Guide: Titta på tv via mobilt bredband

Uppdaterad

tv via mobilt bredband

Med snabbt mobilt bredband och en bra router för mobilt bredband kan man använda mobilt bredband och ansluta en smart tv till internet för att streama tv. Här går vi igenom hur det funkar och vad man behöver tänka på.

Om man beställer mobilt bredband kan man ansluta en smart TV till en router för mobilt bredband – antingen via nätverkskabel eller trådlöst via WiFi.

Eftersom man tar emot tv-signalerna via bredbandet så ansluts en smart tv via WiFi på samma sätt som med traditionellt bredband. Följ stegen för att koppla in tv:n till WiFi:

  1. Gå till WiFi-inställningarna i tv:ns inställningar.
  2. Välj namnet på den mobila routerns nätverk i listan.
  3. Ange lösenordet (framgår oftast av undersidan på routern).
  4. Anslut tv till WiFi.

För en mer stabil internetanslutning kan det vara bättre att ansluta tv:n till routern via en Ethernet-kabel. De flesta routrar för mobilt bredband har idag Ethernet-portar, vilket innebär att de kan anslutas direkt till en enhet som en TV.

Checklista för tv med mobilt bredband

För att tv ska funka bra med mobilt bredband behöver man tänka lite extra när man väljer abonnemang. Innan man förlitar sig på ett mobilt bredband bör man särksilt betänka fyra punkter.

1. Hastighet

Mobilt bredband är snabbare än någonsin. Dock är det viktigt att tänka på att även om man har täckning i 4G, eller kanske till och med 5G, är det sällan hastigheten för mobilt bredband kan matcha en fast bredbandsanslutning.

Som användare vill man såklart slippa pixlig bild och buffringsproblem. För att säkerställa att man slipper det är det viktigt att internethastigheten inte understiger den rekommenderade lägsta hastigheten för streaming.

En bra 4G/5G-hemmarouter för mobilt bredband kan göra stor skillnad. Med mer kraftfulla antenner än i mindre mobila enheter och minirouter kan skillnaden i hastighet vara påtaglig.

Som vi nämnde tidigare är det också möjligt att ansluta vissa routers direkt till TV:n med en Ethernet-kabel. Om detta är ett alternativ kan det förbättra hastigheten.

2. Täckning och signalstyrka

För kunder som vill titta på en smart TV med en mobilt bredbandsanslutning är det viktigt att kontrollera operatörens täckning runt hemmet innan man tecknar ett avtal.

Mobil täckning och signalstyrka kan båda påverka hur lätt det är att strömma TV via en mobilenhet. Varje operatör presenterar täckningskartor sin webbplats för att ge kunder en uppfattning om hur bra täckningen är i deras område.

Det är dock viktigt att komma ihåg att signalstyrkan inte bara har med signalen som kommer till den mobila enheten eller routern – det handlar också om signalen som kommer från enheten till smart-TV:n (om den är ansluten via WiFi).

Här gäller några av de tips för bättre WiFi som vi skrivit om tidigare:

  • En mobil bredbandsrouter bör placeras på en central plats för att optimera signalstyrkan i hemmet. När det gäller streaming på en smart-tv är det om möjligt smart att placera routern i samma rum som tv:n.
  • Förbättra signalstyrkan ytterligare genom att placera routern på en hylla eller ett bord istället för på golvet.
  • Ta bort prylar och övrig elektronik bort från routern som kan hindra signalen att nå fram till tv:n. Detta är också en anledning till att det inte alltid är en bra idé att placera en router för nära TV:n.
  • Testa signalstyrkan genom att mäta den faktiska internethastigheten och bredbandsuppkopplingens stabilitet på en telefon eller surfplatta. Det borde hjälpa till att hitta bästa möjliga plats.

3. Mobildata och databegränsningar

För den som bara vill streama några timmars innehåll här och där kan det räcka med en mindre datapott.

Att använda ett begränsat mobilt bredbandsavtal för streaming av tv riskerar dock att leda till frustration när surfen ständigt måste fyllas på. Läs vår artikel om hur mycket surf man behöver för att streama i bra kvalitet.

Om man planerar att använda mobilt bredband regelbundet för att streama så är det dock obegränsat mobilt bredband som gäller.

Alla de stora leverantörerna av mobilt bredband erbjuder abonnemang med obegränsad data. Det man behöver kolla på är täckning, router och självklart pris per månad.

4. Övrig användning

En viktig grej att tänka på är att det mobila bredbandet används till annat än streaming till TV:n. Om man använder mobilt bredband istället för fast bredband, och flera personer dessutom ska dela på anslutningen så riskerar TV-upplevelsen att bli lidande.

Sammanfattning: TV via mobilt bredband

Att ansluta en smart-tv till ett mobilt bredband funkar oftast bra så länge man har en bra router för mobilt bredband som kan dela den mobila anslutningen med smart-tv och andra uppkopplade enheter samtidigt.

Det finns gott om erbjudanden på mobilt bredband. Vi läser dagligen in de senaste erbjudandena på mobilt bredband från åtta olika internetleverantörer, varav sex av dem erbjuder obegränsat mobilt bredband (med fri surf).