Guide: Koppla in router till fiber

Uppdaterad

Bild på fiber router med röd kabel i WAN-uttaget, två kablar i portarna och en strömkabel.

Har du bredband via fiber? Oavsett vilken tillverkare som gjort routern och vilken internetleverantör du har fungerar installationen av fiber router i princip på samma sätt. Här hjälper vi dig som har bredband via fiber att koppla in din router.

Oavsett vilken internetleverantör som levererar ditt bredband och vilken router du använder fungerar installationen av en router för bredband via fiber ungefär på samma sätt. Här beskriver vi hur du som har fiber kopplar in routern – oavsett operatör.

Även om utseendet på router kan skilja sig beroende på tillverkare och modell så ser de flesta routers ungefär likadana ut på baksidan. Principen för hur den ska kopplas in är i alla fall densamma oavsett modell.

Följ steg 1 till 5 i denna enkla guide för att koppla in routern, oavsett om du vill surfa trådlöst via WiFi eller med nätverkssladd. Om du har en ny fiber-router (med obruten förpackning) kan du i princip vara säker på att all utrustning är med. Om inte behöver du kontrollera så att du har router, nätverkskabel av typen RJ-45 samt en strömsladd till routern.

Så kopplar du in router till fiber

Din router ska kopplas in i det första inkommande fiberuttaget i bostaden. Om du har en mediaomvandlare så räknas den som “första fiberuttag” och routern ska kopplas till detta nätverksuttag först.

  1. Se till att du har all utrustning och de nätverkskablar och den strömsladd du behöver. Om du vill surfa via nätverkskabel behöver du router, strömsladd och två nätverkskablar (en kortare mellan fiberuttaget och routern och en längre mellan routern och den enhet du vill ansluta). Om du vill surfa trådlöst via WiFi räcker det med en mellan fiberuttaget och routern.
  2. Koppla nätverkskabeln mellan ditt fiberuttag i väggen och den port på routern som är märkt “WAN” på routern (A). Om du inte hittar förkortningen “WAN” har porten oftast någon typ av internetsymbol alternativt en annan färg än de övriga nätverkskontakterna.
  3. Om du har en medieomvandlare kopplar du nätverkskabeln från port 1 på mediaomvandlaren till den porten som är märkt “WAN” på routern.
  4. Koppla nätverkskabeln mellan datorn (eller annan enhet du vill ansluta) och en port i din router (B).
  5. Koppla strömkabeln från eluttaget till routern (C) och tryck på routerns “av/på-knapp”.

Fiber router bild

Surfa trådlöst via WiFi

På undersidan av routern hittar du det nätverksnamn (network name) och lösenord (wireless key) som du behöver för att logga in på ditt WiFi och surfa trådlöst.

Om du vill logga in på routern

  1. Öppna en webbläsare och skriv in 192.168.0.1 (IP-adressen för de flesta routers).
  2. Ange användarnamn admin och lösenord (om routern inte är konfigurerad kan du prova att lämna fältet tomt eller använda lösen 1234)
  3. Klicka på OK eller Logga in.