Så påverkas bredband av åska och blixt

Uppdaterad

Åska och blixtar

Under våren och sommaren kan det åska en hel del i Sverige. Men hur farligt är det egentligen för bredbandet blixten slår ner? Här går vi igenom hur det fungerar för olika infrastrukturer (olika typer av bredbandsuppkopplingar) och vad du som konsument behöver tänka på.

Så påverkas bredband av åska

Eftersom bredband kan vara inkopplat via olika infrastrukturer och dessa reagerar olika på åska och blixt reder vi ut vad du bör ha koll på när åskan går beroende på vilken anslutning du har.

Kopparnätet och koaxialkabelnät

Både kopparnätet (telenätet) och koaxialkabelnätet (kabel-TV-nätet) leder ström. Därför är det extra viktigt att koppla ut all utrustning när åskan går om du har bredband via telejacket (ADSL) eller bredband via kabel-TV. Dra ut alla kablar från el-uttagen så fort du hör åskan.

Fibernät

För hushåll som har bredband via fiber är det lite annorlunda. Även om fiberkablar i sig inte leder ström, och därmed inte är känslig för åska och blixtnedslag, så finns det fortfarande annan elektronisk utrustning kopplat till nätverket som kan ta skada.

Eftersom det vanliga elnätet är känsligt för åska är rekommendationen att koppla ur utrustning såsom medieomvandlare, router, TV etc som kan ta skada när åskan går.

Om du upplever att ditt bredband slutat fungera efter kraftig åska eller ett blixtnedslag kan du kontakta din operatör för mer information.

Skydda ditt bredband vid åska

  • Dra ur sladdarna till samtlig elektronisk utrustning som är kopplat till elnätet.
  • Skaffa en jordfelsbrytare. Många bostäder är i dag utrustade med jordfelsbrytare. Om din bostad inte är det kan du skaffa en jordfelsbrytare. Detta är en billig försäkring och skyddar dig och din familj.
  • Använd mobiltelefonen för samtal eller surf. När du kopplat ur din IP-telefoni eller din vanliga telefon kan man istället använda sin mobiltelefon för att ringa eller använda internet.

När åskan är över

Ibland när åskan har gått och det har varit strömavbrott kan det ta ett tag innan din internetuppkoppling kommer igång igen.

  1. Koppla in all utrustning igen på samma sätt som tidigare
  2. Starta igång all utrustning
  3. Vänta några minuter
  4. Surfa!

Kontakta din operatör om din internetuppkoppling inte skulle fungera som den ska. Kontaktuppgifter till operatörerna.