Bygg nätverk via elnätet med Homeplug

Uppdaterad

eluttag med sladd

Om ett traditionellt WiFi- eller mesh-nätverk inte är ett alternativ i ditt hem, och du inte vill (eller kan) borra hål och dra nätverkskablar genom dina väggar, kan kanske nätverk via elnätet vara ett alternativ?

Kanske har du hört någon prata om El-lan, E-lan, Powerline adapters, nätverksuttag genom elnätet, WiFi homeplug, internet via eluttag, nätverkskabel via elnätet eller bredband via elnätet?

Här går vi igenom allt du behöver veta om hur du kan skapa ett nätverk via elnätet med hjälp av det som brukar kallas för Homeplugs.

Vad är Homeplug?

Homeplug är ett samlingsnamn på en teknik där adapters gör det möjligt att överföra nätverkssignal via befintliga elledningar och utnyttja väggkontakterna i hemmet för att förlänga räckvidden av en befintlig internetanslutning.

Med Homeplugs slipper man borra i väggar och dra långa nätverkskablar mellan våningar och skapar istället ett nätverk via elnätet.

Hur fungerar Homeplugs?

Genom att sätta en Homeplug-adapter i vägguttaget intill en router eller ett modem skapas ett icke trådlöst nätverk mellan enheten och ett annat eluttag till en enhet som ska anslutas med nätverkskabel.

HomePlug används ofta med ett befintligt (trådbundet) Ethernet-nätverk för att ansluta en dator i ett avlägset rum. Alla datorer och nätverksenheter (routrar, switchar) ansluts till HomePlug-adaptrar, även kända som "HomePlug-bryggor", som ansluts till vägguttaget.

Nyare modeller av Homeplugs blockerar inte eluttaget och ger stöd för internethastigheter upp till 1 Gb/s mellan enheterna och är utrustade med en nätverksport med 1 Gb/s i överföringshastighet.

Så får du bredband via eluttaget

För att kunna få bredband via eluttaget måste du alltid föst ha ett befintligt bredbandsabonnemang eller annan internetuppkoppling. Bredband via eluttag innebär endast att du får möjlighet att tillgodogöra dig bredbandet via eluttag dit ditt ordinarie Wi-Fi via routern inte når.

Du behöver skaffa två enheter, en sändare och en mottagare och ofta säljs de som ett paket. En sändare som sänder iväg bredbandssignalerana och som du kopplar till modemet eller routern. Det som händer är att sändaren omvandlar nätverkssignalen till en radiosignal som skickas ut på elkablarna. Sedan behöver du en, eller flera, mottagare som du kopplar till eluttagen i de rum eller de platser där du önskar ta emot bredbandssignalen. Mottagarna omvandlar sedan radiosignalen till en nätverkssignal igen.

Homeplugs erbjuds av en mängd olika tillverkare.

Fördelar med bredband via eluttaget

  • Du kan få bredband till de platser i hemmet där Wi-Fi har svårt att nå.
  • Du kan istället för att köpa en starkare router använda bredband via eluttag som ett billigare komplement
  • Snygg lösning - inga långa nätverkssladdar genom hela bostaden.
  • Går att använda utomhus också – om du vill kunna surfa bättre i trädgården exempelvis.

Homeplug för IPTV

Att få WiFi-signal till en TV som står långt ifrån routern kan vara problematiskt, och här är bredband via eluttaget en perfekt lösning. I takt med att färre tittar på TV via kabel-TV eller marksänd TV så har IPTV vuxit sig starkare, därigenom har Homeplugs också blivit en vanlig lösning. Enkelt att koppla in och ingen konfiguration behövs i normalfallet.