Vad har jag för uttag för bredband hemma?

Uppdaterad 19 oktober 2021

Vi får ofta frågor kring olika uttag för bredband och TV i våra kunders bostäder och här går vi igenom de vanligaste uttagen och vad de ger för möjligheter till olika tjänster. Många bostäder, framförallt flerfamiljsbostäder, kan ha flera olika uttag och har vanligtvis då också möjligheten att köpa olika tjänster från de olika uttagen.


Jämför och beställ bredband på din adress!


Kabel-TV-uttag

Här är två exempel på kabel-tv-uttag. Störst leverantör av bredband via kabel-tv är Tele2 (tidigare Com Hem) i Sverige. Förutom bredband levererade Com Hem även digital-TV och IP-telefoni via uttagen.

kabeltvuttag 1

kabeltvuttag2

Tre hål i väggen

Kabel-tv-uttaget för Tele2 (tidigare Com Hem) kallas ofta också för "Tre hål i väggen", vilket syftar på de tre olika hålen och dess olika möjligheter att leverera tjänst.

De tre olika hålen är:

  • Data - här kopplar du in din router för att kunna få brebband
  • TV - hit kopplar du din TV med en antennsladd så att du kan ta emot TV-sändningar
  • FM - här kunde du tidigare koppla in din radio - men FM-sändningarna via kabel-tv har Com Hem slutat med sedan 2020.

Har du ett uttag med två hål betyder det att din adress inte är uppgraderad och att du därmed inte kan få bredband via kabel-tv-uttaget. Om någon av dina grannar däremot skulle ha ha ett vägguttag med skruvanslutning, men du saknar det, så kan det hända att du bor i ett fastighetsnät som uppgraderats men att du helt enkelt inte fått ett nytt uttag.

Nätverksuttag

När det finns fiber indraget i bostaden är det nätverksuttagen som man kopplar upp sin router eller annan utrustning mot. För bredband via fiber finns möjlighet att både få bredband, digital-TV (IPTV) och IP-telefoni. Det går ej att ta emot analoga TV-sändningar eller FM-radio via fibern eller nätverksuttaget.

nätverksuttag

nätverksuttag 2

I nätverksuttaget kan du koppla in din dator direkt via en nätverkskabel med en nätverkskabel. Vill du istället surfa via WiFi kopplar du in en fiber-router.

Telefonjack

Fram till 2014 var bredband via telefonjacket det vanligaste sättet att få bredband i bostaden. Nybyggda bostäder har inte denna infrastruktur indragen idag och hela kopparnätet i Sverige är under avveckling. Via telejacket finns möjlighet att, utöver telefoni, även få bredband och digital-TV (IPTV). Exempelbild på telefonjack:

telefonjack

För att göra om de analoga signalerna från telejacket till digitala signaler behöver du ett modem. Om du vill kunna surfa via Wifi behöver du även koppla in en ADSL-router. Läs mer om skillnaden mellan modem och router i vårt blogginlägg på temat.

Antennuttag för TV

För att ta emot marksänd digital-TV krävs en antenn på taket eller en antenn i bostaden kopplad till TV:n. Via uttaget kan även FM-radio tas emot. SVTs kanaler samt TV4 och TV6 tas emot okodat och det behövs bara en TV som har en digitalmottagare inbyggt. Ofta ser de vanliga antennuttagen uttagen för mottagning av marksänd TV ut så här:

antennuttag

Du behöver bara en vanlig antennkabel och en TV med ett antennutag så är du igång och kan titta på TV via antennuttaget.

Kombinationsuttag

Det finns också i vissa bostäder kombinationsuttag som både har nätverksuttag och antennuttag. Via dessa uttag finns möjlighet att koppla upp sig på nätverket för att ta emot bredband, IP-telefoni och digital-TV (IPTV) samt även möjlighet att ta emot digital-TV via marksändningar.

kombinerat nätverksuttag och antennuttag

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"