Val av router för Wi-Fi - allt du behöver veta

mån 24 februari 2020

Wi-Fi är ju ett absolut måste för de flesta av oss då man slipper koppla sina enheter med nätverkskabel för att få tillgång till internet. Det är ofta inte helt enkelt att välja router, om nu inte internetleverantören redan inkluderar en router i sin kampanj som du beställer här på bredbandsval.se.

Det finns många bra routrar inom olika prisklasser och det finns även lite tips och trix för att få till en bra täckning hemma i bostaden. Läs gärna vårt blogginlägg om 5 tips för att förbättra din Wi-Fi.

Hushållets totala behov av räckvidd och hur mycket routern kommer användas bör styra val av trådlös router. Kartlägg därför hushållets samlade behov innan du undersöker vilka routrar som finns att köpa.

Vad innebär Wi-Fi?

Wi-Fi är en förkortning av Wireless Fidelity och innebär i praktiken en trådlös anslutningsmöjlighet till internet. Wi-Fi kallas också WLAN vilket är en förkortning av Wireless Local Area Network.

Vad gör en router?

En router är egentligen egen dator med processor och minne och som har till uppgift att sortera datapaket som kommer in skicka de vidare till ämnad mottagare. Vi har i ett annat blogginlägg gått igenom skillnaden mellan modem och router. Kort förklarat så ansluter modemet datorn till internet medan routern i sin tur tillåter att flera enheter kan dela samma internetanslutning. Ett modem behövs alltid om du vill ansluta till internet via ADSL eller via kabel-tv.

Vad ska jag tänka på när jag köper en router

Ingår det ingen router från internetleverantören när du beställer bredband så bör du ta ställning till följande när du ska välja router:

  • Vilken räckvidd behöver din router ha?
  • Hur många olika enheter ska anslutas till routern?
  • Hur hög hastighet behöver du egentligen?

En enkel tumregel är att en dyrare router ger en längre räckvidd.

Tips! Sök på din adress på bredbandsval.se så ser du vilka internetleverantörer som erbjuder bredband med router.

Vi på bredbandsval.se samarbetar också med Dustin gällande routrar om du vill köpa en egen och hos Dustin hittar du bra utrustning i alla prisklasser.

Vad betyder termerna?

Det finns många olika termer på funktioner och manicker kopplade till Wi-Fi och här går vi igenom några av de mest frekvent förekommande.

Repeater

Repeaters är ofta en snabb och enkel lösning för att få bättre täckning där det befintliga trådlösa nätverket inte når, exempelvis om det inte når ut i trädgården. En repeater tar emot en trådlös signal och skickar den sedan vidare trådlöst igen. Dock förstärker inte en repeater signalen, den repeterar bara själva signalen. Därav namnet.

Beamforming

Beamforming innebär att wifi-signalen fokuseras mot den enhet som själva routern kommunicerar med för tillfället. Detta innebär att man får högre signalstyrka och stabilare samt snabbare uppkoppling jämfört med traditionell en metod som istället sprider signalen i alla riktningar.

Mesh-nätverk

Ett mesh-nätverk ett förhållandevis enkelt sätt att förbättra ditt Wi-Fi i bostaden och kräver även lite skötsel och har hög stabilitet. Mesh-nätverket ger bättre och stabilare täckning tack vare att enheterna stärker upp varandra jämfört med ett traditionellt nätverk med accesspunkt, där man kopplas upp mot den för tillfället starkaste enheten.

Till alla blogginlägg