utan täckning hemma så är ju mobilt bredband värdelöst där. Operatörerna erbjuder olika bra täckning i landet. Du måste därför se till att välja en operatör som använder ett mobilnät med bra täckning där du surfar som mest.

Se vårt blogginlägg om täckningskartor för mer information om detta. Det kan vara väl värt att titta lite extra noga på täckningen för de mobiloperatörer du är mest intresserad av.

Mängden surf

Surfpotten behöver täcka din dataförbrukning per månad– varje månad. Om du överskrider din datamängd behöver du i värsta fall fylla på med mer surf vilket kan bli kostsamt då data som läggs till ett abonnemang ofta kostar mer per Gb. Samtidigt bör du undvika att välja mer data än du behöver då outnyttjad surf betyder att du troligtvis får betala pengar i onödan.

Vissa operatörer erbjuder möjligheten att spara outnyttjad data och därmed behålla oanvänd surfpott till nästa månad.

Bindningstid

Det finns mobilt bredband både med och utan bindningstid.

Fördelen med bindningstid är att du ofta får en mobil router på köpet och att du brukar få en lägre månadskostnad. Nackdelen med bindningstid är ju just att du är bunden under hela avtalsperioden.

Mobilt bredband utan bindningstid

Hallon är ett exempel på en operatör som erbjuder mobilt bredband utan bindningstid. De har har flera olika abonnemang utan bindningstid med varierande datapotter, exempelvis:

Pris

När du vet vilken operatör som har bra täckning på de platser som är viktiga för dig och har valt en datapott som passar dig så kommer ju också priset in i bilden.

Se till så att du räknar in alla kostnader när du jämför abonnemang för mobilt bredband mellan olika operatörer.


Tips! Du vet ju om att vi på Bredbandsval hjälper dig jämföra abonnemang för fast bredband. Du kan även jämföra mobilt bredband från olika leverantörer. Alltid snabbt, enkelt och gratis.

Alternativ till mobilt bredband

Alternativen du har till mobilt bredband är olika typer av fast bredband, bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se.