Bredband till sommarstuga och fritidshus

Uppdaterad

bredband till sommarstuga och fritidshus

När man är i sommarstugan eller fritidshuset så kanske det inte alltid är läge för att surfa eller streama. Det ska ju fixas med huset, trädgården och allt annat. Men när kvällen kommer kan det såklart vara skönt att "koppla upp". Frågan är; hur löser man det här med bredband?

Här går vi igenom vad man ska tänka på när man behöver bredband till sommarstuga eller fritidshus. Vi förklarar olika tekniker och ger lite tips på hur man får en bra internetuppkoppling på landet.

Lite beroende på var sommarbostaden eller fritidshuset ligger finns det lite olika förutsättningar för att få fast bredband. Många områden har tidigare haft möjlighet till bredband via telejacket men när telestationerna stängts ner och kopparnätet tagits bort för att ersättas med bredband via fiber har ADSL avvecklats i många områden.

Fiber till sommarstugan

Många sommarstugeområden och skidorter i närheten av tätorter har redan blivit fibrerade och har tillgång till öppen fiber via olika öppna stadsnät.

Om inte kommunen redan grävt in fiber till området är det ofta aktörer såsom Telia Öppen fiber eller IP-Only som fått uppdraget att säkerställa att sommarstugeområden och populära skidorter får tillgång till snabbt och framtidssäkrat bredband.

Korttidsabonnemang för bredband

Då många operatörer erbjuder bredband utan bindningstid fungerar det i praktiken som ett korttidsabonnemang eller ett säsongsabonnemang för bredband. Sök på din adress och se vilka operatörer som erbjuder bredband utan bindningstid.

Dra in fiber till fritidshus

Om du inte har en fiberanslutning på din adress så finns det ofta goda möjligheter att dra in fiber till fastigheten. Det kostar vanligtvis cirka 20.000 kr att dra in fiber och vill man inte ta den investeringen finns ju vanligtvis mobilt bredband med bra täckning att tillgå också.

Mobilt bredband till sommarstugan

Mobilt bredband finns tillgängligt i de flesta delarna av vårt avlånga land. Flera av operatörerna erbjuder nu också obegränsat mobilt bredband (fri surf) vilket är perfekt när du vill koppla in din Apple TV eller Chromecast och streama under regniga dagar.

En stor fördel med mobilt bredband är att du kan ta med dig det även när du inte är i din fritidsbostad. Har du en husbil eller husvagn så fungerar mobilt bredband även där.

Tips! Vi har även en specifik sida för att enkelt jämföra mobilt bredband från olika internetleverantörer.

Innan du beställer mobilt bredband till sommarstugan bör du kolla upp så att operatören har bra täckning där du kommer vara. Det ser du enkelt genom att kolla i leverantörernas täckningskarta.

Som sagt, vår tjänst gör det enkelt att se vilka bredband du kan få. Det enda du behöver göra är att söka på din adress och välja bästa möjliga bredband till sommarstuga eller fritidshus.