TV-box, vad ska man tänka på?

Uppdaterad

olika TV-boxar

Oavsett om du bara är ute efter ett TV-abonnemang eller om du funderar på att beställa bredband och TV-paket kommer du ställas inför frågan – behöver jag en TV-box?

Beroende på vilken typ av TV-signal du ska ta emot (IPTV, kabel-TV eller parabol TV behöver du olika digital-TV-mottagare för att omvandla signalen till en TV-bild och ljud.

Här går vi igenom allt du behöver veta om TV-boxar när du ska beställa bredband och TV. Vad är en TV-box, och vad gör den? Vilken TV-box erbjuder respektive TV-leverantör? Behöver jag en ny TV-box? Kan jag använda min Telia TV-box om jag byter TV-leverantör, och vad är fördelarna och nackdelarna med en egen TV-box?

Vad är en TV-box, och vad gör den?

TV-box, digitalbox eller set-top box är en digital-TV-mottagare som omvandlar en signal till en bild som TV:n kan visa. Mottagaren kan antingen vara en fristående digital tv box, eller vara inbyggd i TV:n.

I många smarta TV-apparater finns inbyggda digital-TV-mottagare som kan omvandla signalen. Då behövs ingen TV-modul, separat box eller programkort för att titta på de abonnemangsfria kanalerna. Läs mer om detta här.

Olika typer av TV-boxar

Beroende på utsändningsteknik, t.ex. TV via kabelnätet, TV via satellit eller TV via bredbandet (IPTV) behövs olika digital-TV-boxar för att omvandla signalerna.

DVB-T- och DVB-T2-mottagare är avsedda för marksänd TV, medan mottagare märkta DVB-S eller DVB-S2 är avsedda för satellitsändningar och de som är märkta DVB-C är avsedda för kabel-TV. Om du har TV via bredband, även kallat IPTV, behöver du en särskild IPTV box.

Anslutningar för TV-boxar

Beroende på typ av TV-box finns det, utöver ingången för strömkabeln, en rad olika ingångar och anslutningsmöjligheter som är olika bra på att överföra bild och ljud. Idag används nästan uteslutande den bästa tekniken som kallas HDMI.

Exempel på andra anslutningar är komponentvideo, RGB, RGB-Scart och S-video. Innan digital TV slog igenom, och analog TV fortfarande var stort, användes ofta en analog antennkabel för att överföra ljud och bild från TV via marknätet.


Vilken TV-box erbjuder respektive leverantör?

De flesta leverantörerna rekommenderar att du har en TV-box från leverantören. Detta för att det ska passa det abonnemang du beställer. Samtidigt finns det andra leverantörer som inte ens erbjuder en box utan hänvisar till att köpa en separat.

Vill du kolla närmare på vilka TV-boxar respektive leverantör erbjuder när du beställer TV-paket eller bredband och TV från leverantörer hittar du informationen från respektive operatör här:

Måste man ha en TV-box för att se på TV?

Nej, du behöver inte en TV-box för att titta på TV, men för att få den allra bästa upplevelsen av ditt innehåll rekommenderar TV-leverantörerna ofta att du köper en TV-box tillsammans med ditt TV-paket.

Tänk på att leverantörernas egna streamingtjänster, såsom Telia Play, Tele2 play och Telenor Stream ofta ingår i leverantörernas TV- och streamingpaket. Med dessa kan du se hela ditt innehåll utan TV-box via de streamingtjänster som ingår för ditt paket.

Måste jag köpa en TV-box om jag redan har en?

Nej, du kan använda en befintlig TV-box eller använda leverantörernas Play-tjänster och streama TV.

Hur funkar det med TV-modul?

Om du har en TV med inbyggd mottagare kan den behöva kompletteras med en så kallad “CA-modul” för att låsa upp programmen som inte är fri-tv-kanaler.

En TV-modul kopplar du direkt till din tv och kan då nyttja ditt digitala TV-abonnemang utan en digitalbox. TV-modulen används tillsammans med programkortet från TV-leverantören för att låsa upp det tv-paket som du abonnerar på.

Obs! För att en TV-modul ska fungera behöver din tv vara kompatibel med operatörens tjänster.

Vem äger TV-boxen?

Vem som faktiskt äger den fysiska TV-boxen när man tecknat en tjänst är lite olika beroende på leverantör. Hos Telenor får man exempelvis låna en TV-box så länge man är kund hos Telenor medan du köper, och därmed betalar boxen direkt, om du väljer Telia TV eller Tele2 TV.