bredbandsval.se

Mobilt bredband

Vad innebär mobilt bredband?

Mobilt bredband innebär en uppkopplingsmöjlighet via mobilnätet. När Mobilt bredband används skickas all datatrafik via mobilnätet med i första hand 4G-teknik, eller LTE (Long Term Evolution) som det ibland också kallas.

Användning av mobilt bredband

Det finns flera olika sätt att tillgängliggöra sig internetuppkoppling via mobilt bredband.

  1. Simkort kan sättas i telefonen eller surfplattan. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling.
  2. Simkortet sätts in i ett 3G-modem eller 4G-modem (även kallad Dongle) för att kunna ansluta till en dator.
  3. Det finns också möjlighet att sätta ett simkort i en Router för att flera ska kunna dela på uppkopplingen.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Normalhastighet för mobilt bredband är 10-20 Mbit/s vilket räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streamad film.

Hur ser täckningen ut för mobila bredband?

Täckningen för mobila bredband är allra bäst i och runt storstäderna. För att se hur det ser ut mer i detalj kan man gå in på www.bredbandskartan.se och titta.

Datapotter för mobila bredband

Mobila bredband finns med både begränsade och obegränsade datapotter. Hur mycket datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har.

Fördelar med mobila bredband

Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är mobilt - du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.

Nackdelar med mobila bredband

Ofta har de mobila bredbanden begränsningar i datapotterna och i överföringshastigheten. Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om fastigheten du bor i har det indraget.

Tips! Vissa operatörer erbjuder möjligheten att behålla oanvänd surf till nästa månad.