Frågor & Svar

Vanliga frågor

bredbandsval.se är Sveriges tjänst för jämförelse av bredband på adress. Tjänsten är ett enkelt och objektivt verktyg för att underlätta krångliga jämförelser och byten av bredbandsleverantörer. Allt du behöver göra är att fylla i din adress, så söker vår val fram de bästa erbjudandena på din adress.

bredbandsval.se förmedlar en opartisk jämförelse av bredbandstjänster som du kan få på en viss adress och hjälper dig att spara tid och pengar.

När du köper en produkt på nätet spelar det ingen roll var du bor – produkten är densamma oavsett. Bredband är lite annorlunda då utbudet och priset varierar mellan adresser. För att veta vilka bredband du kan få, hur snabbt det kan gå och hur mycket det kostar för dig krävs en exakt adress (postnummer räcker inte). Vi presenterar rätt priser (samma som leverantörerna) och låter dig beställa direkt!

Informationen på vår sida kontrolleras vid varje ny sökning och kvalitetssäkras löpande så att det är samma pris som leverantörerna visar på sina hemsidor.

Jämförpriset som visas i kr per månad är summan av kostnader för första året (fasta startavgifter samt månadskostnader), utslaget över bindingstiden (eller första året, då bindningstiden är kortare än ett år).

Intresset för bredbandsval.se från tjänsteleverantörer har varit väldigt stort så endast de som uppfyller våra krav på kvalitet, teknik och kundservice kommer komma med. För tillfället jämför vi bredband från A3, Bahnhof, Boxer, Bredband2, Bredbandsbolaget, Com Hem, Hallon, NetAtOnce, Ownit, Telia, Telenor, Tre och Universal Telecom.

Om du är leverantör och intresserad av att vara med på bredbandsval.se ber vi dig kontakta oss på info@bredbandsval.se.

Bredband

I Sverige förekommer främst tre olika tekniker för fast bredband. Utöver fast bredband finns också mobilt bredband.

Fiber

Fler och fler får optisk fiberkabel hemdraget till sina hushåll. Det finns leverantörer som erbjuder hastigheter upp till 1000 Mbit/s. Fiber är den vanligaste uppkopplingsformen i Sverige för fast bredband.

Kabel-TV

Här används koaxial-kabel i fastigheten för att leverera internet. Detta är vanligt i flerfamiljshus och det enskilt största operatören som använder sig av koaxial-kabel är Com Hem.

DSL

Det traditionella telefonjacket används för att koppla upp dig. Maxhastigheten för nedladdning som erbjuds på den svenska marknaden är ca 60 Mbit/s.

Mobilt bredband

Mobilt bredband använder sig av mobilnäten för överföring av data. Operatörerna erbjuder mobilt bredband över 3G- och 4G-näten.

När vi pratar om bredband i hemmet menar vi ofta fast bredband men faktum är att det faktiskt, även i hemmet, går att välja mellan fast och mobilt bredband.

Här går vi igenom vad de olika uppkopplingsformerna av bredband innebär.

Fast bredband

Med en fast anslutning så har du s.k. infrastruktur hemma som tillåter dig att ta emot bredbandsanslutning via fiber, kabel-TV och/eller telefonjacket. Till en fast bredbandsuppkoppling väljer sedan flertalet att koppla in en router för att du ska kunna få trådlöst nätverk (WiFi) i hemmet. De fasta bredband som erbjuds på den svenska marknaden är ej begränsade i datamängd som du kan ta emot eller skicka.

Mobilt bredband

Mobilt bredband är samma teknik som används i mobiltelefoner för att ta emot och skicka data. Du behöver endast en mobil router hemma och sedan kopplar du upp dig mot denna när du exempelvis vill surfa. Ett mobilt bredband är inte knutet till din adress och du kan således ta med dig ditt mobila bredband till exempelvis sommarstugan eller husvagnen. De flesta mobila bredband på den svenska marknaden är begränsade i datamängd som går att ta emot eller skicka. Datamängden kan köpas i olika stora paket.

Nedhastighet beskriver vilken nedströmskapacitet ditt bredband har – hur snabbt det går att ladda ner/ta emot data och filer. Upphastighet beskriver uppströmskapaciteten - hur snabbt det går att ladda upp/skicka dokument och filer.

Vilken hastighet för nedladdning och uppladdning du behöver beror ofta på

 • Hur många man är i hushållet
 • Vad bredbandet huvudsakligen ska användas till

Finns det flera apparater som är uppkopplade trådlöst samtidigt ställer det också högre krav på hastigheten. Enkelt förklarat så kräver e-post, sociala medier och vanliga hemsidor lägre hastigheter medan streaming av videos via tjänster som exempelvis Svt play kräver mer. För de flesta är nedhastigheten (hur snabbt man tar emot data) viktigast. Upphastigheten (hur snabbt man kan skicka data) blir viktigare för den som laddar upp exempelvis foton och filmer för lagring i nätet (t.ex. till tjänster som iCloud, Google Drive, Dropbox och OneDrive).

 • Vilka leverantörer kan erbjuda tjänster på min adress? Använd bredbandsval.se för att se vilka leverantörer som kan erbjuda bredband på just din adress.
 • Vad använder jag bredbandet till och hur mycket data förbrukar jag under en månad?
 • Har jag behov av att kunna ta med mig bredbandet när jag reser?
 • Vad tillåter min budget?
 • Vilken bindningstid fungerar för mig? Kommer jag bo kvar om ett halvår eller vill jag kunna säga upp direkt? Längre bindningstid ger ofta en lägre kostnad.

De flesta av oss använder WiFi via det fasta bredbandet när vi surfar hemma. För att kunna surfa trådlöst hemma behövs en router. Fördelen med att surfa med din telefon/surfplatta via fast bredband är att ingen mobildata förbrukas då. Ofta går det också snabbare att surfa via WiFi istället för via mobilnätet.

Bredbandskollen.se är ett enkelt sätt för dig att mäta din internethastighet. Deras guide hjälper dig dessutom att förbättra din hastighet med handfasta tips. Tänk på att trådlöst internet gör att din hastighet försämras. Hastigheten som anges på de fasta bredbanden är den du får när du ansluter din device med sladd.

Byta

När du gör ett aktivt val av bredbandsleverantör har du möjligheten att minska dina bredbandskostnader med tusentals kronor per år alternativt få en högre hastighet till motsvarande pris.

Dagens bredbandsmarknad är svårnavigerad med väldigt många produkter att välja mellan från många olika leverantörer. Varje konsument har egna unika förutsättningar på sin adress men även preferenser när det kommer till bredbandsanvändning och hastigheter, drift och säkerhet, kundservice och kundnöjdhet, villkor med mera.

Genom att använda bredbandsval.se kan du väldigt enkelt och helt kostnadsfritt göra ett aktivt bredbandsval och därigenom få bästa möjliga bredband baserat på dina preferenser.

Att byta leverantör är mycket enkelt: sök, jämför, välj och beställ direkt här på bredbandsval.se!

Operatören skickar hem eventuell utrustning till dig och du kan börja surfa hos den nya operatören.

Obs! Du bör se till att du inte redan är bunden hos en annan bredbandsleverantör innan du byter. Du måste själv säga upp ditt gamla avtal hos din nuvarande operatör.

Att byta bredbandsleverantör går väldigt snabbt. Efter att du sökt fram tillgängliga bredbandsleverantörer på din adress och gjort ditt val kommer vald leverantör att arbeta för att få igång tjänsten snabbast möjligast hemma hos dig.

För att garanterat undvika avbrott kan du välja ett visst överlapp mellan din gamla och nya operatör.

Att välja bredband via bredbandsval.se kräver egentligen inga förberedelser, du behöver dock veta vilken adress du bor på.

Försäkra dig om att du inte är bunden hos din nuvarande leverantör. Ofta har abonnemangen endast 1 månads uppsägningstid. Detta kan du se på din senaste faktura alternativt fråga kundtjänsten hos din nuvarande operatör.

Därefter kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra och byta bredbandsavtal på bredbandsval.se. I snitt lägger användarna mindre än 5 minuter på att jämföra och byta bredbandsavtal.

Att byta bredbandsavtal ska vara mycket enkelt. Det är just därför vi skapat bredbandsval.se. Vi söker efter, sammanställer och presenterar bredbandsalternativ som är tillgängliga på just din adress. bredbandsval.se erbjuder dig en helt kostnadsfri, enkel och lättanvänd tjänst.

Det kan kännas oroande att byta bredbandsleverantör. Det ska dock understrykas att bytet inte påverkar din tillgång till bredband. Den mest märkbara förändringen är att du får ett bättre bredbandsavtal.

Bytet genom bredbandsval.se medför inte någon extrakostnad för dig som kund.

OBS! Du måste se till att du inte redan är bunden hos en annan bredbandsleverantör innan du byter.

Jämföra

Det går att jämföra bredband på många olika sätt. Vi beräknar ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse. Jämförpriset per månad är summan av samtliga kostnader under bindningstiden (eller för första året då bindningstiden är kortare än så), utslaget per månad.

Vårt jämförpris ger dig en rättvisande bild eftersom det tar hänsyn till leverantörernas rabatter, bindningstider, o.s.v. Vi manipulerar inte resultaten på något sätt.

Informationen på vår sida kontrolleras vid varje ny sökning och kvalitetssäkras löpande så att det är samma pris som leverantörerna visar på sina hemsidor.

Kontakt

bredbandsval.se är ingen tjänsteleverantör. Om du har en fråga om din bredbandsanslutning ber vi dig kontakta din leverantör. Leverantörerna nås på:

Alltele: 0910-79 80 00

Bahnhof: 010-510 00 00

Boxer: 0771-21 10 00

Bredband2: 0770-811 000

Bredbandsbolaget: 0770-777 000

Com Hem: 90 222

Ownit: 08-525 07 300

Telia: 90 200

Universal Telecom: 0771-85 00 00

Vi välkomnar möjligheter att kommentera eller förse er med data och insikter gällande många frågor rörande bredband.

Du når oss enklast genom att skicka ett mail till info@bredbandsval.se

Beställa

Börja med att tänka igenom hur era behov ser ut i hushållet och gå sedan igenom följande frågeställningar:

 • Vad använder vi bredbandet till?
 • Hur snabbt behöver bredbandet vara?
 • Hur mycket datatrafik används per månad?
 • Behöver bredbandet vara mobilt?
 • Vad får det kosta?
 • Vill vi ha med eller utan bindningstid?
 • Behöver vi en ny router? Det ingår i vissa erbjudanden.

Fasta bredband har förmånen att de har obegränsad datamängd men de är exempelvis inte flyttbara mellan hemmet och sommarstugan eller husvagnen.

Mobila brandband är ju som namnet antyder just mobila. Ofta har dessa bredband ett kapacitetstak i datatrafik och beroende på hur mycket du använder bredbandet kan detta komma att förbrukas. Strömmad video är det som kräver mest dataöverföring men även strömmad musik förbrukar en hel del.

Bindningstid kan för vissa klinga negativt men ofta är det så att operatören har väldigt förmånliga priser om man kan tänka sig att binda abonnemanget i exempelvis 12 månader.

Obs! Du måste se till att du inte redan är bunden hos en annan bredbandsleverantör innan du byter.

Efter att du skickat din beställning via bredbandsval.se kommer din leverantör att arbeta för att få igång tjänsten så snabbt som möjligt hemma hos dig (om du inte valt att tjänsten ska starta vid ett senare datum). I vissa fall kan det börja fungera inom några minuter. Om det inte skulle göra det kan man alltid ringa och be leverantören skynda på processen.