Vad är WiFi 6, och hur snabbt är det?

Uppdaterad

WiFi 6 certified (TM)

Här går vi igenom allt du behöver veta om WiFi 6. Hur snabbt är det? Hur skiljer sig WiFi 6 från WiFi 5, och vad är fördelarna jämfört med tidigare nätverksstandarder och generationer av WiFi?

WiFi 6 – den senaste generationens trådlösa nätverk

WiFi 6, eller 802.11ax, är alltså den senaste generationens WiFi som lanserades på marknaden för första gången under 2019. Den uppdaterade versionen innebär, utöver stöd för cirka 30% högre överföringshastigheter per dataström, även stöd för fler simultana (samtidiga) trådlösa dataströmmar.

Detta är något som de flesta svenska hushåll lär uppskatta då det möjliggör högre hastigheter till fler användares enheter, samtidigt som alla användare kan få högre topphastigheter till sin enhet.

WiFi 6

Från OFDM till OFDMA

WiFi 4 och WiFi 5 utnyttjar oftast det som kallas Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), vilket i praktiken innebär att överföring av data endast tillåts till en mottagare åt gången. Wi-Fi 6 däremot, är den första versionen av 802.11 som stödjer det som kallas Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA).

OFDMA delar trafik i mindre datapaket och överför data till flera enheter samtidigt. Detta minskar risken för latens och fördröjning på grund av “köbildning”.

En populär jämförelse som beskriver skillnaden mellan OFDM och OFDMA i praktiken är den så kallade "lastbilsjämförelsen". Istället för att en lastbil med OFDM åker från lagret (routern) med ett paket (data) till en mottagare (enhet) i taget kan lagret med OFDMA lasta flera datapaket på en gång och leverera till flera mottagare samtidigt.

Snabbare uppladdningshastighet med MU-MIMO

"MIMO" står för "Multiple-Input, Multiple-Output", och beskriver hur bandbredd bryts upp av en router och tilldelas enskilda enheter. De flesta moderna routrar använder “SU-MIMO” (“Single User / Multiple-Input, Multiple-Output”).

Med dessa routrar kan bara en enhet ta emot data vid varje given tidpunkt. Det betyder att om en familjemedlem börjar streama Netflix och någon annan samtidigt börjar kolla på SVT Play, skulle den ena enheten bli prioriterad medan den andra fick vänta tills den första hade buffrat lite data.

Wi-Fi 6 är den första versionen som ger stöd för det som kallas MU-MIMO “Multi-User / Multiple-Input, Multiple-Output" (MU-MIMO) för uppströmsanslutningar, vilket gör att fler enheter även kan skicka data i ett nätverk samtidigt. MU-MIMO var tidigare endast tillgängligt för nedladdning vilket gjorde att en enhet kunde skicka data till flera mottagare samtidigt men med WiFi 6 kan alltså fler enheter även skicka data till flera mottagare samtidigt.

Sex fördelar med WiFi 6

Utöver de tekniska uppdateringar som WiFi 6 innebär finns det några konkreta fördelar med WiFi 6 som varje modernt hushåll med höga krav och en WiFi 6-router kommer upptäckta. Här listar vi några exempel:

1. Bakåtkompatibilitet: En oro med att köpa nya prylar är att de inte ska fungera med äldre tillbehör, som en router eller en extender. Som tur är fungerar WiFi 6 med alla tidigare versioner av WiFi, vilket gör att kompatibilitet med äldre enheter inte innebär några problem.

2. Fler användare på mindre yta: I takt med att vi köper fler uppkopplade prylar är det fler enheter (per person) som “slåss om bandbredden” – och fler kommer det bli. WiFi 6 löser detta med högre överföringshastigheter för enheter i både uppladdning och nedladdning.

3. Ökat stöd för smarta hem: Det smarta hemmet har varit ett “buzzword” länge men med allt fler uppkopplade prylar i hemmen som kommunicerar med varandra ökar kraven på bandbredd i det trådlösa nätverket. WiFi 6 är utformat för att hantera just detta.

4. Förbättrad gaming-upplevelse: Även de som håller på med gaming, och inte minst AR (Augmented reality) och VR (Virtual reality) kommer märka skillnad då de kan dra nytta av fördelarna som kommer med WiFi 6 ökade prestanda.

5. Stöd för högupplöst streaming: Filmer i 4K och 8K-kvalitet blir allt vanligare– men HD-formatet kräver en ordentlig WiFi-infrastruktur som möjliggör högre överföringshastigheter. Med en snabb uppkoppling och en WiFi 6-router finns det inget som stoppar dig att streama i absolut högsta kvalitet.

6. Längre batteritider: Den som använder mobiltelefoner och andra enheter med stöd för WiFi 6 kommer märka att batteritiden blir bättre.

Har din enhet stöd för WiFi 6?

För att kunna dra nytta av fördelarna som kommer med WiFi 6 behöver såväl WiFi 6-router som en enhet med stöd för WiFi 6 för att få ut maximal effekt.

Så fort WiFi 6 lanserades på marknaden började tillverkarna marknadsföra routers som “WiFi 6-routers”. Här är en lista med exempel på enheter från kända tillverkare som har stöd för WiFi 6 (802.11ax):

Exempel på routers med stöd för WiFi 6

 • Asus RT-AX82U
 • TP-Link Archer AX50
 • Netgear Nighthawk AX12 (RAX200)
 • Asus RT-AC88U
 • Zyxel Armor Z2
 • Linksys EA9500

Exempel på mobiltelefoner med stöd för WiFi 6

 • Huawei P40 Pro
 • iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
 • iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max och 12 Mini
 • LG V60 ThinQ
 • Motorola Edge Plus
 • OnePlus 8 and 8 Pro
 • Samsung Galaxy S10, S10E och Note 10

Exempel på datorer med stöd för WiFi 6

 • Asus Chromebook Flip c436
 • Dell XPS 13 (2020)
 • HP Spectre x360
 • Lenovo Yoga c940
 • LG Gram 17
 • Microsoft Surface Laptop Go
 • Samsung Galaxy S20 och Galaxy Fold