Streaming eller TV-abonnemang: Vad ska man välja?

Uppdaterad

streaming-vs-tv

Idag väljer väljer de allra flesta att ta emot TV via bredbandet. Det har gjort att gränsen mellan TV och streaming nästan suddats ut. Att operatörerna dessutom paketerar erbjudanden där TV-kanaler och streamingtjänster klumpas ihop i olika abonnemang gör att det blir ännu svårare att välja rätt. Funderar du också på om du ska överge TV-abonnemanget och satsa på streaming istället? Här går vi igenom för- och nackdelarna med att förlita sig helt på streaming.

Tack vare den ökade tillgången till snabbt och stabilt bredband har tekniken för hur de flesta väljer att titta på TV skiftat. Från att marksänd TV och kabel-TV var standard har bredbands-TV tagit över. Detta har gjort att det idag är svårt att skilja på vad som egentligen är TV och vad som är streaming.

Tips! För en mer ingående förklaring av streaming som koncept kan vi tipsa om att läsa vår artikel om streaming.

När Netflix slog igenom på bred front i Sverige sågs det kanske främst som ett komplement till det vanliga TV-abonnemanget – och en ersättare till ett biobesök. Sedan dess har mycket hänt på streamingmarknaden och idag finns en streamingtjänst för varje genre.

Dels har Apple och Disney har lanserat sina egna streamingtjänster (Apple TV+ och Disney+) för att visa sina klassiker och nya originalproduktioner.

Parallellt med detta har jättar i TV-branschen såsom Paramount och Warner Bros Discovery lanserat Paramount plus och Max med innehåll som man inte vill missa. För att inte tala om de sporträttigheter som Viaplay förvärvat för att på allvar kunna ta upp kampen med operatörernas TV-paket.

Samtidigt gör TV-leverantörerna sitt bästa för att erbjuda konsumenterna attraktiva helhetslösningar och egna play- och streamingtjänster som ett alternativ till OTT-streaming och marknadsför bland annat bredband och TV-paket. Med fler och fler TV-kanaler och playtjänster har det blivit svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra vad man behöver för att täcka sitt behov.

Vad är skillnaden mellan TV och streaming?

Den största skillnaden mellan att streama och titta på traditionell TV är tekniken för hur innehållet överförs. Streaming sker via internetuppkopplingen, medan vanlig TV tar emot sändningen via en antenn, kabel eller satellittjänst. Streaming låter dig också titta på vad du vill när du vill och är inte "tablåbunden".

Vad krävs för att byta TV mot streaming?

Om man klarar sig med SVT1, SVT2 och TV4, och inte behöver en massa “betalkanaler” så finns det en rad playtjänster, såsom SVT Play, TV4 Play, Viafree och Pluto TV som man kan streama gratis, så länge man ett bredbandsabonnemang. Har man, eller funderar man, däremot på ett större TV-paket med specifika kanaler och rättigheter så blir en jämförelse mellan streaming och ett TV-abonnemang intressant.

För att jämförelsen mellan streaming och TV ska bli rättvis är det dock viktigt att man har allt som behövs för att kunna ersätta ett TV-abonnemang med streaming. Till att börja med krävs snabbt och stabilt bredband (med välfungerande WiFi om man inte vill använda nätverkssladd).

För att ersätta TV-upplevelsen krävs dessutom en smart-TV, alternativt en annan bildskärm med en mediaspelare eller medieströmningsenhet, som har stöd för den streamingtjänst du vill kunna se.

När dessa förutsättningar är på plats kan man gå in på för- och nackdelarna med streaming.

Fördelar med streaming

1. Man betalar för det man behöver
Olika streamingtjänster har ofta lite olika profil och inriktning. En av de största fördelarna med streamingtjänster är att man inte betalar för TV-kanaler som man ändå aldrig tittar på. För en barnfamilj kanske Disney+ räcker, medan familjen som vill streama film- och serier kanske väljer Netflix. Är man sportintresserad kan man hitta streamingtjänster med mycket livesänd sport, såsom Discovery plus.

2. Fungerar på flera platser
En av de största fördelarna med streaming är att man inte är begränsad till TVn i hemmet. Om man reser inom EU kan man alltid titta på mobilen, surfplattan eller datorn. Tänk dock på att vissa tjänster av rättighetsskäl kan ha geografiska begränsningar på sitt innehåll, vilket kräver en VPN-tjänst för att kunna titta precis som hemma.

3. Kan vara billigare
För den som betalar över 500 kronor i månaden för ett TV-abonnemang via kabel-TV eller bredbands-TV kan det vara billigare att istället satsa helt på streaming. Olika streamingtjänster kostar dock olika mycket, vilket innebär att man behöver hålla koll på totalkostnaden för sitt strömmande. Många abonnemang kostar runt 100 kronor per månad vilket betyder att man får mellan 3 och 5 streamingtjänster för samma pris som ett TV-abonnemang.

Nackdelar med streaming

1. Dyrt om man gillar olika
Om man är en stor familj med olika intressen kan streaming snabbt bli dyrt. Vill man exempelvis följa serier på olika streamingplattformar samtidigt som man vill se olika sporter så ökar kostnaden snabbt. Eftersom rättigheterna för sport är dyra så kostar de större streamingpaketen mer. Se vår artikel om Vem som visar vilken sport på TV.

2. För mycket skärmtid
Det räcker med att man abonnerar på ett par streamingtjänster för att man ska känna att det alltid finns något att se. Att man dessutom har möjlighet att titta överallt, dygnet runt, behöver inte vara positivt. Alla känner vi till riskerna med för mycket stillasittande och skärmtid.

3. Kräver mediaspelare
Om man inte har en smart-TV kan det kännas lite krångligt med streaming. Om man väljer ett TV-abonnemang skickar leverantören oftast med TV-box och allt som krävs för att börja titta. För att komma igång med streaming på TVn behövs dels ett abonnemang hos streamingtjänsten, men även en smart-TV eller någon form av mediaspelare med stöd för streamingtjänstens app.

TV-abonnemang med streaming på köpet

Kanske är det dags att slopa TV-abonnemanget helt? Eller så kan du också kanske få det bästa av två världar? Flera operatörer har nämligen börjat inkludera streamingjättarnas tjänster i sina TV-paket som en extra bonus. Har man redan en streamingtjänst kan det därför löna sig att istället säga upp streamingtjänsten och beställa ett TV-paket med streaming inkluderat.