Router för mobilt bredband, så funkar det

Uppdaterad

router mobilt bredband med SIM

I grund och botten är routerns funktion densamma även när det gäller router för mobilt bredband men med skillnaden att bredbandet levereras via en annan infrastruktur – mobilnätet. Här besvarar vi bland annat frågor som: vad är en router för mobilt bredband? Hur fungerar mobilt bredband med router? Vilken router för mobilt bredband erbjuder respektive internetleverantör, och vilken router för mobilt bredband är bäst i test?

Vi har tidigare skrivit en artikel som förklarar vad en router är. Här ska vi titta närmre på routrar för mobilt bredband.

Vad är en router för mobilt bredband?

En router för mobilt bredband, ibland även kallat "mobil router”, är en router som gör det möjligt att skicka och ta emot data via mobilnätet och dela internetuppkopplingen via routerns WiFi som en "mobil hotspot".

Jämfört med en vanlig WiFi router, som endast stöder trådlösa nätverksstandarder, stödjer en router för mobilt bredband även mobil teknik via en trådlös modul som kommunicerar med operatörens närmaste mobilmast.

Med ett SIM-kort för datatrafik (istället för samtalstrafik) kan routern kommunicera med operatörens omgivande mobiltorn för att komma åt internet och generera en pålitlig internetåtkomst. Internet, som sedan enkelt går att dela med familj och vänner via WiFi. Beroende på täckningen i mobilnätet, och därmed mottagningen på platsen, varierar internethastigheten.

Precis som i fallet med en WiFi router för fast bredband gör en WiFi router för mobilt bredband det möjligt för flera enheter att ansluta till det mobila bredbandets nätverk. Skillnaden är att en router för mobilt bredband alltsom oftast är just "mobil", vilket gör det möjligt att ta med sig routern och surfa var du befinner dig (så länge du har täckning i operatörens nät).

Se erbjudanden och jämför mobilt bredband!

Hur fungerar router för mobilt bredband?

Istället för att koppla in din router till ett uttag för fast bredband (exempelvis fiber, telejacket eller ett data-uttag för bredband via kabel-TV-nätet) fungerar en router för mobilt bredband ungefär som en mobiltelefon.

Genom att koppla upp sig mot mobilnätet och sedan "internetdela", möjliggör den internetaccess från flera enheter, såväl via WiFi som via nätverkssladd.

En router för mobilt bredband fungerar därmed både som en "mobil hotspot" för andra mobila enheter i närheten, såsom surfplattor och mobiltelefoner, samtidigt som den kan ge trådbunden uppkoppling till enheter via nätverkskabel.

Till skillnad från en mobiltelefon har en router för mobilt bredband ett SIM-kort kopplat till ett abonnemang för mobilt bredband anpassat för datatrafik (och inte samtal) via via mobilnätet.

4G-router

En 4G-router är en router för mobilt bredband som innehåller en inbyggd 4G-modul som möjliggör surf via 4G-nät. Även om routern fortfarande är kompatibel med simkort och abonnemang för 3G så har routern hård- och mjukvara som gör att man kan surfa i högre hastigheter via 4G.

När du väl ansluter ett mikro-SIM-kort med ett dataabonnemang kan routern kommunicera med operatörens omgivande 4G-master för att komma åt internet.

5G-router

En 5G-router är en router för mobilt bredband som innehåller en inbyggd 5G-modul som möjliggör surf via 5G-nät.

Olika typer av routers för mobilt bredband

Eftersom mobilnätet och nätverkstekniken hela tiden utvecklas finns det några skillnader att hålla koll på när man ska välja router för mobilt bredband.

Beroende på när routern tillverkats kan routern dels ha stöd för olika nätverkstyper (mobilnät). I dag finns det inte bara 4G-router för mobilt bredband, utan även routers med stöd för 5G. Även om utbyggnaden av 5G-nätet fortfarande pågår kan det vara bra att känna till att de routers som har stöd för 5G kommer ha längre livslängd, och kunna ge högre hastigheter i framtiden.

Vidare används, precis som i routers för fast bredband, olika trådlösa nätverksstandarder, för att möjliggöra trådlös surf.

Det finns dock en skillnad som har med användandet att göra: Vissa routers är nämligen anpassade för hemmet, medan andra är lättare att ta med.

Portabel router för mobilt bredband

En portabel (bärbar) router för mobilt bredband är ofta mindre och har ett uppladdningsbart batteri vilket gör att den är lättare att ta med på exempelvis resor. För att tydliggöra att routern är bärbar brukar operatörerna använda namn som “mobil WiFi-router”, “mobilt wifi”, “Mobil router för bredband”, "mobil router med sim kort", “mifi” och “4G-minirouter”.

Stationär router för mobilt bredband

En stationär router för mobilt bredband är avsedd för hemmabruk och är nästintill “väggfast”. Den stationära routern påminner mycket om en vanlig WiFi-router för fast bredband och ansluts till ett vägguttag för att säkra strömförsörjning. Skillnaden är att uppkopplingen kommer via mobilnätet.

Ofta är dessa stationära routers lite större och har ingångar för nätverkssladdar. Eftersom de är lite mer robusta brukar de även ha högre prestanda och möjliggöra snabbare ned- och uppladdningshastigheter.

För att tydliggöra användningsområdet brukar tillverkarna och operatörerna ge routern namn som “4G router för hemmabruk”, “4G-hemmarouter” eller kort och gott “4G-router”.

Utomhusrouters för mobilt bredband

Även om de flesta routers för mobilt bredband placeras innanför hemmets väggar finns idag även så kallade "outdoor routers" som går att montera utomhus på fasad eller balkong. De flesta utomhusrouter har stöd för 5G och är perfekt om man vill kunna ta emot de starkaste signalerna.

USB-modem är inte en router

När mobilt bredband introducerades såldes de ofta tillsammans med en s.k. “dongel” (eller “dångel” på svenska). En dongel är en liten fristående dosa med plats för simkort som ansluts direkt till en dator, oftast via USB-porten, och förser den anslutna datorn med internetuppkoppling.

Dagens USB-modem med 4G påminner om en USB-sticka och är mindre, smidigare och mer kraftfulla än de tidigare varianterna. En viktig skillnad mellan ett USB-modem (mobilmodem) och en router för mobilt bredband är att ett USB-modem endast ger enheten den kopplats in i tillgång till internetuppkopplingen, medan routern gör det möjligt för andra att koppla upp sig via WiFi.

Hur snabbt bredband ger en mobil router?

Idag finns det 4G-routers för mobilt bredband som stödjer hastigheter på upp till 600 Mbit/s.

Varje år utvecklas och förbättras tekniken och i takt med att nya trådlösa nätverkstandards utvecklas blir 4G-routers mer och mer kraftfulla. Dessa hastigheter är dock inget man ska titta för mycket på eftersom begränsningen sitter i 4G-uppkopplingen.

Internethastigheten begränsas nämligen av infrastrukturen (mobilnätets typ, utbyggnad och din uppkoppling) där du befinner dig. Om man surfar via 3G kan nedladdningshastigheterna variera mellan 6 och 20 Mbit/s medan den som surfar via 4G-nätet kan komma upp i hastigheterna mellan 10 och 54 Mbit/s.

Sverige har ett väl utbyggt mobilnät och med de nya uppdateringarna av 4G-nätverket kan du komma upp i hastigheter som med lätthet räcker för att streama filmer och onlinespel.

Tips! Läs vår artikel som förklarar hur snabbt bredband du behöver!

För 4G och kontakten mellan routern och din operatörs mobilnät, används standarden LTE Cat X, där X:et anger vilken standard routern klarar av. Ju högre standard desto högre hastighet för ned- och uppladdning av data.

Tabell för LTE Cat

LTE Cat Hastighet ner (Mbit/s) Hastighet upp (Mbit/s)
LTE Cat 1 10,3 5,2
LTE Cat 2 51,0 25,5
LTE Cat 3 102,0 51,0
LTE Cat 4 150,8 51,0
LTE Cat 5 299,6 75,4
LTE Cat 6 301,5 51,0
LTE Cat 9 452,2 51,0
LTE Cat 12 603,0 102,0
LTE Cat 16 979,0 150,0

Vad kostar en router för mobilt bredband?

Routers för mobilt bredband tillverkas av en rad olika tillverkare (exempelvis Netgear, ASUS, och TP-link) och finns i olika prisklasser.

Priset på en router för mobilt bredband varierar beroende på tillverkare, användningsområde, kapacitet (LTE Cat standard), funktionalitet och design. Idag kan man hitta routers i olika prisklasser – mellan ca 600 kronor och upp till 8000 kronor.

Om du inte har tillgång till fast bredband via fiber, bredband via ADSL eller bredband via Kabel-TV och vill använda mobilt bredband i hemmet kan det vara värt att satsa på en stationär variant med högre prestanda och samtidigt välja ett abonnemang som ger dig “obegränsat mobilt bredband”.

Ska du enbart använda mobilt bredband för att kunna få tillgång till internet på din bärbara dator under en begränsad tid, exempelvis när du reser, så kan det räcka det med en mindre och billigare variant. Kanske räcker det då dessutom att välja ett abonnemang med begränsad surfpott (data).

Mobil router från leverantören

Internetleverantörerna samarbetar ofta med olika routertillverkare för att ta fram en specifik router som säljs tillsammans med ett abonnemang. Detta leder dock ofta till viss begreppsförvirring i namnsättningen.

Eller vad sägs om “mobilrouter”, “mobil bredbandsrouter”, “4g-minirouter”, “pocket-router, “4G-hemmarouter”, 5G-router, “mobil WiFi-router”? Vad är egentligen vad? Det tänkte vi reda ut nu!

Här har vi listat internetleverantörerna som levererar mobilt bredband och deras respektive router för mobilt bredband:

Comviq mobilt bredband router

 • Huawei (SoyeaLink) B535: Comviq erbjuder en kraftfull och kompakt 4G-router som passar lika bra hemma som på landstället, husbilen eller båten. Med 4 nätverksportar på baksidan kan man ansluta skrivare, dator eller en smart TV. Enligt Comviq levererar routern en maximal nedladdningshastighet på upp till 300 Mbit/s under optimala förhållanden.

Se erbjudanden på mobilt bredband från Comviq!

Telenor mobilt bredband router

 • Huawei B535: Telenors router för mobilt bredband kallas 4G-hemmarouter. Huawei B535 passar den som är ute efter en stabil lösning och som tänker ha routern på en och samma plats, till exempel i din bostad eller sommarstuga. Detta då den är en så kallad bordsrouter som koppls in i eluttaget.

Se erbjudanden på mobilt bredband från Telenor!

Tele2 mobilt bredband router

 • Huawei B535-235: Tele2s stationära router för mobilt bredband som passar perfekt för hemmet. Kraftfull och kompakt 4G-router med dubbla WiFi-band på 2,4 GHz och 5 GHz som ger en maximal nedladdningshastighet på 300 Mbit/s.
 • ZTE MF971RS: Liten portabel router som passar att ta med till båten, fritidshuset, eller på semestern. Klarar upp till 30 anslutna enheter samtidigt och har en batteritid på upp till 8 timmar.

Se aktuella erbjudanden på Tele2 mobilt bredband!

Telia mobilt bredband router

 • Telia MOBIL WIFI-ROUTER ZTE MF286d: Telias stationära router för mobilt bredband som passar perfekt för hemmet. Kraftfull 4G-router med stöd för nedladdningshastigheter på upp till 600Mbit/s. Dubbla frekvensband (2.4Ghz och 5Ghz). 4 stycken nätverksportar med stöd för fast telefoni.
 • Telia MOBIL WIFI-ROUTER ZTE MF971RS: Liten portabel 4G pocket-router med nätverksstandard 802.11ac. Routern stödjer 300Mbit/s i nedladdningshastighet och har en färgskärm med navigeringsknapp. Har stöd för 32 samtidiga enheter/användare.

Se aktuella kampanjer på Telia mobilt bredband!

Tre mobilt bredband router

Beroende på vilket abonnemang man väljer finns tre olika routers för mobilt bredband:

 • Huawei E5785: Bärbar router för surf i mobilnätet över 3G och 4G. Fungerar både som WiFi-hub och som modem för enskild enhet via USB. Display visar batteritid, anslutna enheter och förbrukad surf (om abonnemanget är begränsat). Har stöd för 32 samtidiga enheter/användare och har en beräknad batteritid på upp till 12 timmar.
 • Inseego FX2000: En kraftfull hemmarouter med stöd för 5g och WiFi 6 är en framtidssäkrad router för mobilt bredband.
 • Utomhusrouter Zyxel NR7103: Om man bor otillgängligt och behöver optimera sin täckning kan det vara läge att välja en utomhusrouter (som monteras på fasaden eller balkongen). I Tres abonnemang med 24 månaders bindningstid ingår även WiFi 6-routern Zyxel EX3301.

Se erbjudanden på mobilt bredband från Tre!

De flesta internetleverantörer och operatörer erbjuder dessutom abonnemang för mobilt bredband utan router. Om du beställer mobilt bredband utan router köper du egentligen bara ett simkort som ger dig möjlighet att skicka och ta emot data (surfa) i leverantörens mobilnät och behöver istället skaffa en egen (olåst) router för mobilt bredband.

Hallon är ett exempel på en operatör som enbart erbjuder själva bredbandsabonnemanget. Väljer man mobilt bredband från Hallon får man helt enkelt köpa router för mobilt bredband separat.

Låst eller olåst mobil router

Om du av någon anledning inte vill ha den router som internetleverantören erbjuder i sitt abonnemang finns alltid möjligheten att köpa en annan router för mobilt bredband, även kallade “olåst mobil router”.

Olåst kallas det för att internetleverantörernas router för mobilt bredband ofta är operatörsbundna, vilket gör att du inte kan använda routern med ett abonnemang från en annan operatör.

Mobil router bäst i test ✅

I takt med att 4G-nätet byggts ut har hastigheterna för mobilt bredband ökat väsentligt. Detta har gjort att marknaden för mobilt bredband och utbudet av router för mobilt bredband exploderat.

Som tur är görs det löpande tester av nya modeller av mobilt bredband router och de som är bäst i test för olika ändamål rankas löpande.

Vi har valt att dela in routers för mobilt bredband i fem kategorier baserat på resultaten från tester utförda av PC för Alla och produktexperter.se:

 • Mobilt bredband router bäst i test
 • Bästa portabla router för (4G) mobilt bredband oavsett pris
 • Bästa hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris
 • Bästa budgetalternativ inom respektive kategori

Och vinnarna är:

 • Mobilt bredband router bäst i test: Netgear Nighthawk M1
 • Bästa portabla router för (4G) mobilt bredband oavsett pris: Netgear Nighthawk M2
 • Bästa hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris: ASUS RT-AX88U
 • Bästa billiga portabla router för (4G) mobilt bredband: TP-Link M7350
 • Bästa billiga hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris: Huawei B535-232

Sammanfattning

 • Mobilt bredband via 4G-nätet är ett bra alternativ till den som inte kan eller vill ha fast bredband.
 • Simkort med begränsad surfpott eller ett abonnemang som ger obegränsat mobilt bredband används för att koppla upp sig mot mobilnätet (4G).
 • En router för mobilt bredband gör det möjligt att surfa var du befinner dig är så länge du har god täckning i operatörens nät.
 • Om du surfar via 4G-nätet är det ligger hastigheterna mellan 10 och 54 Mbit/s.
 • Med en stationär router för mobilt bredband kan hela familjen få tillgång till mobilt bredband i hemmet.
 • En portabel (bärbar) router för mobilt bredband fungerar både i hemmet och om man vill kunna “ta med sig sitt bredband” och ha snabbt bredband i sommarstugan/fritidshuset eller utomlands
 • Portabla (bärbara) router för mobilt bredband är uppladdningsbara och har olika batteritid.
 • Leverantörerna använder ofta olika benämningar på samma typ av router vilket kan vara förvirrande – det viktiga att tänka på hur man kommer använda routern.
 • Operatörerna erbjuder olika paket med och utan router för mobilt bredband men det går även att köpa en "olåst" router för mobilt bredband som går att använda oavsett operatör och simkort.
 • En bra, icke operatörsbunden (olåst) router för mobilt bredband kostar mellan 600 kronor och upp till 8000 kronor.
 • Enligt tester utförda av tre olika aktörer är Netgear Nighthawk M1 bäst i test av router för mobilt bredband.