Betala bredband via e-faktura

Uppdaterad

e-faktura

De flesta operatörer erbjuder idag möjligheten att betala bredbandet via e-faktura. Detta innebär att det inte blir någon fakturaavgift och därmed sparar man en slant.

Det finns ofta möjlighet att spara pengar när man jämför och byter bredband. Något som är lätt att glömma är att även valet av fakturametod påverkar månadskostnaden.

Alla internetleverantörer är skyldiga att skicka ut en faktura. När du beställer bredband kan du välja att få din räkning på posten som en vanlig pappersfaktura. Men det finns ofta även möjlighet att betala räkningen med e-faktura. Här går vi igenom e-faktura och förklarar hur du kommer igång och betalar ditt abonnemang med e-faktura.

Vad är e-faktura?

E-faktura, eller elektronisk faktura, innebär att du får räkningen till din dator eller mobil istället för på posten. Den elektroniska räkningen visas på skärmen och till skillnad från autogiro måste du godkänna fakturan innan den betalas via din bank på internet.

Du anmäler att du vill ha e-faktura via din internetbank.

Kom igång med e-faktura

För att få e-faktura istället för vanlig pappersfaktura eller e-postfaktura behöver du anmäla det hos din bank.

  1. Logga in på din internetbank
  2. Leta upp "e-faktura" och sök upp din operatör som betalningsmottagare.
  3. Om du ombeds att ange ditt kundnummer hittar du det så hittar du det på "Mina Sidor" hos operatören eller på dina tidigare fakturor. Vid osäkerhet kan du kontakta din operatör.

Operatören skickar sedan e-faktura vanligtvis en gång i månaden eller kvartalsvis och du godkänner via din bank.

Glöm inte att godkänna e-fakturan innan förfallodagen varje månad.

Hantera e-faktura

Du kan även stoppa betalningen via din banks internettjänst. Du kan även stoppa en betalning genom att kontakta betalningsmottagaren eller din bank direkt.

E-faktura vid byte av bank

Vid byte av bank följer tjänsten e-faktura tyvärr inte med per automatik till din nya bank. För att lösa detta så smidigt som möjligt ska du först avanmäla e-faktura hos din gamla bank och vänta några dagar för att sedan anmäla e-faktura i din nya bank.

Operatörernas kostnad för e-faktura

För de operatörer som erbjuder e-faktura är kostnaden 0 kr. För exempelvis Bredband2 så innebär e-faktura att det dras var 3:e månad istället för varje månad. Vill du ha e-faktura hos Bredband2 och att det dras pengar varje månad kostar det 10 kr/månad.

Operatör Kostnad
Telia 0 kr
Telenor 0 kr
Tele2 0 kr
Boxer 0 kr
Bredband2 0 kr (kvartalsvis)
Bahnhof 0 kr
Net at Once Erbjuds ej
Ownit 0 kr

Spara pengar med e-faktura

Många operatörer tar mellan 30 kronor och 50 kronor för att skicka en pappersfaktura. Genom att gå över på e-faktura sparar du ju det beloppet varje månad och du ser dessutom all historik när du loggar in på din internetbank.

Snabbkalkylator

30-50 kronor i månaden innebär mellan 360 kronor och 600 kronor på ett år. 30-50 kronor i månaden innebär mellan 3600 kronor och 6000 kronor tio år.

Helt otroligt mycket pengar att spara!

Fördelar med e-faktura:

  • Billigare då man slipper fakturaavgiften.
  • Mindre risk att fakturan "tappas bort" eller försvinner i högar av tidningar och räkningar i hemmet.
  • Mindre risk för fel då uppgifter som OCR-nummer, betalningsdag och belopp är förifyllda och riskerar inte att bli fel.
  • Bättre för miljön då pappersfakturan inte behövs.
  • Mer flexibelt då man inte behöver vara hemma och ta emot fakturan. Exempelvis på sommarsemestern då det är lätt att man missar fakturor.