Hotspot - så ansluter du dig till surfzon

Uppdaterad

wifi hotspot

Hotspots, även kända som Wi-Fi-hotspots eller surfzoner, är områden där man kan ansluta till ett öppet eller publikt Wi-Fi-nätverk med sin mobil, surfplatta eller laptop. Dessa zoner finns ofta på platser som kaféer, bibliotek, flygplatser, hotell och tågstationer, där man kan använda internet gratis eller för en liten avgift.

Användning av hotspot

Som privatperson kan du använda Wi-Fi-hotspots för surf, streaming av video, nedladdning av filer, eller arbete online utan att oroa dig för att förbruka din data från mobilt bredband. För att ansluta till bredband via en hotspot behöver man slå på Wi-Fi på din enhet och leta efter tillgängliga nätverk.

Välj nätverket som motsvarar hotspot-platsen (namnet brukar ofta vara skyltat eller går att fråga efter) och ange lösenordet om det krävs. Många hotspots är gratis att använda, medan vissa kan kräva en avgift eller att du är kund hos dem som erbjuder tjänsten.

Risker med hotspot

Trots bekvämligheten med Wi-Fi-hotspots finns det säkerhetsrisker. Eftersom dessa nätverk ofta är öppna eller har delade lösenord, kan de vara sårbara för övervakning och attacker från hackare. Angripare kan exempelvis avlyssna din internettrafik för att stjäla lösenord, bankuppgifter eller annan känslig information. De kan också sprida skadlig programvara eller skapa falska hotspot-nätverk för att lura användare att ansluta till dem.

Säkerhet vid användning av hotspots

För att skydda dig när du använder Wi-Fi-hotspots kan du använda dig av följande säkerhetsåtgärder:

  • Använd om möjligt VPN (Virtuellt Privat Nätverk): Ett VPN krypterar din internettrafik, vilket gör det svårare för obehöriga att avlyssna din data.
  • Håll dig till säkra webbplatser: Använd webbplatser som använder HTTPS, särskilt när du loggar in eller genomför transaktioner.
  • Undvik känsliga aktiviteter: Undvik att göra bankärenden eller andra aktiviteter som innebär känslig information när du är ansluten till en offentlig hotspot.
  • Inaktivera delning: Se till att fil- och skrivardelning är inaktiverat på din enhet för att förhindra obehörig åtkomst.
  • Anslut endast till pålitliga nätverk: Var skeptisk till nätverk som inte kräver lösenord eller som har misstänkt liknande namn till legitima hotspots.
  • Använd antivirusprogram: Se till att din enhet är skyddad med antivirus- och antispionprogramvara.

Tips: Här kan du läsa mer om hur du kan surfa säkert.