Öppna stadsnät

Uppdaterad 26 oktober 2021

Om du kan välja mellan ett flertal fiberleverantörer i din fastighet är du troligtvis ansluten till ett så kallat öppet fibernät. Fibernätet är finns då tillgängligt för de som anslutit sig på orten, eller i staden där du bor och kallas därför ofta öpnna stadsnät.

Bredband via öppna stadsnät finns i ett flertal svenska kommuner och städer. I denna artikel förklarar vi vad öppna stadsnät är, vad det innebär för dig som ansluten kund. Vi passar även på att förklara vad stängda, eller slutna stadsnät, innebär och ger tips på hur du smidigast beställer bredband i öppna stadsnät.


Jämför och beställ bredband i öppna stadsnät!


Vad är öppna stadsnät?

Stadsnätsförening i Sverige (SSNF) definierar ett öppet stadsnät så här:

"Ett öppet stadsnät är en infrastruktur som är tillgänglig för marknadens alla aktörer på likvärdiga villkor. Nätet är öppet för alla som vill hyra svartfiber och för alla som vill erbjuda tjänster i det aktiva nät där kommunikations-/transmissionstjänster tillhandahålls."

I öppna stadsnät konkurrerar tjänsteleverantörerna med sitt tjänsteinnehåll. Nätägaren, som ofta är kommunen, tillhandahåller svartfiber och/eller kommunikations-/transmissionstjänster till en kommunikationsoperatör. Kommunikationsoperatören i sin tur tillhandahåller ett aktivt fibernät för tjänsteleverantörerna att erbjuda sina tjänster i.

Så fungerar öppna stadsnät-2


Vad innebär detta för mig som konsument?

I öppna stadsnät kan du som ansluten kund fritt välja bland olika operatörer, även kallade tjänsteleverantörer. Beroende på vilket stadsnät du är ansluten till varierar antalet tjänsteleverantörer. Det kan finnas allt från tre till fler än 15 leverantörer i ett öppet stadsnät.

Även tjänsteutbudet varierar beroende på vilket stadsnät du är ansluten till. Det finns operatörer som endast levererar bredband och telefoni medan vissa levererar TV via bredband (så kallad IPTV). Utöver bredband, TV och telefoni finns det även tjänster för hemlarm, teknisk support i hemmet eller på distans, och back-up lösningar.

Beställ bredband via öppna stadsnät

Med vår söktjänst kan du jämföra och beställa bredband via öppna stadsnät oavsett var i Sverige du bor. Du behöver alltså inte bekymra dig över vilket stadsnät du är ansluten till – vi visar de priser som gäller på din adress.

Beroende på vilket öppet stadsnät du tillhör kommer erbjudanden och bredbandsleverantörer att variera.

Vilka öppna stadsnät finns det?

Bredbandval.se har lanserat en sida för stadsnät där både öppna stadsnät men även stängda nät finns listade. Du kan också läsa mer om detta arbete i vår bloggpost om stadsnätslistan.

Stängda nät

Det finns också de nät som enbart har en leverantör av bredband. Dessa kallas ofta för stängda, eller slutna, nät. Ofta är det de kommunala elbolagen som äger och driver dessa. I de stängda bredbandsnäten behöver du som konsument kontakta det stängda nätet direkt för att kontrollera om din adress är ansluten.

Stängda nät


Vad gör jag om jag inte är ansluten till ett öppet stadsnät?

Är du inte ansluten till ett öppet stadsnät eller ett stängt nät finns det dock ofta andra möjligheter till att få bredband. Du kanske kan få bredband via ADSL, via kabel-tv eller i alla fall via mobilt bredband. Via vår tjänst kan du söka på din adress och jämföra bredband för alla olika sätt att få bredband.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"