Mobilt bredband: Så här fungerar det

Uppdaterad

mobilmast mot himmel

Här går vi igenom allt du behöver veta om mobilt bredband. Vad är mobilt bredband? Hur fungerar det? Hur snabbt är det? Hur mycket data ingår? Hur vet jag vilken täckning jag får, och vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra typer av bredband?

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband, ibland även "mobilt Internet", är en typ av bredband där anslutningen till Internet sker via operatörens mobilnät (3G, 4G eller 5G). Till skillnad från fast bredband, som oftast levereras via kablar och därmed är begränsat till en specifik adress (bostad eller lokal), kan ett mobilt bredband användas på flera platser.

Är mobilt bredband samma sak som WiFi?

Nej, mobilt bredband och WiFi är inte samma sak. Eftersom mobilt bredband är en trådlös teknik blandas det dock ofta ihop.

Mobilt bredband en egen typ av bredband där anslutningen sker direkt mot mobilnätet, medan WiFi är en trådlös nätverksstandard som kan ge fler enheter trådlös tillgång till ett nätverk – oavsett om bredbandsanslutningen är via fiber, via kabel-TV eller mobilt bredband.

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar i princip på samma sätt som mobiltelefoni. Med ett abonnemang (eller kontantkort) för mobilt bredband får man ett sim-kort från operatören som ger tillgång till operatörens mobilnät.

Till skillnad från ett mobilabonnemang, där både samtal, SMS och en surfpott för datatrafik ingår, ger dock ett mobilt bredband endast tillgång till datatrafik.

För att kunna ansluta flera enheter till det mobila bredbandet krävs en router för mobilt bredband. De flesta leverantörerna erbjuder därför möjligheten att lägga till en mobil router i abonnemanget. Det går dock även att använda ett sim-kort för mobilt bredband i en surfplatta eller mobiltelefon och koppla upp sig.

Eftersom olika enheter kan vara anpassade för olika storlekar använder de flesta operatörerna så kallade multi-sim med “tre sim-kort i ett”. Detta gör att man slipper oroa sig för att sim-kortet inte ska passa.

I likhet med när man surfar på en mobiltelefon, eller via en mobil hotspot med internetdelning, ger ett abonnemang för mobilt bredband möjligheten att surfa så länge man har täckning i mobilnätet.

Så används mobilt bredband

De flesta som har mobilt bredband använder det mobila bredbandet som ett alternativ, eller komplement, till ett fast bredband i hemmet. Man använder då en router för mobilt bredband, eller ett 4G-modem, för att ansluta till Internet. Men uppkopplingen till mobilt bredband kan ske på flera sätt. Här är några andra exempel på hur man kan ansluta till ett mobilt bredband:

  • USB-dongel: En liten sticka som påminner om ett USB-minne och som ansluts till USB-porten på en dator. Genom att sätta sim-kortet i USB-dongeln kan dongeln ansluta till mobilnätet och ge datorn tillgång till internet.

  • WiFi i bilen: Nya bilar har ibland en fast simkortshållare installerat i bilen. Det finns även särskilda mobila routers som är utvecklade för att passa i bilar. Genom att sätta in sim-kortet i enheten kan man upprätta en s.k. WiFi hotspot och dela internet till andra enheter i bilen. Perfekt om man vill kunna streama under en lång resa.

  • SIM-kort till mobil enhet: Genom att placera sim-kortet i en surfplatta eller mobiltelefon kan man ansluta till internet och surfa via det mobila bredbandet. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling (enheten agerar då router).

Bredband till husbil och husvagn

Det är många som vill kunna ta bredbandet med sig i husbilen eller husvagnen när man reser iväg. Semesterfiraren som reser runt med husbil eller husvagn bör då överväga det operatörerna marknadsför som obegränsat mobilt bredband.

Beroende på om man kommer ha användning av det mobila bredbandet även efter semestern kan det vara värt att fundera på vilken bindningstid som passar bäst.

Mobilt bredband täckning

Täckningen för mobilt bredband är alltid bäst i närheten av operatörernas mobilmaster, vilket oftast är runt och i storstäderna och större tätorter. Täckningen kan dock variera avsevärt beroende på vilken internetleverantör du använder.

För att ta reda på hur bra täckningen är på olika platser finns det täckningskartor som hjälper dig ta reda på hur det ser ut på de platser som är viktiga för dig, vare sig det är där du bor eller på kontoret eller ute på landet vid sommarstugan.

Alla leverantörer av mobilt bredband har täckningskartor, och dessa visar alltså var man normalt sett har goda möjligheter att ringa och surfa. Vi har i ett blogginlägg beskrivit hur det fungerar med täckningskartor för mobila bredband.

Vad påverkar täckningen i mobilnätet?

Det är lätt att tro att mobiltäckningen, och därmed surfhastigheten, enbart påverkas av avståndet från närliggande mobilmaster på platsen där man befinner sig. Men det finns faktiskt flera andra faktorer som spelar in när det kommer till hur bra täckningen är på en specifik plats.

- Routern: Olika enheter och routers har olika antenner och mottagningsförmåga. En tumregel är att nyare modeller är bättre på att fånga upp signaler jämfört med äldre modeller.

- Fysiska hinder: Hinder, såsom berg, kullar, stora byggnader, träd och andra föremål som blockerar signalerna påverkar täckningen negativt. Ibland kan en enkel förändring i position, som att flytta dig några meter, eller att bege dig till en högre plats, vara tillräckligt för att förbättra täckningen om du har problem med anslutningen. Det är även i dessa fall en utomhusrouter kan hjälpa och bidra till bättre signal.

- Väggar: Precis som i fallet med WiFi så kan tjocka betongväggar, tegelväggar etc leda till sämre täckning inomhus.

- Belastning i nätet: Om många människor använder mobilnätet samtidigt på samma plats kan det leda till överbelastning i datatrafiken.

- Vädret: Till och med vädret kan påverka förmågan för mobilsignaler att röra sig genom luften. Regn, snö och vind kan alla minska mobilnätstäckningen.

- Rörelse: Om man använder sitt mobila bredband när man reser, exempelvis i tåg eller bil, kan man märka att hastigheten varierar – och ibland försvinner helt. Delvis hänger det ihop med närheten till operatörerens mobilmaster. Det man ska komma ihåg att även själva "bytet mellan närliggande master" (när routern, modemet eller annan mobil enhet kopplar upp sig mot en ny mast) påverkar täckningen negativt.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Den första uppkopplingen via mobilt bredband upprättades 1991 som en del av den andra generationens av mobiltelefonteknik (2G). Högre hastigheter blev dock tillgängliga först 2001 och 2006 tack vare utvecklingen av 3G och 4G.

Idag ligger hastigheten för mobilt bredband med 4G normalt sett runt 10-20 Mbit/s, vilket räcker för att surfa på internet, spela onlinespel och streama film och TV i god upplösning.

Med mobilt bredband med 5G-uppkoppling kan man surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än via 4G-nätet. I välutbyggda områden med god täckning kommer kunna komma upp i mellan 200 och 600 Mbit/s och där 5G-täckningen är som bäst ska det även gå att surfa i över 1 Gbit/s.

Uppskattade normalhastigheter för mobilt bredband

Teknik/nät Normalhastighet (ned) Normalhastighet (upp)
3G 3-16 Mbit/s 1-4 Mbit/s
4G 10-80 Mbit/s 3-20 Mbit/s
5G 10-600 Mbit/s 5-40 Mbit/s

Vad betyder ”Upp till” Mbit/s?

Internethastighet mäts i Mbit/s och när man surfar via mobilt bredband försöker operatören alltid att leverera den hastighet du har beställt. Dock kan hastigheten aldrig garanteras, vilket gör att man använder ”Upp till” för att beskriva hastigheten på mobilt bredband.

Internethastigheten för mobilt bredband påverkas nämligen av ett antal variabler:

  • Plats/täckning där du befinner sig samt om man är utomhus/inomhus.
  • Belastning av nätet överlag, samt av antalet samtidiga användare mot den mast man är uppkopplad mot.
  • Vilken enhet/antenn/router för mobilt bredband man har (både nätverksstandard och tillverkningsår har betydelse) och äldre modeller fungerar generellt sämre.
  • Driftstörningar. Internethastigheten påverkas ifall tjänsten/nätet man använder har problem.

Om du vill testa hur snabbt mobilt bredband är där du bor kan du till exempel använda Bredbandskollen och köra ett test direkt från din mobil (men se till att koppla bort dig från wifi så du mäter rätt sak). Notera att det du testar då är den specifika mobiloperatör du använder. Andra operatörer kan ha både bättre eller sämre överföringshastigheter där du är.

Leverantörer av mobilt bredband

I Sverige finns det fyra operatörer med egna välutbyggda mobilnät som erbjuder mobilt bredband till privatpersoner; Telia, Telenor, Tele2 och Tre.

Utöver dessa finns det ett antal mindre leverantörer som erbjuder mobilt bredband via något av dessa nät för att erbjuda sina tjänster. Tabellen nedan tydliggör vilka övriga leverantörer som använder vilka operatörers mobilnät.

Leverantör Mobilnät
Comviq Tele2
Fibio Telenor
Hallon Tre
Chilimobil Tre

Exempel: En person med Tele2 mobilt bredband som befinner sig på samma plats som en person med Comviq mobilt bredband kommer ha samma täckning, då båda leverantörer använder samma nät.

Här hos Bredbandsval.se kan du jämföra mobilt bredband från alla de stora mobiloperatörerna.

Vad kostar mobilt bredband?

Operatörernas priser på mobilt bredband varierar en del men styrs framförallt av storleken på datapott. Därför är det viktigt att man funderar på är hur mycket surf man behöver. Mobilt bredband finns med både begränsad och obegränsad data och kostnaden ökar ju mer surf man behöver.

Hur stor datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har. Leverantörerna paketerar ofta sina abonnemang lite olika men exempel på vanliga datamängder som erbjuds är:

  • 1 GB
  • 5 GB
  • 10 GB
  • 20 GB
  • 50 GB
  • 100 GB
  • 200 GB
  • 400 GB

Om man är osäker på vad surfpotten räcker till och vill veta vilken datamängd du ska välja kan vi tipsa om vår artikel om surfpott. På senare år har leverantörerna även börjat erbjuda mobilt bredband med obegränsad surf, abonnemang som ofta kallas "mobilt bredband obegränsat".

Om du vill veta vad mobilt bredband skulle kosta för dig kan du jämföra mobilt bredband från Sveriges mest populära internetleverantörer. Eftersom priserna på mobilt bredband inte är adressberoende på samma sätt som för fast bredband kan du se lista med erbjudanden och priser på mobilt bredband direkt. Tänk dock på att det inte enbart är priset som spelar roll – även täckningen är avgörande.

Mobilt bredband utomlands

Om man vill kunna använda mobilt bredband utomlands är det viktigt att titta extra på hur de olika operatörerna hanterar roaming (att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät) utomlands.

I juli 2017 kom EU-regler som säger att operatörer har två val – antingen måste de erbjuda roaming inom EU/ESS utan extra kostnad, eller så får de inte tillåta roaming utomlands alls.

Här går vi igenom vilka operatörers mobila bredband som går att använda utomlands.

Leverantör Utlandssurf Länder Datamängd
Fibio Ja inom EU/EES all surf
Hallon Nej - -
Tele2 Ja inom EU/EES max 50GB/månad
Telenor Ja inom EU/EES mfl.(1) max 100GB/månad
Tre Ja inom EU/EES all surf
Telia Nej - -

(1) EU/EES samt i Thailand, Malaysia, Myanmar (Burma), USA, Schweiz, Storbritannien (inkl. Gibraltar), Turkiet, Andorra, Serbien och Montenegro

För- och nackdelar med mobilt bredband

Fördelar

  • Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är just mobilt. Du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.
  • Finns väldigt utbrett i Sverige tack vare god utbyggnad av mobilnäten.
  • Enkelt och snabbt att komma igång då det inte kräver någon installation.
  • Tack vare olika datapotter och abonnemang finns det möjlighet att enbart betala för det man faktiskt använder. Mindre datapotter räcker ofta för de som inte streamar, skickar och tar emot stora filer eller spelar spel online.

Nackdelar

  • Begränsningar i överföringshastigheten jämfört med fast bredband.
  • Täckning och hastighet varierar bl.a. beroende på plats, utrustning och nätets belastning.

Om man behöver höga överföringshastigheter och stor datapott bör man överväga att ha fast bredband eller obegränsat mobilt bredband med utomhusrouter.

Alternativ till mobilt bredband

Om mobilt bredband inte räcker, eller lämpar sig för dig finns det flera andra alternativ att undersöka:

Och som sagt, om du är nyfiken på vilken typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se.