Frågor & svar

Vanliga frågor

Inom telekommunikation är bredband ett samlingsnamn för överföring av data med hög hastighet via olika infrastrukturer. Ett sätt är att få bredband är via kopparnätet (telefonledningen), vilket brukar kallas ADSL eller VDSL. Man kan också få bredband via kabel-tv, bredband via fiber, mobilt bredband och via bredband via satellit.

Bredband via ADSL eller "telejacket" är historiskt sett en vanligt förekommande form av fast bredband i Sverige. I folkmun säger man ofta att man har "bredband via kopparnätet" eftersom bredbandet använder det existerande telefonnätet för att transportera signaler. Vill du veta mer? Här finns allt du behöver veta om bredband via ADSL.

Mobilt bredband är en bredbandsteknik som möjliggör överföring av data med hög hastighet via mobilnätet. Datatrafiken skickas då med 4G-teknik, eller LTE (Long Term Evolution) som det ibland också kallas. Läs mer om mobilt bredband.

Om du har en fråga om din nuvarande bredbandsanslutning eller upplever problem eller driftstörning behöver du kontakta din leverantör. Kontaktuppgifter till de olika bredbandsleverantörerna hittar du här.

För att ta reda på vilka bredbandsleverantörer och bredbandstjänster som finns tillgängliga där du bor kan du enkelt jämföra bredband på din adress med vår gratistjänst.

Om du är osäker på om en adress har fiberanslutning och om du kan beställa internet via fiber räcker det med att söka på adressen här på Bredbandsval.se för att få svar.

När du söker på en adress hämtar vi in information om befintlig infrastruktur (bredbandsuppkopplingar) på den adressen och vilka typer av bredbandsabonnemang som finns tillgängliga. Allt presenteras i en överskådlig lista med leverantörernas aktuella hastigheter, priser och bindningstider.

Om du inte vet vilken internetleverantör du har finns det flera sätt att ta reda på det. Till exempel kan du använda Whoismyisp.org. Det är en gratistjänst som direkt presenterar vilken internetleverantör (bredbandsleverantör) du surfar från.

OBS! Om du vill testa vilken internetleverantör du har i din bostad är det viktigt att du är uppkopplad i hemmet (via sladd eller trådlöst) när du gör mätningen. Om du gör du mätningen via mobilens bredbandsuppkoppling, eller på jobbet, kommer tjänsten ange din mobiloperatör, eller den operatör din arbetsgivare har valt.

För fler tips, se vår bloggpost om hur du kan ta reda på vilken internetleverantör du använder.

Om du undrar hur snabb din nuvarande internetuppkoppling är kan du surfa in på Bredbandskollen.

Bredbandskollen är ett enkelt sätt att mäta din internethastighet och få hjälp att förbättra den. Klicka på "Starta mätningen" och vänta några sekunder för att få svar på din nuvarande nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Deras guide hjälper dig dessutom att förbättra din hastighet med handfasta tips.

Hastighet ner (nerladdningshastighet) beskriver vilken nedströmskapacitet ditt bredband har, det vill säga hur snabbt det går att ladda ner (ta emot) data och filer. Hastighet upp (uppladdningshastighet) beskriver uppströmskapaciteten, det vill säga hur snabbt det går att ladda upp (skicka) data, till exempel dokument och filer.

Bredbandsuppkopplingar kan vara antingen symmetriska eller asymmetriska. En symmetrisk uppkoppling har samma hastighet upp som ner, medan en asymmetrisk har olika hastigheter upp och ner (normalt sett snabbare ner än upp).

I Sverige förekommer främst tre olika tekniker för fast bredband. Utöver fast bredband finns också mobilt bredband, bredband via satellit och radiolänk.

Fiber

Allt fler får optisk fiberkabel hemdraget till sina hushåll. Det finns leverantörer som erbjuder hastigheter upp till 1000 Mbit/s. Fiber är den vanligaste uppkopplingsformen i Sverige för fast bredband.

Kabel-TV

Här används koaxial-kabel i fastigheten för att leverera internet. Detta är vanligt i flerfamiljshus. Den enskilt största operatören som använder sig av koaxial-kabel är Com Hem.

DSL

Med ADSL eller VDSL används det traditionella telefonjacket för att koppla upp sig. Maxhastigheten för nedladdning som erbjuds på den svenska marknaden är ca 60 Mbit/s.

Mobilt bredband

Mobilt bredband använder sig av mobilnäten för överföring av data. Operatörerna erbjuder mobilt bredband över 3G- och 4G-näten.

Stadsnät är bredbandsnät som är geografiskt begränsade, ofta till en stad eller en kommun. Stadsnäten byggs vanligtvis med optisk fiberkabel, vilket är en infrastruktur med mycket hög kapacitet och lång livslängd. Många stadsnät erbjuder tjänster för såväl bredband, TV som telefoni. Stadsnät kan vara öppna eller stängda. Läs mer om bredband via stadsnät.

Jämföra och välja bredband

Det går såklart att jämföra bredband på många olika sätt. Vi beräknar ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse. Jämförpriset per månad är summan av samtliga kostnader under bindningstiden (eller för första året då bindningstiden är kortare än så), utslaget per månad.

Vårt jämförpris ger dig en rättvisande bild eftersom det tar hänsyn till leverantörernas rabatter, bindningstider, o.s.v. Vi manipulerar inte resultaten på något sätt.

 • Vilka bredbandsleverantörer erbjuder tjänster på min adress? Du kan använda vår gratistjänst Bredbandsval.se för att se vilka leverantörer och erbjudanden som finns på din adress.
 • Vad kommer jag använda jag bredbandet till och hur mycket data kommer jag förbruka under en månad?
 • Har jag behov av att kunna ta med mig bredbandet när jag reser?
 • Vad tillåter min budget?
 • Vilken bindningstid fungerar för mig? Kommer jag bo kvar om ett halvår eller vill jag kunna säga upp direkt? Längre bindningstid ger ofta en lägre kostnad.

Vilken hastighet för nedladdning och uppladdning du behöver beror på flera saker. Frågor som påverkar ett hushålls behov är exempelvis:

 • Hur många man är i hushållet
 • Vad bredbandet huvudsakligen ska användas till

Finns det flera apparater som är uppkopplade trådlöst samtidigt ställer det också högre krav på hastigheten.

Enkelt förklarat så kräver e-post, sociala medier och vanliga hemsidor lägre hastigheter medan streaming av video via tjänster som till exempel Netflix, SVT Play och YouTube kräver mer.

För de flesta är nedhastigheten (hur snabbt man tar emot data) viktigast. Upphastigheten (hur snabbt man kan skicka data) blir viktigare för den som laddar upp exempelvis foton och filmer för lagring i nätet (exempelvis till tjänster som iCloud, Google Drive, Dropbox och OneDrive).

Du kan läsa mer om hur snabbt internet din bostad behöver i vår blogg.

Olika bredbandstyper ger olika maxhastigheter för nedladdning och uppladdning. Bredband via fiber och kabel-tv är de snabbaste alternativen, medan bredband via ADSL (kopparnätet) och mobilt bredband är något långsammare. Om du är osäker på vilken bredbandshastighet du behöver se vår bloggartikel med tips.

När vi pratar om bredband i hemmet menar vi oftast fast bredband men faktum är att det faktiskt även i hemmet går att välja mellan fast och mobilt bredband.

Här går vi igenom vad de olika uppkopplingsformerna av bredband innebär.

Fast bredband

Med en fast anslutning har du så kallad infrastruktur hemma som tillåter dig att ta emot bredbandsanslutning via fiber, kabel-TV och/eller telefonjacket. Till en fast bredbandsuppkoppling väljer sedan de flesta att koppla in en router för att du ska kunna få trådlöst nätverk (WiFi) i hemmet. De fasta bredband som erbjuds på den svenska marknaden begränsar inte mängden data som du kan ta emot eller skicka.

Mobilt bredband

Mobilt bredband är samma teknik som används i mobiltelefoner för att ta emot och skicka data. Du behöver endast en mobil router hemma som du kopplar upp dig mot när du vill ansluta till internet. Ett mobilt bredband är inte knutet till din adress så du kan ta med dig din mobila router till exempelvis sommarstugan eller husvagnen. De flesta abonnemang för mobila bredband på den svenska marknaden begränsar den mängd data som går att ta emot eller skicka. Datamängden kan köpas i olika stora paket.

Beställning och byte av bredband

Ja, det kan man! Vi hälper dig både att hitta, jämföra och beställa bredband – enkelt, tryggt och kostnadsfritt!

När du sökt på din adress får du upp en lista med leverantörernas erbjudanden på adressen som gör det enkelt att jämföra leverantörernas erbjudanden. När du klickar på "Beställ" kommer du direkt till en förifylld beställningssida där du bara behöver ange dina personuppgifter för att göra din beställning.

Eftersom vi samarbetar med leverantörerna ser vi till att din beställning går direkt till den leverantör du valt, så att leverantören kan aktivera tjänsten på önskat startdatum. Du får ett bekräftelsemail till den e-postadress du angivit med mer information.

Att välja bredband via bredbandsval.se kräver egentligen inga förberedelser, du behöver dock veta vilken adress du bor på.

Försäkra dig om att du inte är bunden hos din nuvarande leverantör. Ofta har abonnemangen endast 1 månads uppsägningstid. Detta kan du ofta se på din senaste faktura alternativt fråga kundtjänsten hos din nuvarande operatör.

Därefter kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra och byta bredbandsavtal på bredbandsval.se. I snitt lägger användarna mindre än 3 minuter på att jämföra och byta bredbandsavtal.

Nästan var tredje medborgare i Sverige har, eller har haft, betalningsanmärkningar, vilket ibland gör det svårare att skaffa bredband. Faktum är att leverantörerna har väldigt olika sätt att hantera detta på. Vi på bredbandsval.se ser bredband som en mänsklig rättighet och jobbar aktivt med att upplysa leverantörerna om denna problematik.

Om du har betalningsanmärkningar hos kronofogden och behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss på info@bredbandsval.se så ska vi se hur vi kan hjälpa dig!

Vid beställning av bredband via bredbandsval.se skickas din order direkt till vald leverantör, för aktivering på önskat startdatum. Du får även en bekräftelse till den e-postadress du angav i samband med beställningen.

Om du valt dagens datum som startdatum, eller beställer på helgen, kan det vara bra att känna till att leverantören kan ha viss handläggningstid då kreditupplysning etc. ska göras. I vissa fall kan det börja fungera inom några minuter.

Ångra beställning När du gör en beställning via bredbandsval.se har du alltid 14 dagars ångerrätt. Eftersom ordrar skickas automatiskt till leverantörerna behöver du som redan gjort en beställning via bredbandsval.se, men ångrat dig, kontakta den leverantör du valde. Du hittar kontaktuppgifter till leverantörerna här.

OBS! Om du har begärt att operatören ska påbörja leverans av tjänsten under ångerperioden är du skyldig att betala både fasta- och rörliga avgifter som avser de dagar abonnemanget varit aktivt samt den förbrukning som uppstått.

Ändra beställning När du gör en beställning via bredbandsval.se får du ett bekräftelsemail till den e-postadress du angav. Om du märker att något blev fel och du vill ändra hastighet, startdatum eller kontaktuppgifter så kan du kontakta oss med information om ditt ordernummer och vad ändringen avser så hanterar vi ändringen med leverantören.

Obs! Om det blev fel adress när du beställde behöver du göra en ny beställning på den rätta adressen, eftersom det inte finns någon garanti att du kan få samma tjänst på en annan adress.

När du gör ett aktivt val av bredbandsleverantör har du möjligheten att minska dina bredbandskostnader med tusentals kronor per år alternativt få en högre hastighet till motsvarande pris.

Dagens bredbandsmarknad är svårnavigerad med väldigt många produkter att välja mellan från många olika leverantörer. Varje konsument har egna unika förutsättningar på sin adress men även preferenser när det kommer till bredbandsanvändning och hastigheter, drift och säkerhet, kundservice och kundnöjdhet, villkor med mera.

Genom att använda bredbandsval.se kan du väldigt enkelt och helt kostnadsfritt göra ett aktivt bredbandsval och därigenom få bästa möjliga bredband baserat på dina preferenser.

Att byta leverantör är mycket enkelt: sök, jämför, välj och beställ direkt här på bredbandsval.se!

Operatören skickar hem eventuell utrustning till dig och du kan börja surfa hos den nya operatören.

Obs! Du bör se till att du inte redan är bunden hos en annan bredbandsleverantör innan du byter. Du måste själv säga upp ditt gamla avtal hos din nuvarande operatör.

Att byta bredbandsleverantör går väldigt snabbt. Efter att du sökt fram tillgängliga bredbandsleverantörer på din adress och gjort ditt val kommer vald leverantör att arbeta för att få igång tjänsten snabbast möjligast hemma hos dig.

För att garanterat undvika avbrott kan du välja ett visst överlapp mellan din gamla och nya operatör.

Att byta bredbandsavtal ska vara mycket enkelt. Det är just därför vi skapat bredbandsval.se. Vi söker efter, sammanställer och presenterar bredbandsalternativ som är tillgängliga på just din adress. bredbandsval.se erbjuder dig en helt kostnadsfri, enkel och lättanvänd tjänst.

Det kan kännas oroande att byta bredbandsleverantör. Det ska dock understrykas att bytet inte påverkar din tillgång till bredband. Den mest märkbara förändringen är att du får ett bättre bredbandsavtal.

Bytet genom bredbandsval.se medför inte någon extrakostnad för dig som kund.

OBS! Du måste se till att du inte redan är bunden hos en annan bredbandsleverantör innan du byter.

Om tjänsten

Bredbandsval.se är Sveriges tjänst för jämförelse av bredband på adress. Vår tjänst är oberoende och gratis att använda och gör det enkelt att hitta, jämföra och beställa bredband på sin adress. Allt du behöver göra är att söka på den adress du vill ha bredbandsuppkopplingen på, så letar vi upp aktuella erbjudanden med hastigheter, priser och villkor från internetleverantörer som kan leverera bredbandstjänster på din adress.

Oavsett om du ska flytta, leta alternativ till din nuvarande leverantör eller bara är nyfiken på vilket bredband du kan få på din adress hjälper vi dig att hitta bästa bredbandet för dig och spara tid och pengar.

När du vill beställa en produkt på nätet, te.x. ett par skor, spelar det ingen roll var du bor – produkten är densamma oavsett. Bredband funkar däremot lite annorlunda då utbudet och priset beror på vilken adress det gäller.

För att veta vilken infrastruktur som finns (t.ex. DSL, Kabel-TV eller Fiber), vilka leverantörer som levererar tjänster, vilken internethastighet du få och vad det kostar för dig krävs en exakt adress (postnummer räcker inte). Vi presenterar aktuella erbjudanden med operatörernas uppdaterade priser och låter dig jämföra och beställa direkt – enkelt, tryggt och kostnadsfritt!

Kort svar: Ja!

När du söker på en adress hämtas aktuell information om leverantörer, hastigheter, priser och villkor in direkt från leverantörerna, vilket gör att informationen om kampanjerna är uppdaterade i reltid. Ibland händer det att det smyger sig in fel i leverantörernas adressregister så att det ser ut som att fiber finns, trots att det inte gör det.

Vidare kan det ibland dröja innan leverantörerna får information om att adressen är uppkopplad, vilket gör att en adress som nyligen fått fiberanslutning inte får några resultat från leverantören.

Det finns också så kallade stängda nät i Sverige som ej är anslutna till bredbandsval.se ännu. Dock så arbetat vi hela tiden med att ansluta nya nät oavsett hur små de är.

Bredbandsval.se är en oberoende tillgänglighets- och jämförelsetjänst för bredband. Vi jämför de största bredbandsoperatörerna (som flest svenskar väljer) och som uppfyller våra krav på kvalitet, kundservice och smidighet i beställning. För tillfället är det möjligt att jämföra och beställa bredband på Bredbandsval.se från följande leverantörer:

 • Telia
 • Telenor
 • Boxer
 • Bredband2
 • Tele2
 • Hallon
 • Net at Once
 • Ownit
 • Sappa
 • VK Media
 • Tre

Om du är leverantör och intresserad av att finnas med på Bredbandsval.se ber vi dig kontakta oss på info@bredbandsval.se.

Nej. Bredbandsval.se är ingen tjänsteleverantör eller operatör och skickar därför aldrig några fakturor till dig som konsument. Vi hjälper dig däremot gärna att hitta och beställa bästa bredbandet för dig så att du kan välja bredbandsleverantör i lugn och ro.

Om du har feedback eller en fråga som gäller vår tjänst är du välkommen att kontakta oss på info@bredbandsval.se.