Digital TV, vad är det?

Uppdaterad

Digital curved TV med appar

Vi går igenom digital TV, vilka olika infrastrukturer du kan få digital TV genom och även vilka operatörer som erbjuder digital TV.

Här går vi igenom vad digital TV är, vilka olika infrastrukturer du kan få digital TV genom och även vilka operatörer som erbjuder digital TV.

Vad är Digital TV?

Digital television innebär att själva utsändningen av en TV-kanal sker i digital form. På tekniskt språk så innebär det att man använder digital modulation och komprimering för att sända ut ljud och bild.

Tips! Om du skaffar digital-TV får du bättre bild- och ljudkvalitet samt större möjligheter att välja det utbud som passar just dig.

Vad behöver jag för att kunna ta emot digital TV?

Idag finns det möjlighet att ta emot digitala tv-sändningar via flera olika infrastrukturer. De infrastrukturer som erbjuder digital tv är kabel-tv, satellit, fiber, DSL och marknätet.

Beroende på vilken infrastruktur du väljer för att ta emot digital TV få kan du komma att behöva en digitalbox för att få det att fungera.

Digital TV via bredband

Digital TV via bredband, eller IPTV, blir vanligare i Sverige i takt med att allt fler hushåll ansluts till snabbt och stabilt bredband via fiber. Om du inte har fiber kan det hända att du ändå kan ta emot digital tv via bredband, men då istället via telejacket.

Digital TV via fiber

För digital-tv via fiber behövs det en fristående digital-tv-box. Det finns många operatörer som erbjuder digital tv via fiber och några av de vanligaste är Telia, Telenor, Tele2 (tidigare Com Hem), Allente (tidigare Viasat), Sappa och Boxer. Digital TV via fiber erbjuder hög bildkvalitet, många olika storlekar på kanalutbud och även en hög driftsäkerhet.

Digital TV via DSL

Om du väljer att ha digital-tv via DSL (dvs. via telejacket) behövs det en fristående digital-tv-box. I Sverige är det bara Telia som erbjuder digital TV via DSL. Digital TV via DSL är en bra lösning och förhållandevis billigt sätt att få digital tv om du inte har tillgång till fiber eller kabel-tv.

Digital TV via kabel-tv

Kabel-tv finns oftast i bostadsrättsföreningar och flerfamiljshus. För dig som kör digital-tv via kabel-tv så kan du vanligtvis använda ett programkort i din tv och ansluta en vanlig antennkabel till tv-uttaget. (Detta kräver dock DVB-T2/C2-kompatibel tv). Du kan annars använda en fristående digital-tv-box. Den vanligaste operatören för kabel-tv är Tele2 (som tidigare hette Com Hem). Kvaliteten för bild och ljud är hög.

Digital TV via marknätet

Marknät är historiskt en väldigt vanlig metod för att ta emot TV, både analogt och digitalt. För dig som kör digital-tv via marknätet (dvs. via vanlig tv-antenn) så kan du vanligtvis använda ett programkort i din tv och ansluta en vanlig antennkabel till tv-uttaget. Detta kräver dock en DVB-T2/C2-kompatibel tv. Du kan annars använda en fristående digital-tv-box. Fördelen med marksänd tv är att det är förhållandevis billigt att installera. Boxer är den enda operatör i Sverige som erbjuder digital TV via marknätet.

Digital TV via satellit

Digital TV via satellit innebär att du har en parabol på taket som du tar emot satellitsändningar via. Om du väljer att ha digital-tv via satellit behövs det en fristående digital-tv-box. De operatörer som erbjuder digital tv via satellit i Sverige är Allente (tidigare Viasat och Canal Digital. Digital TV via satellit ger en fin bild och det finns också möjlighet att få HD-kanaler.

Fördelar med digital TV

Det finns flera fördelar med digital tv jämför med analog tv.

  • Bättre ljud- och bildkvalitet.
  • Möjlighet att få kanaler i HD-kvalitet.
  • Större kanalutbud och mer valfrihet.
  • Möjlighet at hyra film direkt hemifrån.
  • Elektronisk programguide – du kan se vilka program som kommer.
  • Möjlighet att spela in program (kräver dock en digitalbox med inspelningsmöjlighet).
  • Catch-up – ofta kan du se programmen 7 dagar bakåt i tiden.
  • Programarkiv – stora programarkiv där du kan se allt möjligt innehåll.
  • Ofta får du tillgång till operatörernas streaming-tjänster vilket innebär att du kan se kanalerna även på mobilen eller paddan.

Vilka operatörer erbjuder digital TV?

Vilken operatör du kan välja för digital TV beror på vilken eller vilka infrastrukturer som finns hemma hos dig.

Digital TV för villa

Bor du i en villa så kan du alltid installera en TV-antenn eller en parabol för att ta emot digital tv via marknätet eller via satellit. Har du fiber installerad kan du ofta beställa digital-tv via stadsnätet eller operatören som äger fibern. Vilka olika operatörer som finns tillgängliga via fiber beror på vilket stadsnät eller fibernät du är ansluten till. Det är inte så vanligt förekommande att det finns kabel-tv för villor, men det finns undantag.

Digital TV för lägenhet

I flerfamiljshus är det vanligt med både kabel-tv och fiber. Har du fiber installerad kan du ofta beställa digital-tv via stadsnätet eller operatören som äger fibern. Vilka olika operatörer som finns tillgängliga via fiber beror på vilket stadsnät eller fibernät du är ansluten till.

Har du digital tv via kabel-tv så är den vanligaste operatören Com Hem.