6G – Sjätte generationens mobilteknik

Uppdaterad

6G

Den tekniska utvecklingen går minst sagt snabbt. Knappt har 5G-nätet börjat byggas ut på allvar innan det börjar pratas om 6G. Här förklarar vi vad 6G är, hur snabbt 6G kommer vara och när det förväntas introduceras på marknaden.

Vad är 6G?

6G (sjätte generationens trådlösa teknik) är efterföljaren till [5G](https://www.bredbandsval.se/bredband/5g “5G”). 6G-nätverket kommer att använda samma infrastruktur som 5G, men skiljer sig från 5G då det istället förväntas använda så kallade "ultrahöga radiofrekvenser".

6G förväntas nämligen täcka ett bredare spektrum och sträcker sig bortom de traditionella frekvensband som används idag. Spektrumet väntas omfatta så kallade mellanbandsfrekvenser från 7 till 15 GHz, inklusive band som 7,125-8,5 GHz, 10,7-13,25 GHz och 14-15,35 GHz.

Hur snabbt kommer 6G vara?

Tack vare användandet av ultrahöga radiofrekvenser förväntas 6G ge högre hastigheter och stödja kommunikation med så lite som en mikrosekunds latens, vilket är 1 000 gånger snabbare än en millisekund.

Även om det är för tidigt att säga exakt hur snabbt 6G kommer bli finns det dom som menar att den teoretiska maximala datahastigheten på 1 terabit per sekund (1 TB/s), alltså tusen gånger snabbare än 1 Gbit/s. Denna kapacitet och låga latens kommer att förbättra prestandan för 5G-applikationer och stödja nya innovativa applikationer inom trådlös uppkoppling, såsom självkörande bilar etc.

Med 6G väntas användare i princip kunna överföra data omedelbart. Det gör att man slipper buffring, fördröjningar och avbrott.

När kommer 6G?

Även om forskningen och utvecklingen av nästa generations mobilteknik påbörjades redan 2020 tror experter och myndigheter att det kommer dröja till 2030 innan 6G kommer att lanseras kommersiellt. Fram till dess kommer 5G-tekniken att fortsätta vidareutvecklas för möta de behov som finns.

Fördelar med 6G

Som alltid när ny teknik utvecklas är det viktigt att den ny tekniken ska kunna samexistera och vara kompatibla med tidigare generationer. 6G-nätverk ska därför kunna samexistera med 5G under en tid och kommer att innebära en betydande förbättring jämfört med tidigare generationer på flera sätt. Här är några av de funktioner som 6G kommer att ge:

Högre dataöverföringshastigheter

Medan 5G erbjuder överföringshastigheter 20 Gbit/s och en upplevd överföringhastighet på 100 Mbit/s kommer 6G kommer kunna leverera en maximal datahastighet på 1 Tbit/s och en upplevd överföringhastighet på 1 Gbit/s.

Lägre latens

6G kommer att minska latensen till mindre än 0,1 millisekunder, vilket möjliggör bättre funktionalitet för många tidskritiska tjänster och applikationer som kräver realtidskommunikation såsom fjärrkirurgi, kommunikation med självkörande bilar och industriell automation.

Utökat stöd för M2M

På samma sätt som 2G möjliggjorde SMS och 4G gav ett helt mobilt appsystem, kommer 6G att förbättra maskin-till-maskin-kommunikation. Med facit i hand gav 5G-tekniken främst snabbare [mobilt bredband via 5g](https://www.bredbandsval.se/mobilt-bredband/5g “mobilt bredband via 5g”) och bättre förutsättningar för IoT. Med 6G kommer förutsättningarna för maskin-till-maskin-kommunikation (M2M-anslutningar) förändras i grunden. Medan 4G- och 5G-nätverk stöder cirka 100 000 enheter respektive en miljon enheter per kvadratkilometer tros 6G kunna ansluta 10 miljoner enheter per kvadratkilometer.

Dessutom väntas 6G-tekniken höja precisionen i positionering till centimeternivå.

6G-nätverk och framtiden

6G antas bygga vidare på den grund som 5G har lagt, genom att förbättra och utöka möjligheterna för trådlösa nätverk. Med M2M i kombination med 6G-teknik finns det möjlighet att utveckla mobila mesh-nätverk, vilket tros kunna utöka täckningen i områden nära äldre mobilmaster.

Trots att 6G-nätverk inte förväntas vara operativa förrän tidigast 2030, har forskningen om sjunde generationens trådlösa teknologier (7G) redan börjat. 7G förväntas leverera datahastigheter upp till 46 Gbit/s, dubbla storleken på kanalerna till 320 MHz.

Tack vare integration med satellitnätverk tror man att 7G kommer bli tekniken som möjliggör global trådlös uppkoppling.