Guide: Koppla in bredband via tv-uttaget

Uppdaterad

Så kopplar du in router till vägguttag med skruvanslutning märkt “DATA”.

Är du ansluten till kabelnätet och har “tre hål i väggen”? Oavsett vilken hårdvara du använder fungerar installationen av en wifi-router ungefär på samma sätt. Här beskriver vi hur du som har bredband via kabel-tv kopplar in din router.

Om du har ett vägguttag med skruvanslutning märkt “DATA”, ibland även kallat "tre hål i väggen", så är din bostad ansluten till ett kabel-TV-nät. Det betyder att du, utöver att få kabel-TV, även kan få bredband via ditt Kabel-TV-uttag.

Eftersom operatörerna löpande uppgraderar och förbättrar sina nät och kopplar fiber till fastigheterna med existerande kabelnät kallas anslutningen ibland även “FiberKoax".

Oavsett vilken tillverkare eller modell du har på din router (gateway) fungerar installationen ungefär på samma sätt. Här beskriver vi hur du som har vägguttag med skruvanslutning kopplar in ditt bredband. Om du har en ny router (med obruten förpackning) kan du i princip vara säker på att all utrustning är med.

Följ stegen nedan för att komma igång med bredband via kabel-TV-uttaget.

Så kopplar du in router till tv-uttaget

  1. Börja med att säkerställa att du har all utrustning och de kablar du behöver. Om du vill surfa via nätverkskabel behöver du utöver router, strömsladd och koaxialkabel även en nätverkskabel av typen RJ-45.
  2. Koppla koaxialkabeln mellan vägguttaget med skruvanslutning, oftast märkt “DATA”, och ingången i routern märkt “COAX” (A). DATA-uttaget används för att ansluta din router för bredband och telefoni och kan sitta lodrät eller horisontellt.
  3. Koppla nätverkskabeln mellan datorn (eller annan enhet du vill ansluta) och en port i din router (B).
  4. Koppla strömkabeln från eluttaget till routern (C) och tryck på routerns “av/på-knapp”.
  5. Om du vill surfa trådlöst (via WiFi) hittar du information om nätverksnamn (network name) och lösenord (wireless key) på routerns undersida/baksida. Leta upp samma nätverksnamn i listan på den enhet du vill ansluta och skriv in lösenordet.

router koaxial

Om du kan få bredband via tv-uttaget kommer det även synas i resultatlistan när du söker på din adress här på Bredbandsval.se.