Vad innebär roaming?

Uppdaterad

roaming EU

I denna artikel kommer vi på Bredbandsval.se att guida dig inom roaming och vad det innebär och vilka kostnader det kan medföra.

Vad är roaming?

Roaming är när du använder din mobil eller ditt mobila bredband i ett annat land än där du normalt är. Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nätverk när du befinner dig i utlandet och använder din mobiltelefon för samtal, sms och data.

EU:s roamingregler gör det möjligt för dig att använda din telefon i ett annat EU-land (eller inom EES) utan att behöva betala extra. Du betalar samma belopp som du gör hemma för samtal (till mobil eller fasta telefoner), sms och surfning (inklusive musik- och filmströmning).

Om du tillbringar mer tid hemma eller använder din telefon mer hemma än utomlands, så gäller EU:s roamingregler när du reser inom EU. Det betyder att du inte behöver betala extra för att använda din mobil i ett annat EU-land. Det kallas för normal användning utomlands.

De nu gällande roamingreglerna inom EU började gälla i juni 2017.

Hur fungerar det med roaming för min operatör?

Det är inte obligatoriskt för operatörer att erbjuda roaming. Därför är det viktigt att du kontrollerar med din operatör för att ta reda på vad som gäller för ditt specifika abonnemang eller kontantkort innan du reser utanför landet.

Vad gäller för roaming när jag har obegränsad surf?

Om du har ett abonnemang med obegränsad surf till en fast månadskostnad, måste din operatör erbjuda dig en stor mängd surf i utlandet utan att ta extra betalt. Hur mycket surf du får beror på vad du betalar för ditt abonnemang.

Din operatör måste berätta för dig hur mycket surf du har tillgängligt utomlands. Om du använder mer surf när du är utomlands måste du betala extra. Avgiften får inte överstiga operatörernas pristak, vilket är 2 euro per gigabyte plus moms (2022).

Vad kostar det att surfa utanför EU och EES?

Du kan använda din mobiltelefon på samma sätt som inom EU i länder som tillhör EES (Island, Liechtenstein och Norge). Däremot gäller inte samma system för länder utanför EU och EES. Observera också att Schweiz inte ingår i EU eller EES.

Vissa operatörer väljer dock att tillämpa samma regler även i länder utanför EU och EES. Det kan bli dyrt att använda din telefon utanför EU och EES för att surfa på internet. För att undvika att få höga oväntade räkningar är det alltid bra att ta reda på priserna i förväg.

Alternativ till roaming

För att undvika höga roamingkostnader finns det flera alternativ. Här tipsar vi på Bredbandsval.se dig om tre olika sätt allt slippa eller minska roamingkostnader.

1. Använd WiFi: Surfa från WiFi på ett hotell eller café eller annat ställe som erbjuder WiFi.

2. Köp ett lokalt SIM-kort: Dra nytta av att du kan ringa och surfa för samma priser som folk som bor i landet.

3. Internationella roamingpaket: Många operatöer erbjuder speciella abonnemang för dig som reser mkt till utlandet och behöver nyttja mycket roaming.