Router för mobilt bredband, allt du behöver veta

Bredband

I grund och botten är routerns funktion densamma även när det gäller router för mobilt bredband men med skillnaden att bredbandet levereras via en annan infrastruktur – mobilnätet.

Här besvarar vi bland annat frågor som: vad är en router för mobilt bredband? Hur fungerar mobilt bredband med router? Vilken router för mobilt bredband erbjuder respektive internetleverantör, och vilken router för mobilt bredband är bäst i test?

Vi har tidigare skrivit en artikel om val av router för fast bredband. I den artikeln förklarar vi bland annat vad en router är, hur den fungerar och vilka routers operatörerna erbjuder.

Här ska vi titta närmre på routrar för mobilt bredband.

Vad är en router för mobilt bredband?

En router för mobilt bredband, ibland även kallat “4G router”, "5G router" eller “mobil router”, är en router som gör att du kan koppla upp dig mot mobilnätet. En mobil router gör det möjligt för flera enheter att ansluta till det mobila bredbandet.

En router för mobilt bredband gör det dessutom möjligt att surfa var du befinner dig är så länge du har täckning i operatörens nät. Routern kan anslutas både till 3G-nät, 4G-nät och 5G-nät och beroende på routerns mottagning i nätet varierar internethastigheten.

Hur fungerar router till mobilt bredband?

Istället för att koppla in din router till ett nätverksuttag för fiber, telejacket eller ett data-uttag för bredband via kabel-TV-nätet fungerar en router för mobilt bredband ungefär som en mobiltelefon som internetdelar.

Routern möjliggör internetaccess från flera enheter, såväl via WiFi som via nätverkssladd. Därmed fungerar routern både som en "mobil hotspot" för mobila enheter i närheten, såsom surfplattor och mobiltelefoner, samtidigt som den kan ge trådbunden uppkoppling för datorer via nätverkskabel.

Till skillnad från en mobiltelefon har en router för mobilt bredband ett simkort kopplat till ett abonnemang för mobilt bredband anpassat för datatrafik (och inte samtal) via via mobilnätet.

Olika typer av mobila routrar och modem

Tillverkare av routers för mobilt bredband använder ofta olika namn och begrepp trots att alla router för mobilt bredband är snarlika och i praktiken gör "samma jobb".

Det finns dock en skillnad som har med användandet att göra: Vissa routers är anpassade för hemmet, medan andra är lättare att ta med. Därför delar man ofta in routers i “stationära” och “bärbara” routers för mobilt bredband.

Stationär router för mobilt bredband

En stationär router för mobilt bredband är avsedd för hemmabruk och är nästintill “väggfast”. Den stationära routern påminner mycket om en vanlig WiFi-router för fast bredband och ansluts till ett vägguttag för att säkra strömförsörjning. Skillnaden är att uppkopplingen kommer via mobilnätet.

Ofta är dessa stationära routers lite större och har ingångar för nätverkssladdar. Eftersom de är lite mer robusta brukar de även ha högre prestanda och möjliggöra snabbare ned- och uppladdningshastigheter.

För att tydliggöra användningsområde brukar tillverkarna och operatörerna ge routern namn som “4G router för hemmabruk”, “4G-hemmarouter” eller kort och gott “4G-router”.

Portabel router för mobilt bredband

En portabel (bärbar) router för mobilt bredband är ofta mindre och har ett uppladdningsbart batteri vilket gör att den är lättare att ta med på exempelvis resor. För att tydliggöra att routern är bärbar brukar operatörerna använda namn som “mobil WiFi-router”, “mobilt wifi”, “Mobil router för bredband”, “mifi” och “4G-minirouter”.

USB-modem med 4G

När mobilt bredband introducerades såldes de ofta tillsammans med en s.k. “Dongel” (eller “dångel” på svenska). En dongel är en liten fristående dosa med plats för simkort som ansluts till en dator, ofta via USB-porten, som förser den anslutna datorn med internetuppkoppling.

Dagens USB-modem med 4G påminner om en USB-sticka och är mindre, smidigare och mer kraftfulla än de tidiga varianterna. Skillnaden mellan ett USB-modem och en bärbar router för mobilt bredband är att ett USB-modem endast ger enheten den kopplats in i tillgång till internetuppkopplingen.

Hur snabbt bredband ger en mobil router?

Idag finns det flera routrar för mobilt bredband som stödjer hastigheter på upp till 600 Mbit/s och tekniken förbättras varje år och i takt med att nya trådlösa nätverkstandards utvecklas blir 4G-routers mer och mer kraftfulla. Dessa hastigheter är dock inget man ska titta för mycket på eftersom begränsningen sitter i 4G uppkopplingen.

Eftersom internethastigheten är begränsad till infrastrukturen (mobilnätets utbyggnad och din uppkoppling) påverkas dock internethastigheten för en mobil bredbandsrouter främst av täckningen där du befinner dig. Om du surfar via 3G kan nedladdningshastigheterna variera mellan 6 och 20 Mbit/s. Om du surfar via 4G-nätet är det ligger hastigheterna mellan 10 och 54 Mbit/s.

Sverige har ett väl utbyggt mobilnät och med de nya uppdateringarna av 4G-nätverket kan du komma upp i hastigheter som med lätthet räcker för att streama filmer och onlinespel.

Tips! Läs vår artikel som förklarar hur snabbt bredband du behöver!

För 4G och kontakten mellan routern och din operatörs mobilnät, används standarden LTE Cat X, där X:et anger vilken standard routern klarar av. Ju högre standard desto högre hastighet för ned- och uppladdning av data.

Tabell för LTE Cat

LTE Cat Hastighet ner (Mbit/s) Hastighet upp (Mbit/s)
LTE Cat 1 10,3 5,2
LTE Cat 2 51,0 25,5
LTE Cat 3 102,0 51,0
LTE Cat 4 150,8 51,0
LTE Cat 5 299,6 75,4
LTE Cat 6 301,5 51,0
LTE Cat 9 452,2 51,0
LTE Cat 12 603,0 102,0
LTE Cat 16 979,0 150,0

Mobil router från leverantören

Internetleverantörerna samarbetar ofta med olika tillverkare av router för mobilt bredband vilket lätt leder till begreppsförvirring i namnsättningen.

Eller vad sägs om “mobilrouter”, “mobil bredbandsrouter”, “4g-minirouter”, “pocket-router, “4g-hemmarouter”, “mobil WiFi-router”? Vad är egentligen vad? Det tänkte vi reda ut nu!

Här har vi listat internetleverantörerna som levererar mobilt bredband och deras respektive router för mobilt bredband:

Tele2 mobilt bredband router

 • Huawei B535-235: Tele2s stationära router för mobilt bredband som passar perfekt för hemmet. Kraftfull och kompakt 4G-router med dubbla WiFi-band på 2,4 GHz och 5 GHz som ger en maximal nedladdningshastighet på 300 Mbit/s.
 • ZTE MF971RS: Liten portabel router som passar att ta med till båten, fritidshuset, eller på semestern. Klarar upp till 30 anslutna enheter samtidigt och har en batteritid på upp till 8 timmar.

Se aktuella erbjudanden på Tele2 mobilt bredband!

Telia mobilt bredband router

 • Telia MOBIL WIFI-ROUTER ZTE MF286d: Telias stationära router för mobilt bredband som passar perfekt för hemmet. Kraftfull 4G-router med stöd för nedladdningshastigheter på upp till 600Mbit/s. Dubbla frekvensband (2.4Ghz och 5Ghz). 4 stycken nätverksportar med stöd för fast telefoni.
 • Telia MOBIL WIFI-ROUTER ZTE MF971RS: Liten portabel 4G pocket-router med nätverksstandard 802.11ac. Routern stödjer 300Mbit/s i nedladdningshastighet och har en färgskärm med navigeringsknapp. Har stöd för 32 samtidiga enheter/användare.

Se aktuella kampanjer på Telia mobilt bredband!

Tre mobilt bredband router

 • Huawei B818: Tres stationära router som passar för hemmet. Tillräckligt kraftfull för att klara videochatt, streaming och onlinespel. Har stöd för 64 samtidiga enheter/användare.
 • Huawei E5785: Bärbar router för surf i mobilnätet över 3G och 4G. Fungerar både som WiFi-hub och som modem för enskild enhet via USB. Display visar batteritid, anslutna enheter och förbrukad surf (om abonnemanget är begränsat). Har stöd för 32 samtidiga enheter/användare och har en beräknad batteritid på upp till 12 timmar.

Se erbjudanden på mobilt bredband från Tre!

De flesta internetleverantörer och operatörer erbjuder dessutom abonnemang för mobilt bredband utan router. Om du beställer mobilt bredband utan router köper du egentligen bara ett simkort som ger dig möjlighet att skicka och ta emot data (surfa) i leverantörens mobilnät och behöver istället skaffa en egen (olåst) router för mobilt bredband.

Hallon är ett exempel på en operatör som enbart erbjuder själva bredbandsabonnemanget. Väljer man mobilt bredband från Hallon får man helt enkelt köpa router för mobilt bredband separat.

Låst eller olåst mobil router

Om du av någon anledning inte vill ha den router som internetleverantören erbjuder i sitt abonnemang finns alltid möjligheten att köpa en annan router för mobilt bredband, även kallade “olåst mobil router”.

Olåst kallas det för att internetleverantörernas router för mobilt bredband ofta är operatörsbundna, vilket gör att du inte kan använda routern med ett abonnemang från en annan operatör.

Vad kostar en router för mobilt bredband?

Routers för mobilt bredband tillverkas av många olika leverantörer (exempelvis Netgear, Asus, och TP-link) och finns i olika prisklasser.

Priset varierar beroende på användningsområde, kapacitet (LTE Cat standard), funktionalitet och design och ligger mellan ca 600 kronor upp till 8000 kronor.

Om du inte har tillgång till fast bredband via fiber, bredband via ADSL eller bredband via Kabel-TV och vill använda mobilt bredband i hemmet kan det vara värt att satsa på en stationär variant med högre prestanda och samtidigt välja ett abonnemang som ger dig “obegränsat mobilt bredband”.

Ska du enbart använda mobilt bredband för att kunna få tillgång till internet på din bärbara dator under en begränsad tid, exempelvis när du reser, så kan det räcka det med en mindre och billigare variant. Kanske räcker det då dessutom att välja ett abonnemang med begränsad surfpott (data).

Mobil router bäst i test ✅

I takt med att 4G-nätet byggts ut har hastigheterna för mobilt bredband ökat väsentligt. Detta har gjort att marknaden för mobilt bredband och utbudet av router för mobilt bredband exploderat.

Som tur är görs det löpande tester av nya modeller av mobilt bredband router och de som är bäst i test för olika ändamål rankas löpande.

Vi har valt att dela in routers för mobilt bredband i fem kategorier baserat på resultaten från tester utförda av PC för Alla, Inspekto.se och produktexperter.se:

 • Mobilt bredband router bäst i test
 • Bästa portabla router för (4G) mobilt bredband oavsett pris
 • Bästa hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris
 • Bästa budgetalternativ inom respektive kategori

Och vinnarna är:

 • Mobilt bredband router bäst i test: Netgear Nighthawk M1
 • Bästa portabla router för (4G) mobilt bredband oavsett pris: Netgear Nighthawk M2
 • Bästa hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris: ASUS RT-AX88U
 • Bästa billiga portabla router för (4G) mobilt bredband: TP-Link M7350
 • Bästa billiga hemmarouter för (4G) mobilt bredband oavsett pris: Huawei B535-232

Sammanfattning

 • Mobilt bredband via 4G-nätet är ett bra alternativ till den som inte kan eller vill ha fast bredband.
 • Simkort med begränsad surfpott eller ett abonnemang som ger obegränsat mobilt bredband används för att koppla upp sig mot mobilnätet (4G).
 • En router för mobilt bredband gör det möjligt att surfa var du befinner dig är så länge du har god täckning i operatörens nät.
 • Om du surfar via 4G-nätet är det ligger hastigheterna mellan 10 och 54 Mbit/s.
 • Med en stationär router för mobilt bredband kan hela familjen få tillgång till mobilt bredband i hemmet.
 • En portabel (bärbar) router för mobilt bredband fungerar både i hemmet och om man vill kunna “ta med sig sitt bredband” och ha snabbt bredband i sommarstugan/fritidshuset eller utomlands
 • Portabla (bärbara) router för mobilt bredband är uppladdningsbara och har olika batteritid.
 • Leverantörerna använder ofta olika benämningar på samma typ av router vilket kan vara förvirrande – det viktiga att tänka på hur man kommer använda routern.
 • Operatörerna erbjuder olika paket med och utan router för mobilt bredband men det går även att köpa en "olåst" router för mobilt bredband som går att använda oavsett operatör och simkort.
 • En bra, icke operatörsbunden (olåst) router för mobilt bredband kostar mellan 600 kronor upp till 8000 kronor.
 • Enligt tester utförda av tre olika aktörer är Netgear Nighthawk M1 bäst i test av router för mobilt bredband.