SSID - allt du behöver veta och hur du hittar det på olika enheter

Uppdaterad

SSID

SSID, eller Service Set Identifier, är en viktig del av ditt trådlösa nätverk. SSID fungerar som ett namn för att identifiera ditt specifika nätverk bland andra trådlösa nätverk i din omgivning. I denna artikel kommer vi på Bredbandsval.se att utforska vad SSID är, hur det vanligtvis ser ut förklara hur du går till väga för att enkelt kan hitta SSID på Windows, Mac, Android och iOS-enheter.

Vad är SSID?

SSID är det läsbara namnet på ditt WiFi (trådlösa nätverk). Det fungerar som en etikett som du tilldelar ditt nätverk för att kunna identifiera det bland andra nätverk i din närhet. SSID är nödvändigt för att användare ska kunna ansluta till ditt nätverk. När du letar efter trådlösa nätverk att ansluta till på din enhet, ser du en lista över tillgängliga SSID:n. Att veta ditt eget SSID är viktigt när du konfigurerar nätverksinställningar eller felsöker ditt trådlösa nätverk.

Hur brukar SSID se ut?

SSID:n kan variera beroende på hur du eller din internetleverantör har konfigurerat nätverket. De brukar innehålla både bokstäver och siffror. Beroende på ditt routermärke kan standard SSID exempelvis se ut så här: TP-Link_045040, eller Linksys004747. Vissa SSID:n är generiska och innehåller till exempel "default" eller "linksys," medan andra är mer personliga och kan vara något som "HemmahosSvenssons" eller "HåkeHemWifi." Det är viktigt att komma ihåg att SSID:n är gör skillnad på stora och små bokstäver, vilket innebär att "MittWiFi" och "mittwifi" ses som olika SSID:n.

Varför är det viktigt att känna till ditt SSID?

Att känna till ditt SSID är viktigt av flera skäl:

 • Anslutning av enheter: När du vill ansluta nya enheter till ditt trådlösa nätverk behöver du veta SSID:t för att kunna hitta och ansluta till nätverket.
 • Konfigurera nätverksinställningar: Om du behöver konfigurera ditt trådlösa nätverk, som att ändra lösenord eller säkerhetsinställningar, måste du veta SSID:t för att logga in på routerns webbgränssnitt.
 • Felsökning: Om du upplever problem med ditt trådlösa nätverk och behöver kontakta teknisk support, kommer de att fråga efter ditt SSID för att kunna hjälpa dig effektivt.

Så här hittar du SSID på olika enheter:

Hitta SSID på Windows

 • Klicka på Wi-Fi-ikonen i aktivitetsfältet längst ned till höger på skärmen. Det ser ut som en eller flera staplar som representerar trådlösa signaler.
 • I listan över tillgängliga nätverk som visas ser du ditt SSID som namnet på nätverket du är ansluten till. Om du inte är ansluten till något nätverk, visas alla tillgängliga nätverk, inklusive ditt eget SSID.

Hitta SSID på Mac

 • Klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden längst upp till höger på skärmen. Det ser ut som tre vågiga linjer.
 • I listan över tillgängliga nätverk som visas ser du ditt SSID som namnet på nätverket du är ansluten till. Om du inte är ansluten till något nätverk, visas alla tillgängliga nätverk, inklusive ditt eget SSID.

Hitta SSID på Android

 • Öppna Inställningar genom att antingen svepa ner och trycka på kugghjulsikonen eller genom att söka efter "Inställningar" i app-drawer.
 • Gå till "Nätverk och internet" eller liknande, beroende på din Android-version och enhetstyp.
 • Välj "Wi-Fi."
 • I listan över tillgängliga nätverk ser du ditt SSID som namnet på nätverket du är ansluten till. Om du inte är ansluten till något nätverk, visas alla tillgängliga nätverk, inklusive ditt eget SSID.

Hitta SSID på iOS (iPhone och iPad)

 • Öppna Inställningar genom att trycka på ikonen som ser ut som ett kugghjul.
 • Gå till "Wi-Fi."
 • Under "Anslutna nätverk" ser du ditt SSID som namnet på nätverket du är ansluten till. Om du inte är ansluten till något nätverk, visas alla tillgängliga nätverk, inklusive ditt eget SSID.