Öppen fiber till villa och lägenhet

Uppdaterad

öppen fiber kablar

Öppen fiber blir allt vanligare runt om i Sverige. Den ökade tillgången till öppen fiber gör att leverantörerna ständigt måste vara på tårna och erbjuda attraktiva tjänster i de öppna näten.

Här går vi igenom öppen fiber och hur det fungerar att ansluta villa eller lägenhet och installera öppen fiber. Vi listar även leverantörer i öppen fiber och ger dig lite tips om vad du bör tänka på.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber (ibland även öppet fiber) är ett fibernät där nätägaren, som tillhandahåller infrastrukturen fram till bostäderna, tillåter flera leverantörer att erbjuda sina tjänster i nätet.

Som är ansluten till öppen fiber kan man välja bland flera olika leverantörer av bredband, TV och telefoni.

Nät med öppen fiber

De flesta av Sveriges olika stadsnät är öppna stadsnät och oftast handlar det om bredband via fiber eftersom det är framtidssäkert och ger möjlighet till riktigt snabba internethastigheter. Exempel på nät med öppen fiber är Telias öppna nät, Telia öppen fiber och IP-Only.

Öppen fiber leverantörer

Beroende på vilket öppet fibernät du är ansluten till ser valmöjligheterna lite annorlunda ut. Här är exempel på leverantörer som erbjuder sina tjänster i öppna fibernät.

Installera öppen fiber

Eftersom anslutning till öppen fiber fungerar olika beroende på om du bor i villa eller lägenhet går vi igenom dem separat här nedanför.


Öppen fiber till villa och lägenhet


Öppen fiber till villa

När du bor i villa kan du beställa öppen fiber när det genomförs fibergrävning i ditt område. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området. Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa.

Om du bor i ett område där det tidigare dragits in öppen fiber men din villa inte är ansluten kan du vanligtvis beställa en efteranslutning. Det finns dock inga garantier för när din villa kan efteranslutas.

Har det inte dragits fiber i ditt område kan du anmäla intresse hos de stora fibergrävarna i Sverige, exempelvis Telia eller IP-Only.

Kostnad för att dra in fiber till villa

Att dra in öppen fiber kostar vanligtvis cirka 15.000–30.000 kronor och är en engångsavgift. Väljer du att inte nyttja fibern sedan så kostar det ingenting framöver. Vanligtvis finns inga underhållskostnader eller behov av serviceavtal eller motsvarande.

Det kan i vissa fall vara dyrare beroende på vilka markarbeten som behöver göras, hur terrängen ser ut, med mera.

Vanligtvis är det billigare att beställa fiberindragning när flera hushåll gör det samtidigt eftersom man då delar på etableringskostnaden.

Anslutning av öppen fiber till villa

Vanligtvis bokas ett projekteringsmöte av entreprenören som ansvarar för fiberindragningen i villan.

Vid det här mötet gås förutsättningarna för tomt och bostadshus igenom och ni kommer överens om var fiberkabeln ska gå in i bostaden.

I vanliga fall grävs fiberkabeln ner i marken i ett mindre dike fram till bostaden.

Efter installation av fiber och medieomvandlare (dit du ansluter utrustning som exempelvis din WiFi-router) kan du beställa tjänster från de olika leverantörer som finns i det öppna nätet du nu är ansluten till. Testa gärna att jämföra bredbandsleverantörer på din adress med Bredbandsval.se.

Öppen fiber till lägenhet

Öppen fiber till lägenhet i flerbostadshus fungerar lite annorlunda än när man har bor i villa.

I flerbostadshus är det föreningen eller hyresvärden som ansvarar för att ansluta fastigheten till ett öppet nät.

Som enskild lägenhetsinnehavare är det således svårt att själv ansluta till ett öppet nät om inte hyresvärden eller föreningen gör det för samtliga lägenheter.

Kostnad för öppen fiber till lägenhet

För flerbostadshus är det svårt att ge ett generellt svar på vad det kostar att ansluta fastigheten till ett fibernät och bygga ett LAN (lokalt nätverk) i fastigheten. Flera faktorer spelar in, bland annat:

  • Antalet lägenheter i fastigheten.
  • Om ett gruppavtal görs samtidigt.
  • Hur många år det är bundet.

Hur sker fiberanslutningen till lägenhet?

Fiberanslutningen dras vanligtvis till ett källarutrymme och sedan installeras ett lokalt nätverk med fiber till respektive lägenhet. Oftast placeras sedan nätverksuttag på ett eller flera ställen i bostaden.

Beställa bredbandstjänster i öppen fiber

Efter installation av öppet nät i din lägenhet eller villa är det fritt fram att beställa tjänster från de tjänsteleverantörer som finns i nätet. Det första du vill göra är i normala fall att välja en bredbandsleverantör för att komma ut på internet.

Sen är det bara att välja bland de erbjudanden och kampanjer som internetleverantörerna har tillgängliga på just din adress.

Bredband via fiber är en utmärkt investering för dig som vill ha en riktigt bra internetuppkoppling hemma.