Byta lösenord på WiFi

Uppdaterad

kodlås

Vill du ändra det förinställda lösenordet som följde med routern? Eller kanske har du kanske glömt bort lösenordet och behöver byta WiFi-lösenord? Det kan såklar finnas flera olika anledningar till varför du vill byta lösenord till ditt WiFi och här går vi igenom hur du gör på enklste möjliga sätt.

Du kan vara lugn – det går alltid att byta lösenordet på ditt WiFi. Dessutom ändrar man lösenordet på sitt WiFi på i princip samma sätt oavsett vilken WiFi-router man har. Här förklarar vi hur du går till väga.

1. Anslut till routern

Börja med att ansluta din enhet till din router. Använd en nätverkskabel för att ansluta enheten direkt till routern. Du kan även ansluta till det trådlösa nätverket.

2. Ta reda på din IP-adress

Kolla om IP-adressen står utskriven på routern på baksida/undersida. Om IP-adressen inte går att hitta finns den ofta angiven på routertillverkarens hemsida.

Man kan även prova nedan lösningar för att själv ta reda på din IP-adress om du har en PC eller Mac. När du sedan vet vilken IP-adress som gäller kan du gå vidare i vår guide.

Hitta IP-adress på PC

  1. Via start-knappens sökfält söker du efter "cmd" och får då förslag på något som heter "Kommandotolken" som du klickar på.
  2. Skriv in kommandot "ipconfig" i kommandotolken.
  3. Du kan nu se din routers IP-adress där det står Default Gateway.

Hitta IP-adress på PC Mac

  1. Öppna systeminställningar.
  2. Navigera till nätverk och gå vidare till avancerat.
  3. Du kommer att hitta din routers IP-adress under TCP/IP bredvid Router.

3. Logga in på routern

När du nu identifierat IP-adressen så skriver du sedan in den i din webbläsares adressfält. Du hamnar du på en inloggningssida för din router. Nedan hjälper vi dig att hitta användarnamn och lösenord.

Hitta användarnamn, lösenord och IP-adress till din router

Vanligtvis hittar du inloggningsuppgifterna på routern (på undersidan) eller i bruksanvisningen som följde med routern från tillverkaren eller operatören.

Om du inte hittar bruksanvisningen kan du se om du kan identifiera tillverkaren på routern och använda nedan lista på lösenord för att komma in på routern. (Förutsätter att du inte ändrat lösenordet själv tidigare.)

Har du fått routern via operatören kan du ringa din bredbandsleverantör direkt och fråga dem såklart.

Tillverkare Användarnamn Lösenord IP
Asus admin admin 192.168.1.1
Belkin admin admin 192.168.2.1
BenQ admin admin 192.168.1.1
Dell admin admin 192.168.2.1
D-Link admin admin** 192.168.0.1
Linksys admin admin** 192.168.1.1
Netgear admin password 192.168.1.1
Samsung admin sec00000 192.168.1.1
Tp-Link admin admin 192.168.1.1
ZyXel admin 1234 192.168.0.1

** För vissa routers så kan det istället för "admin" som lösenord istället bara var helt tomt. Prova båda!

4. Ändra lösenordet på WiFi

Nu när du har loggat in så kan du uppdatera inställningarna för ditt WiFi. Hitta menyvalet som vanligtvis heter Wireless, Trådlöst eller WiFi. Här bör det finnas en flik för Edit, Setup, Settings eller Inställningar.

I inställningarna för ditt WiFi finns ofta två rutor, den ena beskriver vilken typ av säkerhet ditt WiFi använder sig av. Vanliga säkerhetstyper är WEP, WPA och WPA2.

Vi rekommenderar att du använder WPA2. Här hittar du en ruta där du kan byta lösenord. Använd alltid ett starkt lösenord som består av både STORA och små bokstäver och även siffror och tecken.

Fabriksåterställning av router

Om du inte lyckas logga in på din router efter som du glömt lösenordet eller om IP-adressen inte fungerar som den ska så finns det en lösning ändå som kallas frabriksåterställning. En fabriksåterställning av routern återställer routern till fabriksinställningarna – de inställningar som routern hade när den var ny.

På baksidan av routern finns oftast en reset-knapp som återställer din router. Håll in knappen minst 10 sekunder till lamporna på routern blinkar. Vissa modeller kräver att man håller knappen intryckt i upp till 30 sekunder. Prova sedan att utföra stegen ovan igen.