Bredband via satellit: så funkar det

Uppdaterad

satellit bredband

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via satellit. Vad är det? Hur fungerar internet via parabol? Hur snabbt är det, och vilka för- och nackdelar finns med bredband via satellit?

Vad är bredband via satellit?

Bredband via satellit är en typ av fast bredband som gör det möjligt att skicka och ta emot data och på så sätt få internet med hjälp av tre separata antenner; en som är stationerad hos internetleverantören, en i rymden och en parabolantenn hos kunden.

Eftersom uppkopplingen till internet via satellit kräver att en parabolantenn installeras hos mottagaren kallas bredband via satellit ibland även för bredband via parabol eller internet via parabol.

Hur fungerar bredband via satellit?

Genom att montera en parabolantenn på ett hustak eller vägg med fri sikt mot söder kan parabolen kommunicera med en satellit i rymden.

Data skickas från leverantörens basstation via en satellit i rymden som skickar vidare signalen till parabolen. Parabolen ansluts till en specialanpassad Gateway (modem och router) i huset som sedan möjliggör internetkommunikation till uppkopplade enheter via ethernetkabel eller WiFi.
bredband via satellit

Hur snabbt är bredband via satellit?

Hastigheten som tidigare erbjudits på bredband via satellit är upp till 50 Mbit/s, vilket täcker basbehoven för många. Surfmängden som erbjuds är obegränsad men vissa leverantörer är tydliga med att datamängden kan prioriteras lägre ju mer du förbrukar (> 100 GB/månad).

Eftersom tekniken för bredband via satellit vidareutvecklas av nya aktörer på marknaden kan nedladdningshastigheten inom ett par år komma att öka till uppåt 150 Mbit/s.

Kan jag få bredband via satellit?

Behovet av snabbt bredband tydliggjordes än mer i samband med Coronapandemin och i takt med att Telia monterar ner kopparnätet i Sverige letar många hushåll efter alternativa lösnignar för att få en snabb bredbandsuppkoppling.

För hushåll som ligger i områden där inte fibernäten har dragits fram finns möjlighet till bredband via satellit, även om mobilt bredband fortfarande är en betydligt vanligare alternativ lösning.

Vilka levererar bredband via satellit?

Innan Viasat gick ihop med Canal Digital och bildade Allente var det många som trodde att Viasat erbjöd bredband via parabol.

För ett antal år sedan dök leverantören Europasat, som bytt namn till bigblue, upp på marknaden. Dock drog de sig tillbaka från den svenska marknaden för att satsa på andra marknader, däribland Norge. Bigblue har 115.000 kunder över världen och satsar på att leverera bredband där ingen annan kan.

En annan norsk aktör är Via bredband som anger att de snart ska lansera i Sverige.

För företag finns företaget RB Communication som har en satellittjänst som de kallar Tooway.

Annars är väl snackisen på marknaden just nu Elon Musks satsning på bredband via satellit – Starlink.

Vad kostar bredband via satellit?

Månadskostnaden för bredband via satellit ligger något högre än för andra fasta bredband, såsom bredband via fiber. Ofta beror kostnaden på vilken hastighet du vill ha. För hastigheter på 5 Mbit/s får man räkna med 500 kr/månad medan 50 Mbit/m kostar närmre 800 kr/månad.

Med tanke på att bredband via satellit kräver viss montering och istallation av parabolantenn och hårdvara får man även räkna med en startkostnad på några tusenlappar när man beställer bredband via satellit. Dock är denna betydligt lägre än installationen av fiber bredband.

För- och nackdelar med bredband via satellit

Bor du i en storstad finns det goda chanser att du kan välja på en rad tekniker för att få fast bredband och en snabb och tillförlitlig internetuppkoppling. Bor du däremot i en mindre ort eller på landsbygden ser det ofta annorlunda ut– trots att behovet av tillförlitlig internetanslutning är minst lika stort där.

Därför är en av de stora fördelarna med bredband via satellit tillgängligheten. Bredband via satellit är tillgängligt i så gott som hela Sverige, vilket också är en av anledningarna till att tekniken lyfts fram som ett alternativ där fiber, ADSL och bredband via kabel-tv-nätet inte finns.

De största nackdelarna, däremot, är priset, de lägre maxhastigheterna, latens (fördröjning) och att bindningstiderna ofta är längre. Eftersom en nyinstallation av parabolantenn innebär en viss investering, och insats från leverantören i form av montering, är det inte ovanligt att leverantören vill binda upp på ett längre avtal.

Tekniken för bredband via satellit har vidareutvecklats och förbättrats markant på senare år – så pass mycket att Post- och telestyrelsen (PTS) nu ska undersöka ifall det kan vara tekniken som gör det möjligt att nå bredbandsmålet 2025.

För- och nackdelar med bredband via satellit sammanfattat

Fördelar med bredband via satellit

  • Tillgängligt på de flesta platser i Sverige
  • Olika prisnivåer och paket per hastighet– du får vad du betalar för
  • Ibland snabbare än utlovat

Nackdelar med bredband via satellit

  • Dyrare än andra alternativ då det kräver installation och montering
  • Hög latens (fördröjning)
  • Lägre maxhastigheter än via kabel-TV-uttaget och fiber
  • Väderkänsligt
  • Långa bindningstider

Alternativ till bredband via satellit

Alternativen du har till bredband via satellit är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.