Mät din internethastighet: alternativ till Bredbandskollen

Uppdaterad

olika verktyg för att testa internethastighet

Internethastighet är en fråga som står högt på agendan för många svenskar. Här ger vi exempel på ett flertal gratistjänster som mäter din faktiska internethastighet, så du kan jämföra med den utlovade hastigheten från leverantören och dina resultat från Bredbandskollen.

I rapporten Svensk telekommarknad från 2020 är det tydligt att högre internethastigheter efterfrågas, och fler än någonsin väljer snabbare bredband både upp och ned. Detta stöds även i statistik från söktjänster som Google och Bing där "internet test”, "speedtest", ”test internet speed” och ”test wifi speed” är vanligt förekommande.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan göra ett bredbandstest genom att mäta hastigheten på ditt bredband på Bredbandskollen. Men faktum är att det finns andra gratisverktyg för den som vill testa bredbandshastigheten.

Här ger vi tips på andra gratistjänster som mäter din faktiska internethastighet, så du kan jämföra med den utlovade hastigheten från leverantören och dina resultat från Bredbandskollen.

Dessutom ger vi lite tips på saker att tänka på innan du startar mätningen för att den ska bli så rättvisande som möjligt. Vi avslutar med några tips på hur du själv kan förbättra din hastighet om du inte skulle bli nöjd med testresultatet.

Innan du börjar mäta din internethastighet

Oavsett vilken tjänst du använder för att mäta internethastighet finns det några saker man bör tänka på innan du startar mätningen. Vi rekommenderar att du avslutar alla program och stänger av all övrig utrustning som är uppkopplad mot samma anslutning, eftersom det kan påverka resultatet.

När du testar din hastighet är det dessutom smart att göra flera mätningar med några minuters mellanrum. På så sätt minskar du risken för att en avvikelse i mätverktyget påverkar resultatet och du får ett mer rättvisande resultat.

Testa även att använda olika webbläsare när du genomför mätningen. Detta för att säkerställa att inte webbläsaren påverkar ditt testresultat. Ibland kan, till exempel Chromes inbyggda plugins (exempelvis Flashspelaren) påverka hastigheten negativt.

Här kan du mäta din internethastighet

Speedtest på Bredbandsval.se

Bredbandsvals speedtest

Utöver att jämföra och beställa bredband på din adress kan du även mäta din internethastighet här på Bredbandsval.se med vårt internet speed test. Testet är utvecklat av företaget av Ookla och ger, utöver information om din nedladdningshastighet och uppladdningshastighet även svar på vilken internetleverantör du har, vilken IP-adress du surfar från samt "Ping" och "Jitter".

En fördel med Speedtest är att du kan mäta din internethastighet och få ett trovärdigt resultat oavsett var i världen du befinner dig. Detta då Ookla har servrar i hela världen. Varje dag genomförs över tio miljoner unika hastighetstest över hela världen med Ooklas Speedtest. Sedan tjänsten lanserades 2006 har det gjorts över 25 miljarder test från användare runt om i världen.


Fast.com

Fast.com logo

Ett annat gratisverktyg som låter dig mäta hastigheten på din internetuppkoppling är Fast.com. Tjänsten, som utvecklats av teamet bakom Netflix, har ett väldigt enkelt användargränssnitt och visar först enbart din nedladdningshastighet, vilket för många är det viktigaste.

Precis som för andra mätverktyg så undersöker Fast.com din internethastighet genom att skicka data och ta emot data till din enhet. På så sätt kan verktyget räkna ut din hastighet baserat på hur lång tid det tar för olika datapaket att skickas och hämtas.

För att få information om uppladdningshastighet och fördröjning (ping) klickar du bara på knappen “Visa mer info”. Där framgår även vilken server som mätningen gjorts ifrån och vilken internetleverantör du har.

Fast.com kan testa din internethastigheten i hela världen och på alla olika enheter (mobiler, surfplattor, bärbara datorer och smart-tv-apparater med webbläsare).

Så här använder du Fast.com

 1. Öppna en browser (webbläsare) på din dator eller mobil och gå in på www.fast.com. Mätningen startar automatiskt när du kommer till sidan.

 2. Mätningen startar och nedladdningshastigheten mäts i realtid. Vill du pausa mätningen går det bra.


fast.com pågående mätning


 1. Efter att mätningen är slutförd visas den uppnådda hastigheten.

fast.com mätning slutförd


 1. Om man vill se mer detaljer så finns möjlighet att klicka på knappen "Visa mer info" och då få information om uppladdningshastighet och din anslutningsfördröjning (ping).

Fast.com erbjuder två olika fördröjningsmått för din internetanslutning: ”laddat” och ”oladdat” med trafik. Skillnaden mellan dessa två mått kallas också för ”buffertstockning”.


fast.com mätning


Cloudflare

cloudflare main

Cloudflare är dock ett annat hastighetstest som dig insikter i vad de mäter och hur de beräknar den exakta poängen för din nätverksanslutning. Du kan även enkelt kan ladda ner mätningarna direkt från verktyget om du vill utföra din egen analys.

Du kan även enkelt kan ladda ner mätningarna direkt från verktyget om du vill utföra din egen analys.

Cloudflares test har tre huvudkomponenter:

 1. Nedladdning
 2. Uppladdning
 3. Latents och jitter

Var och en av dessa mäter olika aspekter av din nätverksanslutning.


Cloudflare


Nedladdning

Cloudflare börjar med ett grundläggande nedladdningstest. Cloudflare laddar ner små filer och flyttar gradvis upp till större och större filer. Små filer (de börjar med 10KB, sedan 100KB och så vidare) är en bra representation av hur webbplatser kommer att laddas, eftersom dessa vanligtvis omfattar många små filer som bilder, CSS-formatmallar etc.

För varje filstorlek visar Cloudflare dig dina mätningarna i en tabell. Varje prick i stapeldiagrammet representerar en av mätningarna, med den tunna linjen som avgränsar hastighetsområdet som har uppmätts. När testet kommer upp till de större filstorlekarna kan du se maximal genomströmning: hur mycket bandbredd har du egentligen? Du undrar kanske varför de måste använda gradvis större filer. Anledningen är att nedladdningshastigheterna startar och sedan successivt blir snabbare. Om de bara skulle använda små filer skulle Cloudflare aldrig nå den maximala genomströmning som din nätverksleverantör stöder, vilket bör vara nära den internethastigheten som du beställt av din operatör.


Cloudflare download


Uppladdning

Cloudflare skickar sedan data från din webbläsare till Internet. Uppladdningshastighet är viktig exempelvis när du arbetar hemifrån: det påverkar bland annat videokonferenser. En snabbare uppladdningshastighet innebär att din mikrofon och videoflöde kan vara av högre kvalitet, vilket betyder att människor kan se och höra dig mer tydligt på videokonferenser.

Mätningar för överföring fungerar på samma sätt: Cloudflare försöker successivt ladda upp större och större filer fram till den punkt de märker att din anslutning är mättad.

Latens och jitter

Även om hastigheter spelar roll, är video också mycket känslig för latensen för din internetanslutning. Latens representerar den tid ett IP-paket behöver för att resa från din enhet till den tjänst du använder på Internet och tillbaka. Hög latens innebär att när du pratar exempelvis på en videokonferens tar det längre tid för den andra parten att höra din röst.

Men latensen ger dig bara halva bilden. Föreställ dig själv i en konversation där du har en viss fördröjning innan du hör vad den andra personen säger. Det kan vara irriterande men efter ett tag vänjer du dig.

Det som skulle vara ännu värre är om fördröjningen skilde sig ständigt: ibland är ljudet nästan synkroniserat och ibland har det en fördröjning på några sekunder. Du kan föreställa dig hur ofta detta skulle leda till att två personer börjar prata samtidigt. Detta är direkt relaterat till hur stabil din latens är och representeras av något som kallas jitter. Jitter är den genomsnittliga variationen som finns i på varandra följande latensmätningar. Ett lägre antal betyder att de uppmätta latenserna är mer konsekventa, vilket betyder att dina mediaströmmar kommer att ha samma fördröjning under hela sessionen.

Netflix ISP Speed Index

netflix speed index main

Netflix ISP Speed Index är ett verktyg som mäta prestanda för Netflix hos olika internetleverantörer i olika delar av världen.

Genomsnittlig hastighet för strömmat innehåll

Netflix ISP Speed Index listar den genomsnittliga hastigheten för strömmat innehåll hos Netflix hos kunder i respektive land under en viss månad. För "Prime Time" beräknar Netflix den genomsnittliga hastigheten för Netflix-innehåll i megabit per sekund (Mbit/s) som strömmas av kunder hos Netflix per internetoperatör.

Alla tillgängliga enheter mäts

Netflix mäter hastigheten via alla tillgängliga enheter som kunderna använder. För ett litet antal enheter kan Netflix inte beräkna de exakta bithastigheterna och strömning via mobilnät är undantagen från deras mätningar. Obs! Den hastighet som anges i Netflix ISP Speed Index är inte ett mått på den maximala genomströmningen eller den maximala hastigheten för en internetoperatör.

Vilka uppkopplingstyper mäts?

Netflix tittar på de olika fasta infrastrukturer som internetleverantörerna leverera sina tjänster via. De infrastrukturer som omfattas är:

Vilka internetleverantörer mäts?

De internetleverantörer som är inkluderade i Netflix ISP Speed Index är:

Hur ser det ut i Sverige?

Netflix ISP Speed Index presenteras på månadsnivå och land och i juli 2021 såg det ut så här i Sverige: Netflix speed index juli 2021

För senaste resultat och historisk data kan du hitta mer information här om Netflix ISP Speed Index.


Det här påverkar din hastighet

Tyvärr kan man inte alltid förvänta sig den hastigheten som framgår av leverantörernas tjänstebeskrivningar. Faktum är att man nästan aldrig kommer upp i den hastighet som anges. Detta beror på att hastigheten som anges baseras på uppkopplingshastigheten när du är ansluten med sladd medan de allra flesta surfar trådlöst (via WiFi).

Om du har en dator med nätverksuttag kan du göra ett test då datorn är direkt ansluten med nätverkskabel till din router. Se till så att kabeln mellan vägguttaget och routern sitter i ordentligt och glöm inte att koppla ur eventuellt trådlöst nätverk innan du startar testet.

En positiv trend som vi ser är att fler och fler bredbandsleverantörer har börjat ange vilken hastighet man kan förvänta sig. Om du inte kommer i närheten av den förväntade kan det bero flera olika anledningar.

Här går vi igenom tre vanliga förklaringar, men du kan läsa mer i vår artikel om faktorer som påverkar hastigheten på ett bredband.

Tester som görs via Wi-Fi

För att kunna ge en rättvis bedömning av ditt testresultat är det viktigt att tänka på att Wi-Fi påverkar hastigheten negativt jämfört med en direkt uppkoppling via nätverkskabel. Räkna därför med lägre hastighet när du surfar trådlöst via Wi-Fi.

Tester som görs via Wi-Fi är den vanligaste orsaken till det som ibland kallas “bredbandsspill” – skillnaden mellan förväntad hastighet och verklig hastighet. Kolla våra tips för att öka räckvidd och hastighet på din Wi-Fi.

Fel eller föråldrad utrustning

Oavsett vilken hastighet du betalar för eller vilken infrastruktur du har (exempelvis fiber, kabel-TV eller ADSL) blir bredbandet aldrig snabbare än sin svagaste länk. En gammal eller rent ut sagt dålig trådlös router kommer försämra hastigheten avsevärt.

Det kan med andra ord vara smart att byta upp sig och köpa en ny router med jämna mellanrum, inte minst om du skulle vilja beställa bredband som är snabbare än 100 Mbit/s. Detta då vissa routers helt enkelt inte klarar att leverera högre hastigheter.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa ny router är hur många enheter du kommer koppla upp trådlöst. Ju fler enheter som ska kopplas till samma router, desto kraftfullare router behöver du.

En tumregel som servicetekniker utgått från är att dagens routers börjar tappa kapacitet redan vid cirka 5 uppkopplade enheter. Enligt Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och Internet 2018" hade 35 % av de tillfrågade 1–5 enheter, 9 procent hade 6–10 enheter, 4 procent 10–20 enheter och två procent av svenskarna har fler än 20 uppkopplade enheter i sitt hem. Samtidigt verkar det finnas en okunskap kring om man har några uppkopplade saker hemma. 7 procent uppgav att de inte vet om de har några uppkopplade enheter.

Hastighetstest av bredband via telejacket (ADSL)

En del som surfar med bredband via ADSL upplever ibland långsammare hastighet än utlovat. Det kan självklart bero på någon av förklaringarna ovan, men eftersom ADSL är en äldre teknik som inte vidareutvecklas så mycket kan det även bero på:

 • Att du har en gammal eller dålig telefonledning.
 • Att din bostad ligger långt ifrån en telestation.

Även om kopparnätet inte anses vara "framtidens infrastruktur" kan det vara värt att nämna är att den potentiella maxhastigheten i kopparnätet faktiskt ökar i takt med att antalet ADSL-kunder minskar. Det betyder att man i vissa fall kan uppnå förhållandevis höga hastigheter även via kopparnätet.

Missnöjd med din internethastighet?

Om du skulle bli missnöjd med ditt testresultat finns det lite olika grejer du kan göra själv för att påverka hastigheten. Börja med att kontrollera att din utrustning uppfyller systemkraven för internetleverantörens tjänster.

Om din utrustning uppfyller kraven fortsätter du felsökningen med hjälp av följande punkter:

Felsökning vid långsamt internet

 1. Säkerställ att inga andra enheter använder samma internetuppkoppling. Till exempel andra datorer, mobiltelefoner eller surfplattor.
 2. Testa att dra ut strömkabeln på baksidan av din router, vänta några sekunder och anslut sedan strömkabeln på nytt. När routern har startat upp testar du din hastighet igen.
 3. Säkerställ att din enhet (dator, surfplatta, mobiltelefon etc.) är uppdaterad med de senaste drivrutinerna och att din webbläsare är den senaste versionen.
 4. Kontrollera att kablarna till och från routern inte är för slitna eller skadade. Om din nätverkskabel är skadad bör du köpa en ny i valfri butik.
 5. Avsluta alla program på datorn som använder din internetuppkoppling, till exempel Spotify, e-postprogram etc. Se till så att programmen är helt avslutade – välj avsluta i programmets meny för att stänga ned programmet helt.
 6. Kontrollera så att din dator inte har fått något virus eller annan skadlig kod installerat. Uppdatera antivirusprogrammet med senaste versionen och gör en fullständig kontroll. Om du som PC-användare inte har något antivirusprogram rekommenderar vi alltid att installera ett.
 7. Om du har möjlighet att testa uppkopplingshastigheten med en annan dator eller uppkopplad enhet så kan det vara smart. På så sätt kan du utesluta att det är din enhet som är problemet.

Nu när du genomfört åtgärderna i listan kan du testa din hastighet igen och jämföra resultatet. Om du då fortfarande upplever att ditt internet är långsamt är vårt tips att kontakta din internetleverantör för mer hjälp.