Router, allt du behöver veta

Uppdaterad

wifi-router

Vi svarar på allt du behöver veta om routrar och besvarar frågor som Vad är en router? Måste man ha en WiFi router? Vilka olika tillverkare av routrar finns det, och hur mycket kostar en router?

Letar du efter router för 4G eller 5G? Då kan vi tipsa om vår artikel om router för mobilt bredband.

Vad är en router?

En router är egentligen en egen liten dator, med processor och minne, vars uppgift är att ta emot datapaket från enheter och dirigera dem till rätt plats. För att dirigera datatrafiken, och för att veta var den ska skicka datapaketet, använder routern IP-adresser för att kommunicera.

Routern tillåter uppkopplade enheter att komma åt nätverk, eller begära filer från en server, och ser till att informationen skickas tillbaka till enheten som skickade begäran. Det är även routern som gör att du kan koppla upp dig mot internet på din dator, ansluta en skrivare och skriva ut dokument från en dator etc.

Vad gör en router?

För att förklara vad en router gör, och hur den fungerar är det enklast att ta ett exempel:

När du öppnar din webbläsare och skriver in ”www.bredbandsval.se”, för att komma till vår hemsida, skickar din enhet ett datapaket för att hämta filen med informationen på hemsidan.

Datapaketet färdas sedan från din enhet till routern. Routern skickar sedan datapaketet till modemet som sedan skickar informationen för att hitta Bredbandsvals webbserver.

Datapaketet kommer sedan att nå routern på Bredbandsvals server som letar upp den specifika filen som har efterfrågats – i det här fallet Bredbandsvals hemsida. Filen skickas sedan tillbaka till din router, som vidarebefordrar den till din dator.

Idag gör en router allt detta på ett ögonblick – trådlöst.

WiFi router

En WiFi router gör samma sak som en router, men med skillnaden att man inte behöver ansluta sin enhet till routern med en nätverkskabel för att komma åt nätverket. Istället kan man ansluta trådlöst till routerns WiFi och på så sätt komma åt nätverket för att surfa, streama, spela spel online etc.

Olika typer av WiFi routers

Alla WiFi-nätverk använder frekvensband för att föra över data trådlöst med hjälp av radiovågor. Idag används både 2,4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet för att överföra data mellan enheter och WiFi routers.

Frekvensen 2,4 GHz har något lägre hastighet och men i gengäld längre räckvidd. 5 GHz har lite kortare räckvidd men i gengäld kan man få högre hastigheter. Den information som då skickas från de olika enheterna fördelas på båda frekvenserna och vilket minskar risk för störningar.

Förr hade en WiFi router ofta två separata nät, ett för 2.4GHz och ett för 5.0GHz. Detta ställde dock till det för visa apparater, såsom äldre telefoner etc. som enbart fungerade med 2.4GHz nät. Då många WiFi-routrar och enheter använder 2,4 GHz-bandet samtidigt ökar risken för störningar.

5 GHz-bandet bygger på en nyare trådlös nätverksstandard vilket gör att det går att komma upp i högre hastigheter. I 5 GHz-bandet finns fler kanaler som skapar utrymme för fler nätverk inom samma område, vilket gör att nätverken inte stör varandra på samma sätt som i 2,4 GHz-bandet.

Varför behöver man känna till olika frekvensband undrar du? Jo, därför det förklarar lingot som används av routertillverkare och internetleverantörer för att beskriva olika typer av WiFi routers. WiFi routers delas nämligen ofta in i tre olika typer:

Single-band router

Som namnet antyder använder en single-band router bara ett av de två banden, nämligen 2,4 GHz-bandet. Eftersom de flesta enheter är kompatibla med 2,4 GHz-bandet så fungerar en single-band router i flesta fall så länge avståndet från enheten inte är för långt och man mest använder bredbandet för vanlig surf.

Dual-band router

En dual-band router är en router som stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz. Dual-band låter dig dela upp nätverkstrafiken i hushållet beroende på användningsområde vilket ger flexibilitet och bättre prestanda jämfört med en single-band wireless router.

När högre hastigheter krävs, som vid streaming av HD-filmer, kan nätverkstrafiken läggas på 5 GHz-bandet medan vanlig surf kan läggas på 2,4 GHz-bandet.

Tri-band router

En tri-band wireless router är en typ av router som kan överföra data på tre olika band: ett 2,4 GHz och två 5 GHz. Syftet med en tri-band router är att ge en mer mångsidig anslutning mellan dina enheter och internet. De extra banden ger extra hastighet för dina enheter.

wifi-router-typer

Bandsteering

Idag pratar man ofta om "bandsteering" (bandstyrning) vilket enkelt förklarat innebär att en router kan sända signaler via både 2.4GHz och 5.0 GHz, men att enheten själv väljer det frekvensband som är bäst för stunden.

Måste man ha en WiFi router?

Om man vill surfa trådlöst via WiFi, vilket de flesta vill idag, så behöver man en WiFi router. Det går dock att ansluta en enhet med en nätverkskabel direkt till ett nätverksuttag och surfa, men då kan man inte surfa trådlöst via WiFi.

Tillverkare av routrar

Under senare år ha marknaden för routrar fullkomligen exploderat. I takt med utvecklingen av uppkopplade prylar och ökade krav på högre internethastigheter utvecklas nya routers och trådlösa nätverksstandarder som gör det möjligt att surfa snabbare trådlöst, koppla upp fler enheter och öka räckvidden på WiFi.

Eftersom routern är inte känd för att vara den vackraste prylen i våra hem (många ser mer ut som små rymdskepp eller drönare) har det även uppstått en marknad för mindre tillverkare som fokuserar på design. Några exempel är Nest, Eero och Ubiquiti, varav de två förstnämnda dock blivit uppköpta av Google respektive Amazon.

Eftersom vi är en oberoende sajt väljer vi att inte rekommendera en specifik router. Här följer i alla fall en lista över kända tillverkare av populära routermodeller;

Vad kostar en router?

Priserna på routrar skiljer sig mycket beroende på produktspecifikation och hur avancerad routern är. De senaste modellerna är ofta dyrare och iochmed övergången till den nya standarden WiFi 6 så kan priserna variera en hel del.

Idag kan man få en mindre avancerad router, men som ändå “gör jobbet” för 250 kronor. Samtidigt kan man få betala över 8000 kronor för den allra senaste och kraftigaste modellen.

**Tips: Dustin erbjuder dig som använder Bredbandsval.se rabatt på utvalda produkter för att anpassa bredbandet efter dina behov. För att ta del av rabatterna registrera dig som förmånskund här.