Svartfiber, allt du behöver veta

Uppdaterad

Fiber bredband

Här går vi igenom allt du behöver veta om svartfiber. Vad är det och hur fungerar det? Vilka aktörer är det som äger svartfiber och hur gör jag för att hyra den?

Vad är svartfiber?

Svartfiber är en fiberoptisk kabel, precis som vanlig fiber. Svartfiber är en passiv infrastruktur och kallas ”svart” då den är nedsläckt och saknar utrustning i ändarna som lyser upp fiber.

Företag hyr vanligtvis svartfibern av nätägaren (kallas ofta för nätgrossisten) och företaget placerar sedan egen utrustning vid ändarna för att sända och ta emot signaler som passerar genom fibern. Svartfiber används ofta när ett företag eller en organisation behöver extra hög kapacitet och säkerhet, eller vill använda fibern för exempelvis en proprietär programvara. Hastigheten som går att få i svartfiber uppgår vanligtvis till 10 Gbit/s.

Var kan jag hyra svartfiber och vad kostar svartfiber?

I Sverige finns flera olika leverantörer av svartfiber. De flesta stadsnät i Sverige erbjuder företagskunder svartfiber. Några exempel på företag och stadsnät som erbjuder svartfiber är:

För att få kostnaden för svartfiber för just ditt företag behöver du efterfråga offert från respektive stadsnät eller annan nätägare.

Fördelar med svartfiber:

  • Varje fiber transporterar bara just din trafik vilket ger dig frihet att själv bestämma precis hur ditt nät ska byggas upp.
  • Inga andra kunder har access till fibern.
  • Ditt företag kan få extra hög kapacitet och säkerhet då det bara är er data som transporteras i fibern.
  • Driftsäker och okänslig för elektroniska störningar, liksom ytterst svårt att avlyssna.
  • Kostnadseffektivt vid höga bandbredder.

Nackdelar med svartfiber:

  • Företaget behöver själv skaffa och underhålla aktiv utrustning som sköter kommunikationen.
  • Dyrare än att köpa in sig på en "vanlig företagslösning" hos en operatör.