Så konfigurerar man en router

Uppdaterad

installningar-wifi-router

För att optimera din routers prestanda och säkerhet, och i förlängningen skapa bättre förutsättningar för snabb och trygg surf kan det vara värt att tänka till lite extra när du installerar och konfigurerar din router. Här listar vi fyra tips för dig som ska installera, eller ändra inställningarna på, din WiFi-router:

Välj ett unikt nätverksnamn

Att välja ett unikt nätverksnamn (SSID) på din routers, eller repeaters, nätverk minskar risken för “konflikter” med andra WiFi-nätverk i närheten (exempelvis grannens WiFi).

Med ett unikt namn hindrar du din dator, eller annan ansluten enhet, att automatiskt återansluta till ett annat (tidigare använt) WiFi-nätverk. Undvik generiska namn som innehåller modellnamn som Asus, Linksys, Netgear, D-Link TP-Link, Google mesh etc.

Dölj inte nätverksnamnet

Ofta finns möjligheten att ställa in ett dolt nätverksnamn. Dolda nätverk har dock sämre säkerhet vilket i förlängningen kan leda till sämre prestanda och tillförlitlighet i nätverket.

Ställ in WPA2 personal

När du konfigurerar ditt trådlösa nätverks kryptering kan det finnas olika så kallade protokoll att välja mellan (WPA2, WPA, WEP, WPA-Personal etc.)

WPA2 Personal är fortfarande den starkaste krypteringen som erbjuds för WiFi-produkter och är i princip omöjligt att avlyssna eller ta sig in i som utomstående. Dessutom får du bättre prestanda i ditt nätverk. Om du har en äldre WiFi-produkt i nätverket som inte stöder WPA2 Personal kan du med fördel välja WPA/WPA2 (ibland även kallat WPA Mixed Mode eller WPA blandat läge).

Använd ett starkt lösenord

För att öka säkerheten i ditt nätverk är det bra att välja ett starkt lösenord när du ställer in eller vill byta lösenord på ditt WiFi. Om lösenordet är för enkelt att lista ut är risken att det blir enkelt för en obehörig att ta sig in på nätverket (så kallad WiFi-hacking) och komma åt känslig data med metoder som “sniffning” eller “kapning”.