Hur viktigt är snabbt bredband för gaming?

internet speed gaming

Här går vi igenom vad som gäller vid val av internethastighet för gaming. Vi besvarar frågor som; Hur viktigt är snabbt internet för gaming? Vilken internethastighet krävs för olika spelkonsoler och spel? Vi ger även tips för en bättre gamingupplevelse och hur man hittar bästa bredbandet för gaming.

Internethastighet och gaming

Alla som spelar spel online vet att en snabb och stabil internetuppkoppling (”bra lina”) är avgörande för gamingupplevelsen och i slutändan för resultatet när man spelar. Det spelar ingen ju ingen roll om man har en reaktionsförmåga som är på topp om man sinkas av en långsam uppkoppling som riskerar ge intermittent latens och lagg.

För att inte tala om hur lång tid en uppdatering av ett spel kan ta om bredbandet inte har tillräckligt hög nedlapddningshastighet. Generellt sett kan man säga att ju snabbare internetuppkoppling man har, desto smidigare och bättre blir gamingupplevelsen.

Vilken typ av bredband ska man välja för gaming?

För den som håller på mycket med gaming är ett snabbt fast bredband en klok investering. Bredband via fiber, till exempel, möjliggör hög bandbredd och låg latens, vilket förbättrar gamingupplevelsen avsevärt. Även bredband via fiberkoax (kabel-tv-nätet) möjliggör snabba ned- och uppladdningshastigheter och fungerar därför bra för den som håller på med gaming.

Om någon i hushållet spelar "multiplayer-spel" samtidigt som andra i hushållet surfar eller streamar på andra enheter (tänk laptops, smarta TV-apparater, mobiler etc.) kommer en snabbare bredbandsanslutning krävas.

Den som letar efter det perfekta gaming-bredbandet bör alltid ta hänsyn till hela hushushållets internetanvändning. Detta inkluderar antalet anslutna enheter och man gör när man är online. Till exempel, om du har fler än en spelkonsol igång, mobiltelefoner och Netflix i 4K på TV då behöver du troligtvis en snabbare anslutning. Se till att alla dessa enheter kan njuta av en smidig och responsiv onlineupplevelse.

Ned- eller uppladdningshastighet – vad är viktigast?

Det korta svaret är ja. Oftast behövs både hög ned- och upphastighet för en bra onlinegamingupplevelse. Detta eftersom en spelkonsol både skickar och tar emot stora mängder data när man spelar online mot andra i realtid. Online gaming bygger på en så kallad klient-servermodell, där konsolen skickar små mängder data (exempelvis spelarens kommandon) till spelservern, medan servern skickar spelets visuella data och ljuddata tillbaka till spelkonsolen.

Nedladdningshastigheten är avgörande för att ta emot denna data i realtid, medan uppladdningshastigheten är mindre kritisk eftersom mängden data som skickas från konsolen är relativt liten.

Om man föredrar att spela själv lokalt är behovet av större bandbredd mindre viktigt. Behovet av snabb ned- och uppladdningshastighet blir dock mer påtaglig för den som spelar så kallade multiplayer-spel.

Den som vill kunna ladda ner nya uppdateringar på ett snabbt och smidigt sätt gör klokt i att välja hög nedladdningshastighet.

Rekommenderad hastighet per spelkonsol

Idag finns en rad olika spelkonsoler på marknaden. Här har vi sammanställt en tabell som visar rekommenderade lägsta ned- och uppladdningshastighet för de mest populära spelkonsolerna, inklusive Nintendo Switch, Xbox och PlayStation.

Spelkonsol Min. hastighet ned Min. hastighet upp Max. latens
Nintendo Switch 3 Mbit/s 1 Mbit/s -
Xbox 3 Mbit/s 0,5 Mbit/s 150 ms
PlayStation 2 Mbit/s 2 Mbit/s -

Informationen om lägsta rekommenderade ned- och uppladdningshastighet samt information om maximal latens är inhämtad från respektive tillverkares support.

Vilken hastighet krävs för olika spel?

Varje spel är såklart unikt vilket gör att kraven på internethastighet varierar beroende på vilket spel man spelar. Nedan har vi sammanställt minimikraven för de mest populära videospelen så att man kan säkerställa att man har en internetuppkoppling som uppfyller dem.

Spel Min. hastighet ned Min. hastighet upp
Call of Duty: Warzone 3 Mbit/s 1 Mbit/s
Fortnite 3 Mbit/s 1 Mbit/s
League of Legends 2 Mbit/s 2 Mbit/s
World of Warcraft 1 Mbit/s 1 Mbit/s
Minecraft 1 Mbit/s 0,5 Mbit/s
Overwatch 5 Mbit/s 1 Mbit/s

Tips för en bättre gamingupplevelse

  1. Välj rätt bredband: Att välja rätt bredband är nyckeln till en bra gamingupplevelse. Många internetleverantörer rekommenderar hushåll som spelar spel online en nedladdningshastighet om minst 250 Mbit/s. Detta för att undvika att uppkopplingen blir för långsam under perioder då det är mycket trafik och när andra i hushållet använder uppkopplingen. Fast bredband via fiber eller kabel-tv-uttaget är de bästa alternativen för den som behöver en tillförlitlig och snabb uppkoppling.

  2. Använd Ethernet istället för WiFi: När man använder WiFi riskerar man avbrott och långsammare hastigheter jämfört med en anslutning med Ethernetkabel. En förlorad anslutning under bara några sekunder kan leda till störningar eller att man helt kopplas bort från ett online-spel.

  3. Stäng av andra enheter: Att stänga av andra enheter i hemmet kan ofta frigöra bandbredd i nätverket. Allt från en smart TV till en Amazon Alexa, använder bandbredd som kan minska prestandan för den som spelar online.

  4. Undvik VPN-tjänster: Idag är det vanligt att använda VPN (Virtual Private Network), bland annat för att öka säkerheten online. Vad många inte vet är att en VPN-uppkoppling kan påverka prestandan på anslutningen. Detta beror på att VPN adderar en extra plats som datan behöver färdas via innan den når sin destination. Detta gäller även när data tas emot från en spelserver.

  5. Stäng av applikationer som inte används: Om man använder en PC för att spela spel bör man överväga att stänga av applikationer som inte används. Till exempel kan man spara bandbredd genom att stänga webbläsare, sociala medier och e-postapplikationer.

  6. Förbättra hårdvaran: Alla spelkonsoler och datorer har begränsningar för hur snabbt den kan skicka och ta emot data. Dessa begränsningar påverkas av hårdvara, såsom nätverkskort, moderkort och skrivhastigheterna för lagring. Att byta ut hårdvaran i en PC kan förbättra prestandan när man spelar. Om man är ansluten via WiFi påverkar även valet och modell av router internethastigheten.

Hitta bästa bredbandet för gaming

På Bredbandsval.se kan man jämföra nykundserbjudanden på bredband från leverantörer som kan leverera sina tjänster på den specifika adress man bor på. Om fast bredband finns tillgängligt är det alltid att föredra om man håller på med gaming. Se vilka olika hastigheter och priser som gäller och beställ det bästa bredbandet för gaming idag.