WiFi vs. Ethernet – så påverkas hastigheten när du surfar trådlöst

Uppdaterad

ethernet port

Vi ställer WiFi mot Ethernetkabeln och ger exempel på när det kan vara klokt att överväga att använda sladd.

Att surfa trådlöst via WiFi är såklart betydligt bekvämare än trådbundet bredband via nätverkskabel, men en nätverkskabel ger trots allt vissa fördelar.

Här går vi igenom fördelarna och nackdelarna med trådbundna och trådlösa anslutningar och försöker förklara hur hastigheten påverkas av att du surfar trådlöst via WiFi, istället för med sladd.

För även om du aldrig lär ansluta din smartphone med en nätverkssladd kan det faktiskt vara värt att använda en nätverkskabel till de enheter som är extra krävande och känsliga, såsom gamingdatorer (och konsoler), backup-enheter och TV-boxar.

För inte ens den bästa WiFi-routern kan slå en Ethernetkabel när det kommer till överföringshastighet, stabilitet och latens.

Hur mycket hastighet förlorar man med WiFi?

Hur man än vänder och vrider på det ger Ethernet snabbare överföringshastigheter än WiFi. Men skillnaden är mindre än man kanske tror. Tack vare nya standarder för WiFi så har WiFi blivit betydligt snabbare de senaste åren. Wireless N och Wireless AC, som fortfarande är de mest utbredda standarderna idag, kan ge hastigheter på upp till 150 Mbit/s och 433 Mbit/s. Värt att tänka på är att detta är maxhastigheter för trådlös surf och bandbredden som alla dina trådlösa enheter i nätverket ska dela på samtidigt. Räkna därför inte med att nå upp till dessa hastigheter som ibland anges på routern.

En Ethernet-anslutning däremot kan teoretiskt erbjuda en trådbunden hastighet på upp till 10 Gbit/s, om du har en så kallad Cat6-kabel. Den exakta maximala hastigheten för din Ethernet-kabel beror nämligen på vilken typ av Ethernet-kabel du använder. Även en vanlig Cat5e-kabel har stöd för hastigheter upp till 1 Gbit/s. Till skillnad från WiFi är detta en hastigheten som är tillförlitlig, och något du slipper “dela med andra enheter”.

Så även om WiFi har blivit tillräckligt snabbt för att hantera de flesta av våra dagliga ärenden online så är det fortfarande svårt att slå en trådbunden uppkoppling.

Snabbare överföringshastigheter mellan enheter i nätverket

Den kanske tydligaste skillnaden mellan WiFi och Ethernet i överföringshastigheter syns i hastigheten mellan enheter i ditt nätverk. Om du till exempel vill överföra filer så snabbt som möjligt mellan två datorer i huset är Ethernet betydligt snabbare än Wi-Fi.

I detta fall är nämligen internetanslutningen inte inblandad, vilket innebär att det är det är upp till de maximala hastigheter som din nätverkshårdvara (router, nätverkskort i dator och kablar) kan erbjuda.

Stabilitet och störningar i WiFi

Utöver snabbare överföringshastigheter ger Ethernet även en mer tillförlitlig anslutning än WiFi.

Trådlös kommunikation är nämligen mer utsatt för störningar än en trådbunden anslutning. Wi-Fi-bromsarna, såsom störningar från andra elektroniska apparater och dina grannars WiFi-nätverk, tillsammans med planlösningen i ditt hem bidrar alla till att din WiFi-signal blir mindre stabil och tillförlitlig.

Störningar i WiFi-signalen leder till en rad problem, exempelvis;

  • Förlorad WiFi-signal: Om det uppstår störningar i det trådlösa nätverket kan det leda till WiFi-signalen blir så svag att den helt försvinner. Då måste WiFi ditt återfå signalstyrkan för att du ska kunna surfa vidare.

Om du surfar eller streamar video kommer du märka att din enhet börjar buffra, tills anslutningen förbättras igen, vilket ofta skapar irritation. Om du däremot spelar onlinespel är buffring något som inte bara är irriterande, utan även förstör hela din gaming-upplevelse.

  • Lägre hastigheter: Störningar innebär också att signalkvalitet påverkas negativt, vilket resulterar i lägre anslutningshastigheter.

  • Högre latens: Störningar i din WiFi kan även leda till högre latens, vilket kan vara ett problem som vi går igenom i nästa avsnitt.

Det är svårt att kvantifiera hur störningar påverkar ditt WiFi eftersom det tenderar att variera - speciellt om du rör dig runt med din enhet. Det finns dock saker du kan göra för att minska trådlös störning och få bästa Wi-Fi-signal.

Hur mycket mindre latens ger en Ethernet-anslutning?

Bredbandets hastighet och kvalitet handlar inte bara om upp- och nedladdningshastighet. Latens, eller ping som många i gamers kallar det, är också en stor faktor och handlar om den fördröjning som uppstår när din datatrafik ska skickas sig från en enhet till en annan.

För många som spelar onlinespel är reaktionstid, det vill säga att vara så snabb som möjligt, A och O och då är “ping” ett otyg. Om du är nyfiken på vilken ping du har på din uppkoppling kan du göra speedtest här. Då får du reda på vilken pingtid du har.

Vad är en bra ping?

Enligt gamers ligger en acceptabel ping är runt 40ms-60ms, eller lägre. Om du har 10 ms eller mindre kommer ditt spel kännas märkbart snabbare än för den som har exempelvis 100 ms. Om du har ping på över 100 ms kommer du märka av en tydlig fördröjning när du spelar spel online. Om du hamnar över 170 ms finns det spel som helt enkelt inte kommer fungera som de ska. Om du har, säg en 10ms ping (0,01 sekunder), kommer ditt spel att verka snabbare och smidigare än att spela med 100ms, till exempel. Därför bör du som spelar datorspel och konsolspel online satsa på en kabelansluten Ethernet-anslutning.

Du som mest använder ditt bredband för att streama video, lyssna på musik eller surfa på nätet kan vara lugn, latens spelar inte någon större roll för dig.

När ska jag använda Ethernetkabel?

WiFi är fantastiskt smidigt när det funkar som det ska! Dessutom WiFi snabbare än någonsin och täcker för det mesta våra behov online.

För det första är WiFi såklart viktigt för alla mobila enheter. Det finns även tillfällen där Ethernet-kablar helt enkelt inte är ett alternativ – som när du vill surfa utomhus i trädgården. Eller kanske har du en hyresvärd som inte tillåter att du drar kablar hur som helst i din lägenhet? Om bekvämlighet och mobilitet är viktigt för dig så är WiFi helt enkelt rätt val.

Om du däremot har en stationär dator, om någon i hushållet spelar mycket spel online, eller om du upplever bristande kvalitet när du tittar på TV eller streaming-tjänster via WiFi så kan Ethernet vara lösningen. Om det är fysiskt möjligt att dra en nätverkskabel kommer du få en mer stabil uppkoppling.

Sammanfattningsvis kan man säga att Ethernet har sina fördelar – snabbare hastigheter, mindre latens och en mer tillförlitlig anslutning. WiFi å andra sidan ger mer bekvämlighet och mobilitet och räcker för de mesta av det vi gör.

Om du upplever lagg och buffring i samband med gaming eller streaming, eller om du har en enhet där en tillförlitlig anslutning är extra viktig, som exempelvis ett larm så kan det vara värt att använda med en Ethernet-kabel. Fundera på om någon av dina enheter passar in i de kategorier där Ethernet skulle kunna göra skillnad när det kommer till överföringshastighet, stabilitet och latens och testa en trådbunden anslutning om det är praktiskt möjligt.