Skärmdubblering – skärmdela från iPhone, iPad eller Android till TV

Uppdaterad

säarmdubblering, skärmdelning och skärmspegling på iphone

Skärmdubblering är en smart teknik som gör det möjligt att dela foton eller videor med en grupp människor, eller när du arbetar med ett projekt och vill visa bilder eller videos på en större skärm. Här förklarar vi hur man kommer igång och skärmdelar.

Vad är skärmdubblering?

Skärmdubblering, även skärmdelning eller skärmspegling (screen mirroring på engelska) som det också kallas, är en teknik som gör det möjligt att streama eller casta videos, foton och från exempelvis en mobil, surfplatta eller dator till en Smart-TV eller annan kompatibel skärm.

För att kunna skärmdela behöver man, utöver en uppkopplad enhet, en kompatibel enhet (exempelvis mediaspelare eller medieströmningsenhet) som kan ansluta till den enhet som delar sin skärm.

När allt är installerat aktiverar man skärmdelningsfunktionen på den enhet man vill projicera och väljer rätt skärm eller TV från listan över tillgängliga alternativ. Skärmen på telefonen, surfplattan eller datorn, samt ljudet i det fall det är en film med ljud, speglas då på den skärm man väljer att visa innehållet på.

Hur fungerar skärmdubblering tekniskt?

För att en enhet ska kunna skärmdela behöver både den enhet man vill skärmdela ifrån samt den mottagande enheten vara uppkopplade till samma WiFi.

 1. Enheten som delar skärmen identifierar TV-apparater, eller andra enheter, som finns uppkopplade på det lokala nätverket.
 2. Enheten som delar skärm tillhandahåller en streaminglänk (URL) och ber den valda TVn att spela upp innehållet. Beroende på mottagare (smart-TV eller mediaspelare används olika protocol.
 3. TVn börjar spela upp innehållet från den givna länken i realtid.

Skärmdubblering med iPhone och iPad

För att dela innehåll från en Apple-enhet till en kompatibel enhet (Apple TV, smart-TV eller Mac) använder man den inbyggda funktionen AirPlay (tidigare Airtunes).

 1. Anslut iPhone eller iPad till samma WiFi-nätverk som din Apple TV, AirPlay-kompatibla smart-TV eller Mac.
 2. Öppna Kontrollcenter på iPhone eller iPad. (På en iPhone X eller senare modell eller en iPad med iPadOS 13 eller senare sveper du nedåt från skärmens övre högra hörn. På iPhone 8 eller tidigare samt iOS 11 eller tidigare sveper du uppåt från skärmens nederkant).
 3. Tryck på knappen skärmdubblering .
 4. Välj din TV eller Mac från listan.
 5. Om en kod för AirPlay dyker upp på TV-skärmen eller datorn skriver man in lösenkoden på iPhone eller iPad.

För att avsluta skärmdubblering öppnar man Kontrollcenter igen och väljer Avbryt under Skärmdubblering. Den som har Apple TV kan även trycka på menyknappen på sin Apple TV Remote för att avbryta skärmdelningen.

Skärmdelning med Android

Eftersom Android är ett operativsystem som utvecklats av Google är det många som använder Googles mediaströmningsenhet Chromecast för att skärmdubblera. Om man inte använder Chromecast, utan vill ansluta direkt till en en smart-TV, så kan man följa stegen nedan för att komma igång och casta innehåll från sin Androidenhet till TVn.

1. Öppna inställningar på båda enheterna Gå till inställningarna för både din Android-telefon och TV:n och sök efter alternativet för skärmspegel. På Android kommer du att få alternativet "Cast", medan du på TV får alternativet "Expertinställningar".

2. Aktivera Screen Mirror Aktivera screen mirror på båda enheterna. På TV:n finns ofta alternativet "Wi-Fi Direct" varifrån man kan öppna alternativet för skärmspegling.

3. Välj enheter Sök efter din TV-enhet från listan som visas på Android-enheten och gör samma sak på TVn och välj Android-enheten. När man valt båda enheterna kan man initiera anslutningsproceduren börja visa Android-skärmen på den anslutna TV:n.

Funkar skärmdubblering utan WiFi?

För att kunna använda skärmdubblering behöver båda enheter vara anslutna till samma WiFi-nätverk. Detta då tekniken är beroende av WiFi för att upprätta en anslutning mellan enheterna.

Funkar skärmdubblering med Bluetooth?

Även om Bluetooth är en populär teknik för att upprätta en trådlös anslutning kan den inte användas för skärmspegling. Istället använder skärmspegling WiFi eller en trådbunden anslutning.

WiFi-anslutningar är ofta dessutom snabbare, och mycket mer tillförlitliga än Bluetooth, vilket gör dem till det bästa alternativet.

Är skärmdubblering säkert?

Skärmdubblering är ett säkert sätt att dela sin skärm med en annan enhet. Första gången man skärmdelar ombeds man oftast att ange ett lösenord för att “para ihop” enheterna.

När man använder skärmdelningsfunktionen behöver enheten inte vara fysiskt ansluten till den andra enheten. Allt du behöver är en trådlös anslutning och två enheter som är kompatibla. Det betyder att du kan dela din skärm med vem som helst, var som helst.

Dessutom finns det ingen risk att förlora data. När du använder skärmspegling lagras dina data säkert på din enhet. Så oavsett om du delar din skärm med en kollega eller vän kan du vara säker på att din data är säker.

Varför fungerar inte skärmdubblering

Om det inte fungerar att skärmdela, eller man upplever problem kan man först försöka med det här:

 1. Se till att enheterna är kompatibla och att de är påslagna och nära varandra.
 2. Kontrollera att enheterna använder samma WiFi-nätverk.
 3. Uppdatera till den senaste mjukvaran på den enhet som ska dela skärm.
 4. Starta om enheterna.

Om skärmdubblering inte fungerar alls, eller om något problem kvarstår, kan man alltid söka på sin enhets supportsida och få mer ingående hjälp.

Om inget ljud hörs när man strömmar video från enheten kan man börja med att kontrollera så att volymen är uppskruvad, och inte för låg, på både din mobila enhet och TVn eller mottagaren.

Skärmdubblering på Samsung

Samsungs funktion för skärmdubblering kallas Smart View. Med Smart View kan man dela en telefonens eller surfplattas skärm med TVn och använda den mobila enheten som en fjärrkontroll för att styra TVn.

Så här använder du Smart View:

 1. Anslut din Samsung-enhet till samma WiFi-nätverk som din kompatibla TV eller streamingenhet.
 2. Öppna Smart View-appen på din enhet och välj din TV från listan över tillgängliga enheter.
 3. När man är ansluten kommer kan man se enhetens skärm på TVn.
 4. Du kan sedan använda enhetens pekskärm för att styra din TV, eller så kan du använda Smart View-appen för att casta innehåll från appar med stöd för Smart View som Netflix och YouTube.

Fördelar med skärmdubblering

Skärmdubblering är ett smart sätt att få tillgång till innehåll som inte finns att tillgå på en större skärm. I vissa fall kanske en särskild streamingtjänst inte finns på den större enheten, vilket gör skärmdelning till ett måste för att kunna njuta av innehållet med stor bild.

Förutom den uppenbara fördelen (större skärm) som skärmdubblering till en extern skärm kan ge, finns en rad andra skäl till varför man ska skärmdela istället för att “skicka runt” och visa innehållet på en mindre enhet:

 • Det förhindrar överansträngning av ögonen.
 • Det låter den som delar skärmen styra vilket innehåll som ska visas.
 • Det ökar produktiviteten och är mer engagerade för kollegorna om man jobbar tillsammans.