Flytta med bredband: så funkar det

Uppdaterad

flerfamiljshus

Flyttlasset ska snart gå och du kommer precis på att du måste skaffa nytt bredband på din nya adress – så att bredbandet funkar när du flyttar in! Här går vi igenom hur det fungerar att flytta abonnemang.

Varje år flyttar ungefär 1,3 miljoner svenskar, och att skaffa bästa bredbandet på nya adressen är såklart högt upp på checklistan.

Om du ska flytta är det inte säkert att den bredbandsoperatör du hade på din förra adress levererar bredband på den nya adressen. I så fall kan du inte flytta med bredbandet till nya adressen och behöver istället skaffa nytt bredband från en annan bredbandsleverantör.

Flytt av bredband till ny adress

När du ska flytta till en ny adress är det såklart viktigt att veta om du har bindningstid på ditt bredbandsabonnemang. Vet du inte det kan du alltid kolla med din nuvarande operatör.

Prova att söka under Mina Sidor hos operatören om du inte vill sitta i telefonkö.

Om din nuvarande leverantör kan erbjuda bredband på den nya adressen kan du också välja att "flytta med ditt bredband", och dina andra tjänster till din nya adress och behålla samma operatör.

Säga upp bredband vid flytt

Om du inte kan flytta med ditt bredbandsabonnemang till din nya adress behöver du säga upp abonnemanget i god tid.

Tecknades ditt internetabonnemang innan 1 maj 2014 kan uppsägningstiden vara tre kalendermånader från det datum du säger upp abonnemanget. Tecknades däremot abonnemanget efter 1 maj 2014 gäller istället 1 månads uppsägningstid då en lagändring skedde som begränsade uppsägningstiden till 1 månad.

Uppsägning av nätavtal

I de flesta fall behöver du bara säga upp bredbandsabonnemanget hos din leverantör, men observera att om det finns ett separat avtal med fakturering via ett stadsnät så kan du även behöva göra en separat uppsägning av det avtalet när du flyttar.

Om leverantören inte finns på den nya adressen

Du som har ingått ett avtal för bredband med bindningstid ansvarar för att betala för ditt abonnemang till dess att bindnings- och/eller uppsägningstid upphör enligt det gällande avtalet. Tyvärr gäller avtalet även om du flyttar till en bostad där operatören inte längre kan leverera sin bredbandstjänst.

Tips! Se om du kan förhandla med operatören kring om det går att förkorta bindningstiden eller minska kostnaden på något annat sätt. Kanske du kan byta till en billigare tjänst under resterande avtalsperiod? Om du vill undvika att betala "slutnotan" för resterande bindningstid är en möjlighet att överlåta abonnemanget till den som tar över ditt boende.

Överlåta internetabonnemang

Om det inte finns möjlighet att få bredband från din internetleverantör på din nya adress kan den som flyttar in efter dig eventuellt ta över abonnemanget. Då slipper du betala för den resterande bindningstiden och den som flyttar in slipper startavgifter och väntetid för att få bredband.

Skaffa nytt abonnemang för bredband på din nya adress

För att undersöka vilka abonnemang för bredband du kan få på din nya adress kan du använda vår söktjänst för bredband. Du kan själv sätta startdatum i beställningsformuläret för ditt nya abonnemang så att det klaffar perfekt med att du flyttar in på din nya adress. När du beställer via oss hjälper vi dig kostnadsfritt med uppsägningen av det gamla abonnemanget!

För vissa abonnemang tar det lite längre tid än för andra att aktiveras. För exempelvis bredband via ADSL tar det vanligtvis upp till 10 arbetsdagar att aktivera. Beställ därför bredband i god tid innan du flyttar in.

Innan du tar över ett bredbandsabonnemang

I samband med flytt händer det ibland att du erbjuds ta över tidigare boendes befintliga internetabonnemang, en s.k. överlåtelse. Det kan låta smidigt, men innan du tackar “ja” är det alltid smart att undersöka dina alternativ, så att man får det bästa erbjudandet på bredband utifrån förutsättningar på adressen och ditt behov.

Om du tar över ett bredbandsabonnemang får du samma leverantör, hastighet, pris och villkor som tidigare, vilket kan vara sämre än vad du skulle kunna få. Ibland kan det till och med finnas ny teknik (till exempel nyindraget bredband via fiber), högre hastigheter och fler leverantörer att välja på än tidigare.

Se till att jämföra dina bredbandsalternativ innan du tackar ja till en överlåtelse av bredband från tidigare boende.

Undvik “dubbeltrubbel” på nya adressen

Ibland händer det att personen som bott på adressen tidigare inte har avslutat sitt bredbandsabonnemang, eller att tjänsten fortfarande är aktiv. Då kan det bli problem för den nya leverantören när de ska koppla in din tjänst.

Om den som bott på adressen tidigare inte lämnat information om nuvarande leverantör behöver du kontakta mäklare, hyresvärd, eller den tidigare ägaren för att få information om vilken bredbandsleverantör personen hade innan du flyttade in.