Mobilt bredband

tor 11 april 2019

Vad innebär mobilt bredband?

Mobilt bredband innebär en uppkopplingsmöjlighet via mobilnätet. När Mobilt bredband används skickas all datatrafik via mobilnätet med i första hand 4G-teknik, eller LTE (Long Term Evolution) som det ibland också kallas.

I detta blogginlägg får du lära dig mer om hur du använder mobilt bredband, hur snabbt mobilt bredband är och hur teckningen. Vi tittat också lite närmare på datapotter och fördelar samt nackdelar med mobila bredband.

Användning av mobilt bredband

Det finns flera olika sätt att tillgängliggöra sig internetuppkoppling via mobilt bredband.

  1. Simkort kan sättas i telefonen eller surfplattan. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling.
  2. Simkortet sätts in i ett 3G-modem eller 4G-modem (även kallad Dongle) för att kunna ansluta till en dator.
  3. Det finns också möjlighet att sätta ett simkort i en Router för att flera ska kunna dela på uppkopplingen.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Normalhastighet för mobilt bredband med 4G-teknik är 10-20 Mbit/s vilket räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streamad film.

Hur ser täckningen ut för mobilt bredband?

Täckningen för mobila bredband är allra bäst i och runt storstäderna. För att se hur det ser ut mer i detalj kan man gå in på www.bredbandskartan.se och titta.

Datapotter för mobilt bredband

Mobilt bredband finns med både begränsade och obegränsade datapotter. Hur mycket datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har. Som en hjälp på traven har vi har gjort en guide som tittar på vad surfen räcker till.

Fördelar med mobilt bredband

Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är mobilt - du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.

Nackdelar med mobilt bredband

Ofta har de mobila bredbanden begränsningar i datapotterna och i överföringshastigheten. Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om fastigheten du bor i har det indraget.

Tips! Vissa operatörer erbjuder möjligheten att behålla oanvänd surf till nästa månad.

Beställ mobilt bredband

Genom att söka på din adress letar vi upp mobilt bredband som du kan få på din adress från olika operatörer. För vissa postnummer filtrerar vi bort mobila bredband med dålig täckning och därför förordar vi att du genomför en adressökning först.