Starta om router – så kan det fixa ditt WiFi

Uppdaterad

starta om router tips

Vad många inte vet är att en omstart av router kan vara lösningen på en rad internetproblem. Det är faktiskt så att omstarten även kan göra långsamma WiFi snabbare. Här förklarar vi hur man startar om en router, vad man ska tänka på och ger exempel på vilka problem en enkel omstart kan lösa.

Om WiFi har slutat fungera (och det inte handlar om en driftstörning hos internetleverantören eller kommunikationsoperatören) så kan man alltid testa att starta om sin router innan man börjar felsöka sitt bredband.

Att starta om routern kan faktiskt lösa en rad problem med internetanslutningen. Vi får många frågor med ämnesraden “starta om router Telia”, “starta om router Tele2” och “starta om router Telenor”. Faktum är att en enkel omstart funkar på samma sätt oavsett leverantör och typ av WiFi-router.

Så startar man om en router

  1. Dra ur strömsladden och nätverkskabeln från routern.
  2. Vänta i 2 minuter tills routern är helt avstängd. Alla eventuella lampor på routern ska vara släckta.
  3. Anslut strömsladd och nätverkskabeln till routern igen.
  4. Vänta tills eventuella lampan lyser med fast sken och kontrollera att internet fungerar ordentligt.

I de flesta fall löser denna enkla fix ditt problem och gör det möjligt att komma ut på nätet igen. Om du provat att starta om din router utan framgång kan det vara dags att göra en ordentlig felsökning av bredbandet.

Omstart vid byte av bredband

Vad många inte känner till, och vad vissa internetleverantörer glömmer att informera om, är att ett byte av bredbandsabonnemang (såväl uppgradering av internethastighet och tjänst) samt byte av bredbandsleverantör i öppen fiber ibland kan kräva att man startar om routern för att den nya tjänsten ska komma igång. Detta då operatören aktiverar en ny tjänst och routern då kan behöva byta inställningar.

Om man bytt bredband men inte får det att fungera så kan man alltså alltid testa att starta om routern innan man kontaktar leverantören.

Omstart för snabbare bredband

Det kan nästan kännas banalt att problem kopplade till routern i oftast går att lösa genom att koppla ur routern, vänta ett tag och sedan koppla in den igen. Vad många inte vet är att en omstart även kan snabba upp internethastigheten, inte minst om man bor i ett flerfamiljshus.

När man kopplar upp sig trådlöst via WiFi väljer routern automatiskt kanal där data skickas och tas emot. Har man många grannar med egna trådlösa nätverk (kan ofta synas i listan bland WiFi-nätverk bland inställningarna på enheten) kan det hända att de är uppkopplade mot samma kanal.

Med mer datatrafik på samma kanal saktas dock WiFi ner på grund av belastningen – detta trots att det kan finnas flera WiFi-kanaler som är lediga eller i alla fall snabbare.

När man stänger av och sätter på routern söker den automatiskt efter en kanal och väljer den som ger snabbast uppkoppling.

Starta om routern när många surfar

Varje band (2,4 och 5,0 GHz) har 13 kanaler som en router kan välja mellan. När man startar om routern så letar den automatiskt upp den kanal som har minst trafik.

För att optimera internethastigheten på sitt WiFi är det därför smart att starta om routern vid en tidpunkt när många människor är uppkopplade. Passa därför på att starta om routern en vardagskväll eller på helgen när många använder sitt WiFi. Då väljer din router den kanal som är minst belastad när det surfas som mest.