Vad räcker surfpotten till?

Uppdaterad

laptop och mobiltelefon med surf

Vad vi än gör på nätet med vår mobiltelefon eller dator så går det åt data. Här svarar vi på frågan vad 1GB data räcker till och ger tips på hur du kan spara på din surf.

Idag streamar vi musik och video och lyssnar på fler ljudböcker än någonsin. Stor del av tiden spenderas dessutom uppkopplade med våra mobila enheter utanför hemmet och WiFi-uppkoppling, vilket gör att mobildata förbrukas snabbt.

Men hur mycket surf behöver man egentligen på sitt abonnemang, och hur mycket mobildata går åt när vi använder när vi surfar på webben, tittar på Youtube, lyssnar på Spotify, streamar högupplöst film i HD-kvalitet eller bara pratar i telefon? I denna artikel hittar ni svaret på dessa och andra frågor som rör operatörernas olika datapotter. Allt för att du ska slippa köpa mer surf i onödan.

Olika storlek på surfpott

Operatörerna erbjuder olika storlekar i sina abonnemang för mobilt bredband. Surfpotterna sträcker sig från ofta från 1 GB upp till obegränsat mobilt bredband.

Hur mycket surf behöver man?

Datatrafik mäts i bytes, men hur mycket av din datamängd som går åt beror på vad du gör när du är online och hur datakrävande (exempelvis om de har mycket bilder och/eller rörligt material) sidorna är som laddas ner i din webbläsare. Att titta på bilder online kräver mindre data än att se videomaterial.

Surfa på webben

Några tumregler att hålla koll på din datapott när du surfar på olika sajter:

 • 1 MB per sida eller 2 MB per minut ger ca 120 MB per timme.
 • 1 GB bör då ge mer än 8 timmars surf.

Titta på YouTube

För många streamingtjänster kan man välja olika kvalitet när man tittar, och högre kvalitet tar mer surf.

Ungefär hur kan man räkna?

 • Att titta på normalkvalitet på YouTube tar ca 300 MB per timme.
 • Totalt kan du då se på YouTube i över 3 timmar innan 1 GB data är förbrukad.
 • En timme om dagen i en månad innebär då ca 9 GB surf som går åt.

I inställningarna i Youtube går det att finlira med vilken kvalitet man har, och nedan har vi sammanställt en tabell som en hjälpande hand för att guida dig rätt i datadjungeln.

Kvalitet 240p 360p 480p 720p
Per minut 3,3 MB 5 MB 8,3 MB 25 MB
Per timme 200 MB 300 MB 500 MB 1,5 GB

Streama Spotify, pod eller ljudbok

Är du en sån person som går runt med Spotify, eller någon annan tjänst för musikstreaming, i lurarna hela dagen? Eller kanske är du en pod-fantast av rang?

Så här mycket data förbrukar streaming av musik och tal:

 • En timmes streaming med Spotify kräver 100MB i datatrafik.
 • Du kan således lyssna i 10 timmar innan du förbrukat 1 GB.
 • Lyssnar du ungefär 1 timme per dag i månaden innebär det ca 3 GB.

Prata via röstsamtal eller videosamtal över WiFi

Det är stor skillnad på att använda videosamtal eller röstsamtal via exempelvis Skype, Teams, FaceTime eller något. Något som kan vara värt att fundera på om man har en begränsad datapott.

Hur mycket data krävs?

 • Röstsamtal: 40 MB förbrukning per timme.
 • Videosamtal: ca 270 MB förbrukningen per timme.

1 GB på räcker till 51 timmars röstsamtal eller 4 timmars videosamtal.

Streaming av film eller TV

Steaming av högupplösta program eller filmer drar mycket data men lågupplösta videoklipp drar inte lika mycket. Ett tips om du har begränsad datapott är att alltid välja lägsta möjliga kvalitet när du streamar video.

Ungefär samma förbrukning gäller för streamingtjänster såsom Netflix, HBO Max, SVT Play, Viaplay, Amazon Prime, Disney plus etc.

Så mycket surf drar en film

 • Lägsta kvalitet drar ungefär 300 MB per timme.
 • Mediumkvalitet drar 700 MB per timme.
 • Högupplöst film (HD) drar cirka 3GB per timme.
 • Bästa kvaliteten, UHD-kvalitet, drar upp till 7 GB per timme.

Sociala medier och spel

Många av oss spenderar mycket tid på sociala medier och det går åt en hel del surf där. Populära appar såsom Facebook, Instragram och TikTok slukar surf i stora mängder.

Så mycket surf drar Facebook

Facebook-appen drar normalt cirka 80 MB surf per timme. Tittar du på många videos via Facebook så drar appen betydligt mer. Så var restriktiv på att titta på videor via Facebook om du vill spara på surfen.

Surfar du på Facebook ungefär 1 timme per dag så gör du av med 2,4 GB surf per månad.

Så mycket surf drar Instagram

Instagram berättar inte själva hur mycket surf deras app drar, men det har gjort mätningar av olika företag och nedan tabell ger en ungefärlig bild av hur mycket Instagram drar.

Antal minuter Mobildata
5 30 MB
30 200 MB
60 400 MB
90 600 MB

Surfar du på Instagram ca 1 timme per dag så gör du av med 12 GB surf per månad.

Så mycket surf drar Snapchat

Ca 1 MB per Snap uppskattas dataanvändandet till. Snaps med video och filter drar dock mer.

Så mycket surf drar TikTok

Superpopulära TikTok är en dataslukare och drar mycket surf. Det finns dock en inställning som gör att man kan mer än halverar dataförbrukningen. Hittas under inställningar i appen.

Uppskattad förbrukning:

Antal minuter Mobildata Inställning
5 70 MB Normal inställning
60 840 MB Normal inställning
5 30 MB Sparläge
60 360 MB Sparläge

Använder du TikTok på normalt läge ca 1 timme per dag så gör du av med 25 GB surf per månad.

Så mycket surf drar Pokemon Go

Pokemon Go drar inte så mycket surf. Endast 3 MB per timme uppskattas dataanvändningen till.

Tips för att spara surf

Är du chockad över hur mycket surf appar och surfande drar? Här får du lite bra tips på hur du kan spara surf på mobilt bredband och mobiltelefonen.

1. Koppla upp dig mot WiFi så fort du kan

Använd bara mobildata när du måste. Är du hemma eller på ett annat ställe som exempelvis jobbet eller en restaurang ska du alltid försöka koppla upp dig mot ett WiFi för att minska på din surfmängd.

2. Ladda ner innehåll offline och undvik onödig streaming

Video det som drar mest surf för de flesta. Ha därför för vana att bara på videoklipp eller stream film när du har WiFi.

Om du vet med dig att du inte kommer ha tillgång till WiFi så bör du ladda ner filmer och musik till offline-läge när du är ansluten till WiFi så slipper för förbruka din surf när du sedan är utanför hemmet och vill kolla på en film eller lyssna på lite bra musik. Viaplay, Netflix etc. erbjuder möjlighet att ladda ned avsnitt och filmer under 30 dagar. Även perfekt att göra inför att du åker tåg eller flyger.

Ett annat smart spartips är att stänga av autouppspelning av videos på Facebook, Instagram etc. Facebook, Youtube, Instagram har börjat använda automatisk uppspelning av videoklipp. Videoklipp drar mycket surf vilket gör att din förbrukning kan ta slut snabbt. Stäng därför alltid av av autospelning av videos i appar om du inte har Wi-Fi.

Eftersom video är en av de största datatjuvarna och videokvaliteten påverkar dataförbrukningen finns det mycket surf att spara genom att sänka kvaliteten på strömmad video.

De flesta musikspelare, såsom Spotify, erbjuder också möjligheten att ladda ned musik och sedan lyssna i offline-läge.

3. Radera appar och stäng av autouppdatering och pushnotiser

Kolla upp vilka appar du faktiskt använder och vilka som drar mycket internet. Stäng av mobildata för de appar du inte använder eller raderahelt. Stäng av alla notifikationer för sociala medier. Det är ett enkelt sätt att spara mobildata på då du inte går in och kollar hela tiden vad som hänt.

Du kan även stänga av det som kallas bakgrundsuppdatering. Genom att ha den funktionen av sparar du även batteritid. Appen använder då bara data när du använder den.

4. Stäng av data roaming

Roaming är att datasurfa via en annan operatör utomlands och kan bli dyrt om du är utanför EU.

Hoppas att vi hjälpt dig och gör ditt val av datapott enklare. Om du vill kan du jämföra mobilt bredband för att se vilka surfpotter som finns tillgängliga från respektive operatör.