TV-box, vad ska man tänka på?

Uppdaterad

olika TV-boxar

Oavsett om du bara är ute efter ett TV-abonnemang eller om du funderar på att beställa bredband och TV-paket kommer du ställas inför frågan – behöver jag en TV-box?

Beroende på vilken typ av TV-signal du ska ta emot (IPTV, kabel-TV eller parabol TV behöver du olika digital-TV-mottagare för att omvandla signalen till en TV-bild och ljud.

Här går vi igenom allt du behöver veta om TV-boxar när du ska beställa bredband och TV. Vad är en TV-box, och vad gör den? Vilken TV-box erbjuder respektive TV-leverantör? Behöver jag en ny TV-box? Kan jag använda min Telia TV-box om jag byter TV-leverantör, och vad är fördelarna och nackdelarna med en egen TV-box?

Vad är en TV-box, och vad gör den?

TV-box, digitalbox eller set-top box är en digital-TV-mottagare som omvandlar en signal till en bild som TV:n kan visa. Mottagaren kan antingen vara en fristående digital tv box, eller vara inbyggd i TV:n.

I många smarta TV-apparater finns inbyggda digital-TV-mottagare som kan omvandla signalen. Då behövs ingen TV-modul, separat box eller programkort för att titta på de abonnemangsfria kanalerna. Läs mer om detta här.

Olika typer av TV-boxar

Beroende på utsändningsteknik, t.ex. TV via kabelnätet, TV via satellit eller TV via bredbandet (IPTV) behövs olika digital-TV-boxar för att omvandla signalerna.

DVB-T- och DVB-T2-mottagare är avsedda för marksänd TV, medan mottagare märkta DVB-S eller DVB-S2 är avsedda för satellitsändningar och de som är märkta DVB-C är avsedda för kabel-TV. Om du har TV via bredband, även kallat IPTV, behöver du en särskild IPTV box.

Anslutningar för TV-boxar

Beroende på typ av TV-box finns det, utöver ingången för strömkabeln, en rad olika ingångar och anslutningsmöjligheter som är olika bra på att överföra bild och ljud. Idag används nästan uteslutande den bästa tekniken som kallas HDMI.

Exempel på andra anslutningar är komponentvideo, RGB, RGB-Scart och S-video. Innan digital TV slog igenom, och analog TV fortfarande var stort, användes ofta en analog antennkabel för att överföra ljud och bild från TV via marknätet.


Vilken TV-box erbjuder respektive leverantör?

De flesta leverantörerna rekommenderar att du har en TV-box från leverantören. Detta för att det ska passa det abonnemang du beställer. Samtidigt finns det andra leverantörer som inte ens erbjuder en box utan hänvisar till att köpa en separat.

Här kollar vi närmare på vilka TV-boxar respektive leverantör erbjuder när du beställer TV-paket eller bredband och TV från leverantören.

Telia TV-box

När du beställer Telia tv eller Telia tv och bredband erbjuds följande val av tv-boxar och tillval:

Arris TV-box VIP 4302 (IPTV-box)

Telia Arris vip 4302

Bildkälla: Telia.se


Arris tv box VIP 4302 är en liten och smidig hd TV-box som har allt du behöver för att se olika TV-program, filmer och andra tjänster från Telia via bredband.

IPTV-boxen ser ut som en liten platt svart puck och tar minimalt med plats.

När du väljer Arris tv box VIP 4302 från Telia får du fjärrkontrollen Telia Digtv VIP 4302 från Ruwido på köpet.

Tekniska specifikationer Arris TV-box VIP 4302

Tillverkare Arris
Modell VIP 4302
Typ HDTV
Mått Bredd 190 mm, djup 130 mm, höjd 41 mm
Vikt 350 g
Färg Svart
Energiförbrukning 4.7 W
Bredbild Ja, 16:9 format
USB-port 1 st. 2.0
Nätverksanslutning Ja, 1 st. RJ45-uttag
Bildutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Ljudutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Inbyggt modem Nej

Airties pro 4930 (Trådlös IPTV-box)

Telia AIRTIES PRO 4930

Bildkälla: Telia.se


Telia erbjuder även en box för trådlös TV. Om du vill slippa sladdtrassel mellan TV-boxen och routern så kan du alltså välja till Telias IPTV-box AirTies PRO 4930.

Arris DVR-One (inspelningsbar hårddisk)

DVR-One hårddisk

Bildkälla: Telia.se


Om du vill ha utrymme att spela in program på din Telia TV-box erbjuder Telia möjligheten att köpa till Arris DVR-One.

DVR-One är en inspelningsbar hårddisk med 500 GB utrymme som fungerar tillsammans med TV-boxarna Arris VIP4302 och VIP5305.

Hårddisken installeras på undersidan av TV-boxen och ansluts via USB och gör så att du kan spela in cirka 215 timmar av dina favoritprogram och titta när det passar dig.


Tele2 TV-box

Om du istället väljer att beställa Tele2 TV eller Tele2 TV och bredband erbjuds följande val av TV-boxar och tillval:

Arris VIP 4205 (IPTV-box)

Tele 2 Arris VIP 4205

Bildkälla: Tele2.se


Arris VIP 4205 är en kompakt HDTV-box för IPTV som till mångt och mycket liknar Telias box. Dock är modellen något annorlunda. Även denna modell kan anslutas till den hårddisken ARRIS DVR-One (se ovan) för att spela in program.

Tekniska specifikationer Arris TV-box VIP 4205

Tillverkare Arris
Modell VIP 4205
Typ HDTV
Mått Diameter 130 mm, höjd 26 mm
Vikt 210 g
Färg Svart
Energiförbrukning 2.5 W
Bredbild Ja, 16:9 format
USB-port 1 st. 2.0
Nätverksanslutning Ja, 1 st. RJ45-uttag
Bildutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Ljudutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Inbyggt modem Nej

Humax CXHD-6000C kabelnätverk (kabel-TV-box)

Humax CXHD-6000C

Bildkälla: Tele2.se


Eftersom Tele2 har Sveriges största kabel-TV-nät är det många kunder som väljer att beställa både bredband via kabel-tv och kabel-tv.

För att det ska funka att omvandla signaler från Kabel-TV (FiberKoax) till ljud och bild på din TV behöver du en speciellt anpassad kabel-tv-box från Tele2. Om du har Kabel-TV från Tele2 är det tv box Humax CXHD-6000C som du får till.

Tekniska specifikationer Humax CXHD-6000C

Tillverkare Humax
Modell CXHD-6000C
Typ HDTV, DVB-C
Videoupplösning 1080i, 720p, 576p, 576i
Videoformat MPEG-2 och MPEG-4
Mått 135x135x30 mm
Färg Svart
Energiförbrukning 8 W
Scart Ja (adapter medföljer)
RGB Ja (via adapter)
USB-port Ja (används ej)
Nätverksanslutning Nej
Inbyggt modem Nej

Tele2 TV-hub (Android TV)

Tele2 erbjuder även något de kallar en TV-hub. Det är en box tillverkad av Technicolor som är utvecklad på Googles open source-plattform som samlar all digital underhållning och alla tv-kanaler på ett ställe – lite som ett alternativ till Apple TV med inbyggd röststyrning och knappar som tar dig direkt till TV4 Play, SVT Play och Netflix.

Läs mer om Tele2 TV-hub och Android TV

Telenor TV-box

Telenor har på senare tid valt att satsa stort på streaming och gjort en grej av att de “släpper TV:n fri från TV-boxen”.

Det innebär att du som väljer Telenor TV själv bestämmer om du vill titta på vanlig linjär TV via box eller streama på TV:n, datorn, surfplattan eller i mobilen. Precis som Telia erbjuder man kunder att köpa till en Apple TV på avbetalning.

Om du ändå vill ha en TV-box så är det viktigt att tänka på vilken typ av TV (infrastruktur) du har. Om du kan få IPTV så är det en box och om det är Kabel-TV så behöver du en annan typ av TV-box.

Arris 2853 (IPTV-box)

Arris 2853

Bildkälla: Telenor.se


Om du väljer IPTV från Telenor ingår alltid Telenors TV-box Arris 2853 om du väljer TV-paket TV Bas, TV Flex och TV Stor och har IPTV.

Tekniska specifikationer Arris VIP 2853 (IPTV box)

Tillverkare Arris
Modell VIP 2853
Typ HDTV
Videoupplösning 1080i, 720p, 1080p60, 576p, 576i
Videoformat MPEG-2 och MPEG-4
Mått 190x130x41 mm
Vikt 350 g
Färg Svart
Energiförbrukning 5.7 - 8.2 W
Bredbild Ja, 16:9 format
USB-port 1 st. 2.0
Nätverksanslutning Ja, 1 st. RJ45-uttag
Bildutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Ljudutgångar HDMI eller analog HDCP 3,5 mm-utgång
Inbyggt modem Nej

Humax CDIG-1000C (kabel-TV-box)

Humax CDIG-1000C kabel-tv-box

Bildkälla: Telenor.se


Telenor erbjuder även dom Kabel-TV och kunder som beställer Kabel-TV från Telenor får låna TV-boxen Humax CDIG-1000C så länge man är kabel-TV-kund hos Telenor.

Humax CDIG-2000C/R (inspelningsbar kabel-TV-box)

Humax CDIG-2000C/R

Bildkälla: Telenor.se


Kunder som vill kunna spela in filmer och serier och spara dem på TV-boxen kan välja Telenors inspelningsbara tv-box Humax CDIG-2000C/R för kabel-TV.

Nya kunder betalar 1599 kronor för boxen medan kunder som uppgraderar sin box med en hårddisk betalar 799 kronor.

Telenor Mediahubb

De kunder som har bredband och router från Telenor kan även beställa Telenor Mediahubb. Med mediahubben som är utvecklad av Arris kan du både streama OTT och titta på linjär TV. Telenor Mediahubb har inbyggd chromecast och Google Assistant vilket gör att du kan röststyra den.

Läs mer om Telenor Mediahubb och Android TV

Allente TV-box

Eftersom Allente är resultatet av sammanslagningen mellan Viasat och Canal Digital har man erbjudit en rad olika TV-boxar genom åren, vilka nu är “Allente-boxar”.

Exempel på boxar som erbjudits av Viasat och Canal Digital är Pace 830, Samsung 5140, Arris/Pace 3000 samt en rad inspelningsbara TV-boxar.

När du beställer TV och bredband via fiber från Allente idag ingår en Ultra HD TV-box från Samsung.

Samsung/Prime UHD 680 (IPTV-box)

Allente prime-uhd-680-box

Bildkälla: Allente.se


Prime UHD 680 är en TV-box för både TV via fiber och satellit-TV som även har en UHD-kanal, vilket gör att boxen kan visa innehåll i Ultra-HD-kvalitet. För att se sändningar i Ultra HD behöver du dock en TV som stödjer Ultra HD.

Förutom tillgång till ditt digitala TV-utbud har Prime UHD 680 Allentes playtjänst och hyrbutik inbyggt i boxen.

Om du vill kunna spela in, spola tillbaka och lagra program går det att köpa en extern hårddisk som kopplas till boxen via USB-kabel.

OnePlace

Allente OnePlace TV-box

Bildkälla: Allente.se


På vissa adresser erbjuds kunder boxen OnePlace. i OnePlace samlas "allt på ett och samma ställe" vilket gör det enkelt att hitta program och serier.

För bästa möjliga TV-upplevelse bör du koppla upp OnePlace till internet.

Måste man ha en TV-box för att se på TV?

Nej, du behöver inte en TV-box för att titta på TV, men för att få den allra bästa upplevelsen av ditt innehåll rekommenderar TV-leverantörerna ofta att du köper en TV-box tillsammans med ditt TV-paket.

Tänk på att leverantörernas egna streamingtjänster, såsom Telia Play, Tele2 play och Telenor Stream ofta ingår i leverantörernas TV- och streamingpaket. Med dessa kan du se hela ditt innehåll utan TV-box via de streamingtjänster som ingår för ditt paket.

Måste jag köpa en TV-box om jag redan har en?

Nej, du kan använda en befintlig TV-box eller använda leverantörernas Play-tjänster och streama TV.

Hur funkar det med TV-modul?

Om du har en TV med inbyggd mottagare kan den behöva kompletteras med en så kallad “CA-modul” för att låsa upp programmen som inte är fri-tv-kanaler.

En TV-modul kopplar du direkt till din tv och kan då nyttja ditt digitala TV-abonnemang utan en digitalbox. TV-modulen används tillsammans med programkortet från TV-leverantören för att låsa upp det tv-paket som du abonnerar på.

Obs! För att en TV-modul ska fungera behöver din tv vara kompatibel med operatörens tjänster.

Boxer CA-modul

Boxer erbjuder en TV-modul, eller CA-modul som det också kallas, som den enklaste formen av hårdvara för att ta emot digital-TV. Med en CA-modul har man möjlighet att ta del av Boxers utbud av HD-kanaler via marknätet.

CA-modulen är till för den som har en platt-TV med inbyggd box och fungerar som en slags adapter som du för in programkortet i. TV-modulen placeras i TV:n tillsammans med ett programkort från Boxer. Därefter kopplar man in antennsladden direkt i TV:n.

TV-modulen passar dock inte alla platta TV-apparater med inbyggd box. TV:n måste ha stöd för sändningstekniken DVB-T2. Var därför noga med att kontrollera så att TV:n har stöd för DVB-T2.

Det enklaste sättet att testa om TV:n har stöd för DVB-T2 att gå till kanalplats 1 på TV:n kanallista och se om SVT1 HD finns. Eftersom SVT1 HD sänds fritt i marknätet så är den tillgänglig för alla med antenn och stöd för DVB-T2.

Vem äger TV-boxen?

Vem som faktiskt äger den fysiska TV-boxen när man tecknat en tjänst är lite olika beroende på leverantör. Hos Telenor får man exempelvis låna en TV-box så länge man är kund hos Telenor medan du köper, och därmed betalar boxen direkt, om du väljer Telia TV eller Tele2 TV.