Analog TV, hur funkar det?

Uppdaterad

Vi går igenom analog TV och hur utvecklingen för analog TV ser ut och svarar på frågor som Vad är analog TV? Vad behövs för att kunna ta emot analog TV? Vilka kanaler sänds analogt, och hur ser framtiden för analog TV ut?

Vad är analog TV?

Analog television innebär att själva utsändningen av en TV-kanal, till skillnad från digital TV, sker i analog form. På tekniskt språk så innebär det att själva TV/video-signalen direkt modulerar en bärvåg som motsvarar den önskade sändningsfrekvensen.

När TV-sändningar startade så var faktiskt alla sändningar analoga, men idag är det inte lika vanligt då kvaliteten på ljud och bild ofta inte lever upp till konsumenternas krav.

Tips! Om du skaffar digital-TV får du bättre bild- och ljudkvalitet samt större möjligheter att välja det utbud som passar just dig.

Vad behöver jag för att kunna ta emot analog TV?

Tidigare fanns det analoga sändningar via marknätet i Sverige, men sedan 2007 är det helt nedstängt. Idag finns det enbart möjlighet att ta emot analoga sändningar via kabel-TV-nätet.

Det analoga kanalutbudet via kabel-TV får du tillgång till att någon extra utrustning behövs till din TV. Det enda som krävs är att du har en analog mottagare i din TV som kan ta emot en analog signal. För att komma igång så behöver du bara koppla in en antennkabel direkt in i din TV och göra en kanalsökning.

Vilka kanaler sänds analogt?

Vilka analoga kanaler som går att se via kabel-TV-nätet i din bostad beror på hur avtalet ser ut mellan operatören och kanalbolagen. Vanligtvis ingår dessa analoga kanaler:

  • SVT1
  • SVT2
  • SVT24
  • SVTB
  • Kunskapskanalen
  • TV4

Men även fler kanaler utöver dessa kan ingå.

Störning på analoga kanaler

En analog TV-signal kan drabbas av brus och grynig bild medan en digital tv-signal istället drabbas av pixlar eller frysningar, eller helt bildbortfall. Upplever du störningar på dina analoga kanaler så börja med att kontrollera att din antennkabel är ordentligt ansluten i både antennuttaget i väggen och i din TV. Rekommenderar är att du alltid har antennkabeln kopplad direkt mellan uttaget och din TV. Fler saker du kan kontrollera för att felsöka:

  • Prova att testa en annan antennkabel för att utesluta att det är antennkabel det är fel på.
  • Testa också ett annat antennuttag, om det finns i din bostad för att utesluta att det är antennuttaget som det är fel på.

Utvecklingen för analog TV

Antalet analoga abonnemang för kabel-TV har varit hyfsat stabil de senaste åren och uppgår till ca 2,3 miljoner abonnemang per den 31 december 2019.

Dock har sannolikt tittandet på dessa abonnemang gått ned avsevärt. Då den absoluta majoriteten av de analoga abonnemangen är via fastighetsägaren och är inbakade i hyran eller avgiften är det inte riktigt representativt att titta på antalet abonnemang för att förstå efterfrågan på abonnemangen.

Com Hem arbetar också med att släcka ned de analoga kanaler, läs mer i detta nedsläckningen av det analoga TV-nätet.