Streama film och TV, allt du behöver veta

Uppdaterad

TV med streamingtjänst

Tack vare internet, hypersnabb teknikutveckling och den ökade tillgången till stabil och snabb internetuppkoppling har streaming blivit en företeelse som ökat exponentiellt under de senaste åren.

På 30 år har vi gått från inspelade mixtapes på kassettband och videofilmer på VHS-band via samling av CD-skivor, minidiscs, Bluray och MP3-filer till att konsumera musik, TV och film online. Idag streamas både musik, film och spel och det finns både gratis streamingtjänster och streamingtjänster som kräver prenumeration och betalning.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2020, som tas fram varje år av Internetstiftelsen, använder 89% av de svenska internetanvändarna streaming- och playtjänster och hela 62% betalar för att streama från en musiktjänst.

Här förklarar vi konceptet streaming och svarar på frågor som; Vad är streaming? Hur skiljer sig streaming från nedladdning? Hur fungerar streaming, och vad krävs för att kunna streama?

Vad är streaming?

Streaming, att streama eller att “strömma”, är en teknik för överföring av digitalt ljud- eller videoinnehåll medan en användare lyssnar eller tittar. Material kan streamas från ett privat nätverk eller internet. Tekniken kan både användas vid uppspelning av lagrade filer, exempelvis från webbplatser, och för uppspelning av direktsänt innehåll vilket ibland kallas livestreaming.

För en slutanvändare är streaming den teknik som gör det möjligt att se videoinnehåll, lyssna på musik eller spela online (via internet) utan att behöva ladda ner hela mediefiler först.

Nedladdning vs. streaming

När du laddar ner filer från internet hämtas hela filen innan innehållet kan konsumeras. Då nedladdningen är klar kan innehållet som laddats ner spelas upp. Detta innebär även att en nedladdad fil finns kvar i den mottagande enheten tills användaren raderar den.

Om innehåll streamas däremot, kan en enhet eller mediaspelare börja spela upp digitalt innehåll (ljud eller video) innan hela filen har överförts.

Sändning vs. streaming

Traditionellt förknippas ordet sändning med en TV- eller radiosändning av traditionellt format, till exempel via radiovågor. Faktum är att sändning, eller broadcasting som är den engelska termen, egentligen bara ett samlingsnamn för distribution av ljud- eller videoinnehåll till en bred publik. Eftersom innehåll och kanalutbud numer erbjuds via streamingtjänster har termen streaming på senare tid blivit synonymt med sändning.

Hur fungerar streaming?

När du streamar tar du emot datapaket som innehåller videodata och ljuddata. Genom att bryta ner datapaket i mindre delar och tolka filerna del för del kan innehållet spelas upp som en video eller ljud i spelaren på en enhet (t.ex. en dator, surfplatta eller smartphone).

I stället för att ladda ner hela mediefilen först, som i fallet med nedladdning, överförs innehållet i datapaket några sekunder i taget och lagras på användarens enhet för att sedan spelas upp.

Eftersom användaren inte behöver ladda ner hela mediefiler för att konsumera innehållet, hjälper strömning till att spara lagringsutrymme samtidigt som det minskar tiden det tar att ladda ner (eller buffra) vilket förbättrar användarens upplevelse.

Olika typer av streaming

Egentligen är all mediekonsumtion som innebär att innehållet överförs till slutanvändaren i datapaket, istället för att laddas ner i sin helhet, streaming. Utöver videostreaming finns en rad andra användningsområden för streaming. Här är några exempel:

  • Livestreaming: Streaming av video- eller ljudinnehåll i realtid, via sociala media som Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok eller TV-sända sportevenemang etc.
  • Video game streaming: Med e-sportens ökade popularitet har livesändningar som streamas till en publik på plattformar som Twitch och YouTube där tittare kan se gamers som spelar TV-spel ökat markant.
  • Musik: Ljudfiler som streamas för att lyssna på musik - via plattformar som Spotify, SoundCloud och Tidal.
  • Podcasts: En annan form av ljudformat som ökat explosionsartat är poddar. En pod är “ljud on demand” och streamas bl.a. via Apple Podcasts, Acast, Spotify etc.

OTT streaming

Kanske har du hört begreppet OTT streaming? OTT är en förkortning av engelskans "over-the-top" och OTT streaming är ett samlingsnamn för tjänster och streamingplattformar där användare ges direkt access till streamat innehåll via internet. Ett exempel på en OTT streamingtjänst är Netflix som ju går att köpa utan ett TV-abonnemang.

OTT streaming kringgår på så sätt TV-leverantörerna och deras abonnemang inom exempelvis marksänd TV, kabel-tv, parabol tv etc., vilka traditionellt kontrollerat, paketerat och distribuerat innehållet som de önskat.

Man kan säga att OTT lägger sig som ett lager "på toppen av” övrigt innehåll och är därmed inte kopplat till ett traditionellt TV-abonnemang.

På senare tid har det blivit allt vanligare att TV-leverantörerna “paketerar” OTT streamingtjänster i sina bredbands- och TV-erbjudanden för att ge kunden ett mervärde när man beställer ett abonnemang. Att köpa bredband och TV och att dessutom få x antal månader fri tillgång till en populär streamingtjänst är ett sätt för leverantörerna att ge kunderna högre mervärde av tjänsterna tack vare bättre utbud och högre grad av valfrihet.

Många experter tror att denna utveckling kommer fortsätta och att OTT streaming på sikt i princip kommer att ersätta traditionell TV-distribution och leverantörernas TV-paket.

Streaming vs. TV-paket

Med ett allt större utbud av streamingtjänster, med olika inriktningar och variationer av titlar och rättigheter, ställer sig fler och fler frågan; Kan jag ersätta ett TV-abonnemang med streamingtjänster?

Svaret på den frågan beror såklart på hur ens tittande ser ut och vilka kanaler och vilket innehåll man behöver. Värt att tänka på innan man ens börjar titta på för- och nackdelar med streaming och TV-paket är att en stabil och snabb internetuppkoppling är en förutsättning för att streaming ska kunna ersätta ett TV-abonnemang via exempelvis kabel-tv eller parabol tv.

Fördelar med streaming

  • Du slipper betala för innehåll du inte vill ha: Många kanalpaket, även de mindre, består av en rad kanaler. Kanaler som du inte nödvändigtvis tittar på. Med streaming kan du plocka russinen ur kakan och endast betala för program och serier som du vill ha.
  • Kan bli billigare: Många streamingplattformar har en inriktning (exempelvis Disney plus med klassiska tecknade filmer och animerade filmer). Om du klarar dig på de fria kanalerna men vill säkerställa att barnen alltid kan se tecknat räcker det kanske med en streamingtjänst, vilket definitivt blir billigare.
  • Du kan titta överallt: Även om TV-leverantörerna gjort allt för att utveckla sina playtjänster för att du ska kunna streama innehållet är ett klassiskt TV-abonnemang ofta kopplat till en adress (TV-box och eventuellt en parabolantenn eller en kabel). En OTT streamingtjänst kan du däremot titta på i princip var du vill, vilket kan vara smidigt om man är på resande fot.

Nackdelar med streaming

  • Kan bli dyrt: Om ni är fler i hushållet med olika preferenser och väldigt specifika intressen (sport t.ex.) kan det krävas flera streamingtjänster för att alla ska bli nöjda. Medan TV-leverantörernas kanalpaket ofta är konstruerade för att ge en bredd av kanaler med nyheter, drama, film, nöje och eventuellt lite sport kan det bli svårt att få tillgång till allt om man enbart har en streamingtjänst. Många bäckar små brukar man ju säga.. Detta är även fallet med streamingtjänster. Har man både Netflix (för serierna), HBO Nordic (för de andra favoritserierna) och Discovery plus (för sporten) så blir det snabbt dyrt.

Innan du bestämmer dig för att ersätta ditt TV-abonnemang med streaming kan det vara smart att ställa sig följande frågor:

  • Har jag (eller kan jag få) bredbandet som krävs för en bra streamingupplevelse – en tillräckligt stabil och snabb internetuppkoppling för streaming?
  • Vilka kanaler/vilket innehåll kan vi inte vara utan?
  • Vilka streamingtjänster erbjuder kanalerna/innehållet vi inte kan vara utan?
  • Vad blir kostnaden för TV-paketet jämfört med totalkostnaden för de streamingtjänster som skulle behövas för att ersätta TV?

Vanliga frågor om streaming

Med nya företeelser kommer även en rad nya begrepp. Nedan försöker vi bringa klarhet i några av de vanligaste frågorna angående streaming.

Vad behövs för att kunna streama?

Till skillnad från linjär tv behöver man varken tv-box eller tv-antenn för att streama. Det enda som krävs är en enhet (såsom dator, surfplatta eller mobiltelefon) samt en snabb internetuppkoppling och åtkomst till en streamingtjänst. Beroende på vad man vill streama finns olika alternativ streamingtjänster, inklusive gratisalternativ som SVT Play, och prenumerationsbaserade tjänster så som Netflix.

Vad är buffring?

Buffring är processen, och väntetiden som kan uppstå, när man laddar en del av det streamade innehållet i förväg. Buffringen sker löpande, vilket gör att det kan uppstå kortare avbrott i anslutningen. Du kan bland annat se detta när du öppnar en YouTube-video videospelaren visar en “liggande ljusgrå stapel” som växer och som (förhoppningsvis) befinner sig några sekunder före uppspelningspunkten (där du är i videon). Buffring hjälper i situationer om nätverkshastigheten är lägre eller då det finns en risk att uppkopplingen förloras under kortare perioder.

Vilken hastighet behövs för streaming?

För att undvika buffring, och få en bra upplevelse när du streamar, är det viktigt att internetuppkopplingen är stabil och tillräckligt snabb. Läs mer om vilken hastighet du behöver för att streama i vår artikel om internethastighet.