Mobilt bredband

Uppdaterad 26 november 2020

Här går vi igenom allt du behöver veta om mobilt bredband. Vad är mobilt bredband? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för mobilt bredband i Sverige?


Tips! Här kan du beställa mobilt bredband direkt!


Vad innebär mobilt bredband?

Mobilt bredband innebär en uppkopplingsmöjlighet via mobilnätet. När Mobilt bredband används skickas all datatrafik via mobilnätet med i första hand 4G-teknik, eller LTE (Long Term Evolution) som det ibland också kallas.

I detta blogginlägg får du lära dig mer om hur du använder mobilt bredband, hur snabbt det är och hur teckningen ser ut. Vi tittat också lite närmare på datapotter och fördelar samt nackdelar med mobila bredband.

Användning av mobilt bredband

Det finns flera olika sätt att tillgängliggöra sig internetuppkoppling via mobilt bredband.

  • Simkort kan sättas i telefonen eller surfplattan. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling.
  • Simkortet sätts in i ett 3G-modem eller 4G-modem (även kallad Dongle) för att kunna ansluta till en dator.
  • Det finns också möjlighet att sätta ett simkort i en Router för att flera ska kunna dela på uppkopplingen.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Normalhastighet för mobilt bredband med 4G-teknik är 10-20 Mbit/s vilket räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streama film. Hastigheten är dock beroende på hur långt ifrån en station du befinner dig när du gör mätningen och hur många andra personer i området det finns som också använder datatrafik.

Hur ser täckningen ut för mobilt bredband?

Täckningen för mobilt bredband är allra bäst i och runt storstäderna. Vi har i ett blogginlägg beskrivit hur det fungerar med täckningskartor för mobila bredband. Täckningskartan visar alltså var man normalt har goda möjligheter att ringa och surfa.

Surfpotter för mobilt bredband

Mobilt bredband finns med både begränsade och obegränsade datapotter. Hur mycket datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har. Som en hjälp på traven har vi har gjort en guide som tittar på vad surfen räcker till.

När du vill jämföra mobilt bredband

För att hitta bästa möjliga mobila bredband för dig bör du jämföra dina alternativ. För att göra en riktigt bra jämförelse bör du i huvudsak titta på parametrarna täckning, surfpott, bindningstid och pris.

Täckning

Det viktigaste är ju täckningen, utan täckning hemma så är ju mobilt bredband värdelöst. Operatörerna erbjuder olika bra täckning i landet. Du måste därför se till att välja en operatör som använder ett mobilnät med bra täckning där du surfar som mest. Se blogginlägg om täckningskartor.

Mängden surf

Surfpotten ska ju täcka din internetanvändning per månad, varje månad. Du vill ju inte heller ha en för stor mängd surf och betala för mycket.

Bindningstid

Det finns mobilt bredband både med och utan bindningstid. Fördelen med bindningstid är att du ofta får en router på köpet eller att du får en lägre månadskostnad. Nackdelen med bindningstid är ju just att du är bunden under hela avtalsperioden.

Pris

När du vet vilken operatör som har bra täckning, har valt en datapott som passar dig så kommer ju också priset in i bilden. Se till så att du räknar in alla kostnader när du jämför abonnemang för mobilt bredband mellan olika operatörer.


Tips! Om du är nyfiken på vilka mobila bredband som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.


Fördelar och nackdelar med mobilt bredband

Fördelar

  • Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är mobilt - du kan ta med dig det mobila bredbandet var du än befinner dig. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.
  • Fungerar bra för streaming.
  • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Nackdelar

  • Ofta har mobilt bredbanden begränsningar i datapotterna. Dock finns det vissa mobila bredband med obegränsade datapotter.
  • Begränsningar i överföringshastigheten.

Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om fastigheten du bor i har det indraget.

Tips! Vissa operatörer erbjuder möjligheten att behålla oanvänd surf till nästa månad.

Operatörer som erbjuder mobilt bredband

I Sverige finns det flera operatörer som erbjuder mobilt bredband. Här hos Bredbandsval.se kan du jämföra mobilt bredband från alla de stora operatörerna.

Alternativ till mobilt bredband

Alternativen du har till mobilt bredband är olika typer av fast bredband, bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

För vissa postnummer filtrerar vi bort mobila bredband med dålig täckning och därför rekommenderar vi att du genomför en adressökning först.

Till alla blogginlägg